מוכנים למשבר נפט חסר-תקדים?.
פייר אנדורנד, מייסד Andurand Capital Management, ידע כמה שנים סוערות, עלייה של 154% ב-2020, ושנה קטסטרופלית ב-2018.
עכשיו, ילד הפלא של סחר האנרגיה סבור שחבית נפט גולמי תגיע ל-200 דולר עד סוף השנה, כאשר שווקים הדוקים נאבקים להגביר ייצור ולהחליף אספקה מרוסיה. את הדברים הוא אומר ללא פחות מ'בלומברג', בפרק האחרון של הפודקאסט Odd Lots של ערוץ הכלכלה המוביל בארה"ב.
אנדורנד מזהיר שהנפט הרוסי ייצא מהשוק גם אם פוטין יסכים עם אוקראינה להפסקת אש כלשהי.
“לא חושב שפתאום הם יפסיקו להילחם, הנפט הזה לא חוזר מהר, נצטרך לחיות עם מחירים גבוהים יותר כדי להקטין את הביקוש, כדי שיתייחסו לנפט קצת יותר כמוצר מותרות וזה יזרז את מעבר האנרגיה הירוקה".
אנדורנד מעריך שכ-4 מיליון חביות ליום הוצאו מהמחזור כתוצאה מהפלישה לאוקראינה וכי ההגבלות על עשיית עסקים עם ממשלת פוטין גם תרמו לכך.
בעוד שחרור נפט ממאגרי נפט אסטרטגיים יכול לעזור להגביר את האספקה בטווח הקצר, סביר להניח שתעשיית האנרגיה לא תוכל להגדיל את הקיבולת כדי לקזז במלואה את החביות האבודות מרוסיה כל עוד ארה"ב וסעודיה מסרבות (כל אחת מסיבותה) להגדיל את הייצור.
המומחה המשיך, "הרבה אנשים פשוט מניחים במודל הכלכלי שלהם שאפשר לקבל כמה סחורה שרוצים. זו רק שאלה של ביקוש. אבל לא, הפעם זה יהיה מגבלת היצע".
כפי שהוא מפרט בפודקאסט, ההיצע כה מצומצם עד שחלק מהמשתתפים בשוק עלולים להיאבק לספק את הנפט הגולמי גם כשמחירים מזנקים.
"נניח בתקופת קוביד כשהביקוש קרס פתאום ב-20% בן לילה, בנינו הרבה מלאי בפרק זמן קצר. רמת האחסון הריק היתה גבוהה מאוד ויכל לקחת חודש וחצי מהביקוש הנמוך שהיה בזמן הקורונה, ועד שכל המיכלים יהיו מלאים. וכך קרה שבאפריל 2020, כשכל המיכלים היו כבר מלאים, והביקוש היה נמוך, שאף אחד לא יכל לקנות את הנפט הזה, המחירים של הנפט הפכו שליליים. אבל עתה אנחנו בתרחיש הפוך בדיוק - שבו המלאי נמוך מאוד ויש מקומות בעולם שבהם מסירים חוזים מסוימים, כמו באוקלהומה שבהם המיכלים ריקים לחלוטין, אבל הביקוש גבוה".
בסופו של דבר, בלומברג מציינת שאנדורנד רואה את רמת ה-200 דולר כרמה שבה אנחנו מתחילים לקבל הרס ביקוש בפועל, ואיזון פוטנציאלי של השוק.
"אני חושב, משהו כמו קרוב ל-200 דולר לחבית. אני מרגיש שאין הרס ביקוש ב-110 דולר לחבית ונצטרך לעלות באופן משמעותי לפני שהביקוש יירד מספיק. אבל זה גם בהנחה שאין מנדט ממשלתי וסוג של כליאה, שבו נניח יומיים בחודש, אנחנו לא עושים כלום. ואנחנו במאסר יומיים בחודש. כלומר, יכולים להיות כמה פתרונות כאלה כדי להוריד את הביקוש, אבל אם אין מנדט ממשלתי, אז אני חושב שבערך 200 דולר נפט יספיקו כדי להביא איזון לביקוש בשוק".
בעוד ש-200 דולר נראים כמו מספר גבוה במיוחד, בלומברג מציינת שגם אחרים בתעשייה חושבים שזה אפשרי.
בינואר אמר סוחר הסחורות דאג קינג שחבית עלולה להגיע לרמה הזו תוך חמש שנים. שר הנפט של ניגריה אמר גם הוא דברים דומים.