בעוד העולם מתהפך - שנתיים של מגפה שלא נגמרת, אסונות טבע קשים ומלחמה במזרח אירופה שמטלטלת את נפשנו – יש גם חדשות מעט משמחות. האו"ם פרסם את מדד האושר העולמי שלו, ימים אחדים לפני יום האושר הבינלאומי שחל ביום ראשון.
תל אביב (צילום: Shutterstock)
כאשר זו השנה העשירית שארגון האומות המאוחדות בוחן את רמת האושר בכ-150 מדינות בעולם, זו השנה החמישית ברציפות שפינלנד נבחרה למדינה השמחה בעולם – כאשר דנמרק הגיעה למקום השני, ואחריה עוקבות איסלנד, שוויץ והולנד.
ישראל נכנסה לעשירייה הראשונה, והוצבה במקום התשיעי ברשימה המדינות המאושרות. ארצות הברית תפסה את המקום ה-16, והשכנה מצפון ניצחה במעט כאשר הגיעה למקום ה-15 ברשימה. רוסיה הגיעה למקום ה-80, ואוקראינה אי שם במקום ה-98.
את הרשימה סגרה אפגניסטן, שעל פי הדו"ח היא המדינה האומללה ביותר בעולם. לפניה הוצבו לבנון, זימבבואה, רואנדה ובוצוואנה.
דירוג המדינות מתבסס על נתוני הסקר העולמי של 'גאלופ' ועוד כמה גורמים, כולל רמות התמ"ג, תוחלת החיים ועוד. השנה, לדו"ח היו שלושה תחומי מיקוד: מבט לאחור, כיצד אנשים ומדינות התמודדו עם הקורונה, וכיצד הרווחה עשויה להתפתח בעתיד.
החדשות הטובות הן, שהממצאים של השנה הראו צמיחה עולמית יוצאת דופן בכל שלושת התחומים. "העזרה לזרים, ההתנדבות והתרומות בשנת 2021 עלו מאוד בכל חלקי העולם, והגיעו לרמות של כמעט 25% יותר מימי טרום המגפה", אמר ג'ון הליוול, פרופ' באוניברסיטת קולומביה הבריטית, ואחר עורכי המחקר.
כמו כן, רמות החרדה והלחץ צנחו בשנה השנייה למגפה. בהתייחס לנתון זה, הליוול אמר: "אני חושב שחלק מזה הוא שאנשים ידעו קצת יותר עם מה הם מתמודדים בשנה השנייה, גם אם היו הפתעות חדשות".
אז מה כל כך טוב בפינלנד? "מחקרים מראים שדירוג לאומי גבוה בסקרם אלה אינו קשור כל כך לתרבות. זה יותר על האופן שבו מוסדות של מדינה דואגים לאנשים שלהם – זה מוביל לדירוג גבוה יותר של שביעות רצון מהחיים".
על פי מומחים אחרים, גורמים נוספים התורמים להצלחה של מדינה קטנה זו כוללים תכנון עירוני חכם, גישה לשטחים ירוקים, הפחתת מתח וקידום פעילות גופנית, מערכת יעילה של מיסוי פרוגרסיבי ומערכות בריאות וחינוך חזקות.