עם סיום ספירת הקולות בבחירות האמצע בשבוע שעבר, במקביל להכרזה על המנצחים הגדולים של הערב, הבוחרים בחמש מדינות הכריעו האם לאפשר קניית וצריכת מריחואנה באופן חוקי.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בזמן שהבוחרים בשתי מדינות נתנו 'אור ירוק', התושבים בשלוש מדינות אחרות הצביעו נגד הצעות החוק ללגליזציה של קנאביס.
בארקנסו, התושבים החליטו להצביע נגד ההצעה, במסגרתה החוק היה מתיר להחזיר עד 28 גרם של קנאביס למה שמכונה 'צרכי פנאי'. גם הבוחרים בשתי מדינות שמרניות נוספות, צפון דקוטה ודרום דקוטה, הצביעו נגד הצעות חוק דומות.
לעומת זאת, תושבי מרילנד אישרו את הצעת החוק, שתיכנס לתוקף בקיץ הקרוב, ותאפשר להחזיק עד 42.5 גרם של מריחואנה לצרכי פנאי, עבור תושבים בני 21 ומעלה. גם תושבי מיזורי בחרו לבצע לגליזציה של הסם.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
למעשה, מיזורי ומרילנד תצטרפנה ל-19 מדינות שבהן כבר היום מותר לקנות ולצרוך מריחואנה למה שמכונה 'צרכי פנאי' - דהיינו, ללא צורך במרשם מרופא. ברוב המדינות שמאשרות זאת מותר לבני 21 ומעלה לרכוש עד כמות מסוימת ביום (בדרך כלל כ-30 גרם).
מעבר להכנסות הרבות ממיסוי, התומכים בהצעות סבורים שיש לבצע לגליזציה ולמחוק אישומים פליליים של מאות אלפים שהורשעו בעבירות הקשורות לקנאביס. כך לדוגמה, הצעת החוק במיזורי (שכאמור אושרה) תאפשר למחוק אישום פלילי עבור כל מי שהורשע בעבירות הקשורות לקנאביס, בתנאי שלא היו אלימות, לא כללו מכירה לקטינים ולא היו קשורות לנהיגה תחת השפעה.
סקר מקיף של מרכז המחקר פיו (Pew Research Center) בשנה שעברה מצא כי 60% מהאמריקאים מעוניינים לבצע לגליזציה מלאה, כאשר 90% סבורים שיש לאשר את השימוש במריחואנה לצרכים רפואיים.
ולמרות זאת, חשוב לזכור שקנאביס עדיין מוגדר כסם ע"י הממשל הפדרלי, ולא נראה שזה עומד להשתנות בקרוב. בחודש שעבר מספר סנאטורים דמוקרטיים פרסמו הצעת חוק לבצע לגליזציה מלאה ברמה הפדרלית, אולם הם לא הצליחו לגייס את רמת התמיכה הנדרשת (60 סנאטורים) כדי לבצע את המהלך.