המחוקקים זועמים על חברת התרופות מודרנה, שצפויה לעלות את המחירים עבור חיסוני הקורונה ב-400 אחוזים, מ-26 דולרים ל-110 עד 130 דולר למנה אחת.
(צילום: Shutterstock)
הסנאטור ברני סנדרס תקף את החברה בטענה שהיא מתעשרת מחיסון שפותח בסיוע כספי משלמי המסים: "החיסון הזה התגלה בשיתוף עם ה-NIH, עם סוכנות ממשלתית הנתמכת על ידי משלמי המסים של המדינה הזו. בנוסף, הממשלה השקיעה 1.9 מיליארד דולר למחקר ופיתוח עבור מודרנה ולאחר מכן הבטיחה לה מיליארדי דולרים במכירות".
בשנה שעברה, החברה גרפה 18.4 מיליארד דולר - רק ממכירות החיסון נגד הקורונה.
"זה עולה בערך 2 דולר לייצר את החיסון הזה", המשיך סנדרס. "אז משלמי המסים שהכניסו כסף לחיסון כדי להגן על הבריאות והחיים של העם האמריקאי, יוצרים כעת מיליארדרים בתעשייה - בחברה שהולכת להעלות את המחירים פי ארבעה לעם האמריקאי.
"זה שערורייתי, זה לא מקובל, ואנחנו חייבים לעשות משהו בנידון", הוסיף.
Moderna's COVID-19 vaccine discovery was funded by the taxpayers of this country.
— Bernie Sanders (@BernieSanders) January 11, 2023
It costs Moderna about $2 to produce that vaccine.
They now want to charge Americans over $100 a dose for that vaccine. That is absurd. pic.twitter.com/OvL2A7Yq1H
מנכ"ל מודרנה, סטפן בנסל, הגן על השינויים במחירי החיסון ואמר ל'וול סטריט ג'ורנל': "אני חושב שסוג זה של תמחור עולה בקנה אחד עם הערך.
המהלך של מודרנה דומה לזה שביצעה היריבה שלה, פייזר, שהעלתה את מחירי החיסון שפיתחה עם BioNTech בכ-400% גם כן.
בחודש שעבר, הסנאטורים אליזבן וורן ופיטר וולץ' שלחו מכתב למנכ"ל אלברט בורלא, וכינו את העלאת המחירים כ"תאוות בצע טהורה וקטלנית", והאשימו את החברה ב"רווח לא ראוי".
החיסון של מודרנה וגם של פייזר הועמדו לרשות האמריקאים בחינם לאחר רכישה מאסיבית על ידי הממשלה הפדרלית. אך כעת החברות מתכוננות להפצה מסחרית של החיסונים, לאחר שהחוזה שלהם יפוג עם הממשלה.
וגם תחת העסקה עם הממשל, מודרנה העלתה מחירים. ביולי נחתם חוזה חדש לפיו חברת התרופות תמכור לממשלה זריקות בוסטר ב-26 דולר למנה, כאשר בעבר המחיר שדרשה עמד על 16 דולרים למנה.
גם פייזר העלתה מחירים, וקיבלה כ-30 דולר למנה, לעומת 19.50 דולר למנה בחוזים שנחתמו ב-2020.