המזומן הוא כעת מלך בלבנון, שם התמוטטות כלכלית המתרחשת מזה שלוש שנים הובילה את המגזר הפיננסי של המדינה, שזכה בעבר לשבחים, להתנוון והפכה את המדינה לגיהינום היפר-אינפלציוני בסגנון וונצואלה.
המדינה נפגעה קשות משורת אירועים שהתרחשה בשנים האחרונות, החל מהקורונה ועד מקרה בו באוגוסט 2020, העיר ביירות נהרסה למעשה על ידי פיצוץ מסיבי שהרג לפחות 200 אנשים וגרם לנזק של עד 15 מיליארד דולר.

PETER SCRAHK
במרץ 2021 פרצו הפגנות אלימות ברחבי לבנון כאשר קריסת המטבע הואצה ואיתה הכלכלה ורמת החיים של האנשים החלה לצנוח באופן דרמטי.
לאחרונה, בדצמבר 2022, הפרלמנט הלבנוני נכשל בפעם השמינית ברציפות בבחירת נשיא חדש, כאשר רוב המחוקקים התנגדו לאופציות שהונחו על השולחן.
הוואקום השלטוני הממושך רק מחריף את המצב, שכן ביירות אינה מסוגלת כיום לחוקק רפורמות גורפות שדורשים המלווים הבינלאומיים כתנאי לשחרור הלוואות של מיליארדים.
כל אלה שלחו את שער המט"ח 'המקביל' לשער מדהים של 60,000 לירה לדולר.
כפי שמדווחת רויטרס, בנקים 'זומביים' הקפיאו עשרות מיליארדי דולרים מחשבונותיהם של מפקידים, עצרו שירותים בסיסיים, ואפילו גרמו לחלק מהלקוחות להחזיק פקידים באיומי אקדח כדי לגשת לכספם.
זה גרם לריצות אל הבנקים... כאשר לא עובר שבוע מבלי שהמפקידים הלבנונים מסתערים על הבנקים בניסיון נואש לגשת לחסכונות שהוקפאו לאחר שכלכלת המדינה קרסה.
הבנקים עצמם החלו להטיל מגבלות דרקוניות על משיכות והעברות בשנת 2019, והותירו את המפקידים עם יכולת לגשת רק לחלק קטן מחסכונותיהם בדולרים ובלירות לבנוניות.
במקביל החלה תופעה חמורה של שוד בנקים בכל רחבי המדינה. מנכ"ל משרד האוצר הלבנוני לשעבר, אלן ביפאני, העריך כי 6 מיליארד דולר "הוברחו" על ידי בנקאים מחוץ ללבנון עבור האליטות הפוליטיות והכלכליות בזמן שהם חסמו העברות לחו"ל עבור אנשים מן השורה.
"המשיכות הכפויות האלה - אנחנו לא קוראים להן שודים, כי זה מרמז על כך שהמפקידים האלה גונבים כסף של אנשים אחרים - הן פתרון של מוצא אחרון לאחר מיצוי כל הדרכים האפשריות עבור המפקידים להחזיר את כספם", אמר עורך הדין פואד דבס, מייסד שותף של איגוד המפקידים הלבנוני.
במקביל ברחבי המדינה אנשים ועסקים פועלים כיום כמעט אך ורק במזומן.
עם יותר שטרות בנקאיים במחזור, גם הפשיעה גאתה.
אלי אנטיאן, מנכ"ל חברת האבטחה Salvado, אמר כי המכירות השנתיות של כספות גדלו בהתמדה, עם עלייה של כ-15% בשנת 2022.
כל זה לכאורה אילץ את ידיהם של גורמים רשמיים לאמץ שער חליפין רשמי חדש של 15,000 לירות לדולר אמריקאי ב-1 בפברואר, כך לפי נגיד הבנק המרכזי ריאד סלאמה, דבר המסמן פיחות של 90% מהשער הרשמי הנוכחי שנותר ללא שינוי במשך 25 שנה.
המעבר משיעור השוק הישן של 1,507 ל-15,000 עדיין רחוק משיעור השוק המקביל של כ-60,000. סלאמה אמר כי השינוי ל-15,000 הוא צעד לקראת איחוד שערי חליפין מרובים, בהתאם לטיוטת הסכם שאליו הגיעה לבנון עם קרן המטבע הבינלאומית בשנה שעברה, שקבע תנאים לפתיחת תוכנית חילוץ בסך 3 מיליארד דולר. כמו כן, נסיב ע'בריל, הכלכלן הראשי בבנק Byblos בלבנון, אמר כי הירידה המתמשכת של הלירה פירושה שגם כלכלת המזומנים נסחרת כעת בדולרים, "כאשר הדולרים מהווים כ-70%-80% מהפעילות".
"המשמעות של המעבר לכלכלת מזומנים היא קריסת הכלכלה", הוסיף מוחמד צ'אמדין, מומחה לכלכלה בקבוצת המחקר הלבנונית 'אינפורמיישן אינטרנשיונל'.
עסקת קרן המטבע נתפסת בעיני רבים כדרך היחידה של לבנון להתחיל להחזיר את האמון של אזרחיה ומשקיעים במערכת הפיננסית.
עם זאת, כפי שציינו בעבר, היו גם קרבות בסופרמרקטים כאשר אנשים מנסים לקנות לחם, סוכר, נפט ומוצרים אחרים לפני שהם נגמרים, עם אינפלציה של כ-400 אחוזים.
גם שיעורי הרצח ופשעים אחרים עולים במהירות.
הקריסה הכלכלית עלולה להפוך את המדינה למדינה 'כושלת', הזהירו מומחים.
"לא רק שיש לנו היעדר ממשלה וגם אקום פוליטי, אלא שהולכת להיות לנו בעיה קשה עם תפקודה של מדינת לבנון", אמר מדען המדינה מהאוניברסיטה הלבנונית-אמריקאית עימאד סלאמי לוול סטריט ג'ורנל.
"אנחנו הולכים לכיוון הלא נודע".