המשקיע המיליארדר קרל אייקן אומר כי כלכלת ארה"ב נמצאת בנקודת שבירה, מאשים את המנהיגות "הגרועה מבינונית" ומזהיר כי האינפלציה הגואה מאיימת להפיל את מעמד ארצות הברית בזירה העולמית.
אייקן אמר את הדברים במהלך ראיון בתוכנית "פעמון הסגירה" של CNBC ביום שלישי.
"המערכת מתפרקת, ויש לנו בהחלט בעיה גדולה בכלכלה שלנו היום", אמר תוך שהוא מתייג את ארצות הברית כ"אחת המדינות הגרועות בעולם בכל הנוגע לממשל תאגידי".
המשקיע הנודע הזהיר מפני הסכנות של אינפלציה גבוהה - "אינפלציה היא הדבר הגרוע ביותר שיכול להיות לכלכלה, ואני חושב שאנשים מעריכים את זה", אמר, והוסיף כי מבחינה היסטורית, "כל הגמוניה נהרסה על ידי האינפלציה".
"We have some major problems in our economy."
— CNBC's Closing Bell (@CNBCClosingBell) March 14, 2023
Billionaire investor @Carl_C_Icahn lays out the key risks he's watching. pic.twitter.com/bZm7OshOGB
מלבד האינפלציה, אייקן אמר שהוא רואה "בעיות גדולות אחרות בכלכלה כרגע", כולל המנהיגות בתאגידים ובגבעת הקפיטול.
"אני לא מתכוון להיכנס לפוליטיקה, אבל אתה מרגיש שבוושינגטון אף אחד לא יודע מה באמת קורה", אמר, לפני שפנה לנושא חולשת חדר הישיבות.
"מנהיגות גרועה מבינונית בתאגידים רבים בארה"ב", ציין תוך שהוא מכיר בכך שיש יוצאים מן הכלל.
"אתה נכנס היום לחברה... זה באמת נורא מה שאתה מוצא", הוסיף אייקן לגבי המצב בחדרי הישיבות של תאגידי הענק האמריקאים.
בראיון שנערך מוקדם יותר לפוקס ניוז, אייקן התייחס לקריסת בנק עמק הסיליקון (SVB), ואמר שהוא רואה במדיניות הכסף האולטרה-קל של השנים האחרונות כחלק מהבעיה.
"אני חושב שהמשבר הבנקאי הוא משהו שאפשר לצפות לו בבנק עמק הסיליקון. יש כל כך הרבה כסף שמרחף במערכת, פשוט יש יותר מדי מזומנים. בהגדרה, אם תמשיך להדפיס כסף... תהיה אינפלציה בהגדרה", אמר, והוסיף כי הוא מאמין שהפדרל ריזרב צודק בהעלאת הריבית שנועדה לצנן את לחצי המחירים.
במאבקו לאלף את האינפלציה, הפד העלה את הריבית בקצב המהיר ביותר מאז שנות ה-80, אחת ההשפעות השליליות של המהלך היתה ירידת ערך של ניירות ערך מיושנים (ככל הנראה בריבית נמוכה), שבנקים כמו SVB החזיקו בתוך תיקיהם.
הקריסה המהירה כברק של SVB בשבוע שעבר הגיעה לאחר שהבנק רשם הפסד של 1.8 מיליארד דולר על אג"ח בסך 21 מיליארד דולר.
לאחר מכן הבנק הודיע כי הוא מחפש לגייס הון של 2.25 מיליארד דולר כדי למלא את החור.
בשלב זה מפקידים מיהרו למשוך את כספם בריצה בנקאית קלאסית, ושלחו את מניות SVB - ואת אלה של בנקים אחרים - לצלילה.
קריסת SVB סימנה את הכישלון הבנקאי השני בגודלו בהיסטוריה של ארה"ב.
"יש פתגם ישן שאומר שהפד מהדק עד שמשהו נשבר", ג'וריאן טימר, מנהל המאקרו הגלובלי ב-Fidelity, אמר. "נראה שיש לנו תחושה שמשהו נשבר במהלך מחזור זה", הוסיף.
קריסת SVB, וימים לאחר מכן, בנק סיגנצ'ר, הציתו חששות לחוסר יציבות מערכתית ולהדבקה פיננסית.
הדברים הניעו את הרשויות הפיננסיות בארה"ב לאמץ "פטור מסיכון מערכתי" ולהרחיב את ערבות הפיקדונות של התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות (FDIC) כדי לכסות באופן מלא את כל המפקידים ואת חסכונותיהם בשני הבנקים.