ממשלת ארצות הברית הכריזה על אזהרת מסע לחלקים נרחבים של מקסיקו, וזאת על רקע פרשת החטיפה של ארבעה אזרחים אמריקאים ורציחתם של שניים מהם, כמו גם היעלמותן של שלוש נשים מטקסס. אזהרת המסע מגיעה באמצע חודש מרץ, כאשר עשרות אלפי צעירים נערכים לבקר במקסיקו לקראת חופשת האביב המסורתית - הספרינג ברייק, ושבועות ספורים לפני שמאות אלפי ישראלים החיים בארצות הברית יחגגו את חג הפסח.
אתר נופש בקנקון (צילום: Getty Images)
רגע לפני עונת התיירות שבפתח, משרד החוץ האמריקאי בוושינגטון שב ומזהיר מפני ביקורים בחלק ממדינות מקסיקו, לרבות עיירות נופש מוכרות ופופולריות.
חשוב להסביר שמשרד החוץ האמריקאי מסווג כל מדינה לפי אחת מארבע דרגות: הראשונה ("לנקוט בזהירות רגילה"), השנייה ("לנקוט בזהירות יתרה"), השלישית ("לשקול מחדש את הנסיעה") והרביעית ("לא לנסוע"). סיווג זה משתנה מעת לעת בהתאם להתפתחויות המדיניות וביטחוניות.
כך למשל, עבור ישראל משרד החוץ האמריקאי ממליץ לתושבי ארצות הברית לנקוט בזהירות יתרה "בשל טרור ואי-סדר אזרחי". עבור מדינות אחרות כגון רוסיה, איראן, עיראק, אוקראינה, וסוריה משרד החוץ ממליץ "לא לנסוע". במקרה של מקסיקו, המצב מעט מורכב יותר, שכן משרד החוץ בחר סיווג שונה לכל מדינות מקסיקו. עם זאת, חשוב להדגיש כי שרק שתי מדינות נמצאות בדרגה הראשונה, ושש נמצאות בדרגה הרביעית והמחמירה ביותר.
אזהרת מסע גורפת (כלומר, הדרגה הרביעית) הוכרזה על מדינת גררו (ובה אקפולקו, עיר הנמל הפופולרית בקרב תיירים) שבה האזהרה ניתנה הן בשל סכנת החטיפות והן בשל סכנת הפשיעה הכללית. אזהרה דומה הוכרזה בחמש מדינות נוספות, גם היא על רקע סכנת החטיפות בידי קרטלי הסמים המסוכנים: קולימה שבה נמצאת עיירת הנופש מנסניו, מיצ'ואקאן שבה פועל קרטל חליסקו הדור החדש (Cártel de Jalisco Nueva Generación, או CJNG), סינלואה, טמאוליפס (שבה נרצחו שני אמריקאים מוקדם יותר החודש) וסקטקס.
בנוסף, במדינת חליסקו שבה נמצאת עיר הנופש הפופולרית פוארטו ואיארטה הוכרזה אזהרה מדרגה שלישית, הן בשל סכנת החטיפות והן בשל הפשיעה הכללית. בקינטנה רו, מדינה שבה ניתן למצוא אתרי נופש פופולריים כגון טולום, פלאייה דל כרמן וקנקון - נמצאת הוכרזה האזהרה בדרגה השנייה בלבד.
זירת החטיפה של ארבעה אזרחי ארצות הברית במקסיקו, מוקדם יותר החודש (צילום: AP)
מקסיקו מתמודדת עם גל של אלימות מצדם של קרטלי הסמים מזה תקופה ארוכה, אך נדמה שהנושא שוב עלה לכותרות רק בתחילת החודש הנוכחי, כאשר ארבעה אזרחי ארצות הברית חצו את הגבול למקסיקו. זמן קצר לאחר מכן, הם עשו תאונה במכונית השכורה שלהם לאחר שנקלעו לקרב יריות בין קרטלים. תחילה, הארבעה הוגדרו כנעדרים, אך לאחר ימים ספורים תמונת המצב הקשה התבררה: זינדל בראון ושאייד וודוורד נרצחו, ולטביה מקגי ואריק וויליאמס נפצעו.
בנוסף, השבוע דווח על שלוש נשים מטקסס שחצו את הגבול למקסיקו ונעלמו אף הן. מדובר בשתי האחיות ואישה נוספת מפניטס, עיירת גבול בדרום טקסס, שהגיעו למדינה במטרה למכור בגדים בשוק הפשפשים מקומי. מזה למעלה משבועיים, איש לא שמע מהן וקיים חשש כבדה לחייהן.
בשל האירועים האלה ובמקביל לאזהרות המסע שהוכרזו ע"י משרד החוץ בוושינגטון, מחלקת בטיחות הציבור של טקסס גם הפצירה בתושביה להימנע מנסיעות למקסיקו - בייחוד בתקופת הספרינג ברייק: "התפקיד שלנו זה לספק לציבור הרחב מידע על הסכנות והאימים שקיימים", מסר סטיבן מקראו, מנהל המחלקה, "לאור הפעילות של קרטלי הסמים והאלימות שאנחנו רואים במדינות רבות, אנחנו ממליצים להימנע מנסיעה לכל מדינות מקסיקו בתקופה זו". עם זאת, מקראו המליץ לכל מי שבכל זאת בוחר לנסוע למקסיקו להירשם בשגרירות או בקונסוליה המקומית.
למעשה, במשך שנים רבות רשויות החוק במקסיקו ניסו לגרום לכך שקרטלי הסמים יתרחקו מעיירות הנופש שבהן נמצאים תיירים רבים, אך המשטרה לא תמיד הצליחה לעשות זאת. אחת הדוגמאות הבולטות לכך אירעה ב-4 בנובמבר 2021 בקנקון, כאשר דווח על אירוע ירי עשרות מטרים מאתר נופש פופולרי - מלון "הייאט זיווה ריביירה" ("Hyatt Ziva Riviera").
בהלה גדולה נרשמה כאשר מאות תיירים אמריקאים ברחו למלון, ומשטרת מדינת קינטנה רו אשר הוזעקה למקום הודיעה שישנם 2 הרוגים. למרבה המזל, לא היו נפגעים בקרב התיירים, וחקירת המקרה חשפה כי הירי נבע מסכסוך טריטוריה למכירת סמים. שני הגברים שנהרגו בתקרית הגיעו למקום שעות ספורות קודם לכן, והכריזו על חוף הים כשטחם הבלעדי למכירת סמים. "קבוצת של רעולי פנים חמושים מקרטל אחר, כ-15 איש, הגיעו לחוף כדי להתנקש בשני סוחרי הסמים", הסביר אוסקר מונטז דה-אוסה, התובע הראשי בקינטנה רו.
שבועיים קודם לכן, תיירות נהרגו שלושה אנשים נוספים נפצעו כאשר שתי כנופיות אלימות פתחו באש ברחובות טולום, עיר נופש נוספת שנמצאת כ-130 ק"מ דרומית לקנקון. לפי הרשויות במדינה, תקרית הירי גבתה את חייהן של אנג'לי ריוט - תושבת קליפורניה וילידת הודו שביקרה במקום, וג'ניפר היינזולד - תיירת מגרמניה. עוד דווח כי שלושה תיירים נוספים - שני גברים מגרמניה ואישה מהולנד - נפצעו בירי.
חייל מקסיקני בכניסה לאתר נופש בקנקון ב-2021 (צילום: AP)
למרות התקריות הקטלניות, יש כאלה שסבורים שצריך להמשיך לטייל במקסיקו: "האירועים שראינו בשבועות האחרונים התרחשו במרחק רב מאתרי הנופש הכה פופולריים בקרב התייר האמריקאי הממוצע", מסביר זאקרי רבינור, מנכ"ל חברת התיירות "ג'ורני מקסיקו" שהוסיף כי אזהרת המסע בטמאוליפס קיימת מזה תקופה ארוכה.
"רק כדי להמחיש את העניין, העיר מטמורוס שבו הארבעה נחטפו נמצאת משהו כמו 2,200 ק"מ מקנקון. זה בערך המרחק מהגבול הדרומי של טקסס לשיקגו", אמר רבינור. בנוגע למצב בקינטנה רו, שכאמור בה נמצאות ערים כגון קנקון ופלאייה דל כרמן, רבינור הדגיש כי אזהרת המסע שחלה במדינה (הדרגה השנייה) הוכרזה גם במדינות כמו צרפת.
דברים דומים נמסרו מג'יימי לופז-ארנדה, בכיר בחברת International SOS המתמחה בניהול סיכונים בטיולים: "בטוח באופן יחסי, לפחות עבור התייר הממוצע, להגיע לאתרי התיירות הגדולים והמוכרים, והערים הגדולות כגון מקסיקו סיטי, גוודלחרה ומונטריי. לופז-ארנדה מתגורר במקסיקו סיטי, ולדבריו מדובר בעיר גדולה טיפוסית שבה יש רמת פשיעה כללית מסוימת: "ולמרות זאת, רוב המקומות של התיירים הם בטוחים לחלוטין. אני משוכנע שבעזרת הכנה טובה שכוללת קבלת מידע עדכני, נסיעות אל מקסיקו ובתוכה ימשיכו להיות חופשה מהנה ובטוחה".
רק ימים יגידו האם תושבי ארצות הברית - כולל הקהילה הישראלית - יפעלו לפי המלצת משרד החוץ. למרות גל האלימות, בחודשים האחרונים חלה עלייה במספר הנוסעים למקסיקו. מנתוני משרד התחבורה בוושינגטון עולה כי בחודש ינואר (נזכיר כי מדובר לפני שני האירועים האחרונים) חלה עלייה של 13% במספר הטסים למקסיקו, בהשוואה לינואר 2019 - שבועות ספורים לפני שמגפת הקורונה שיתקה את תעשיית התיירות הבינלאומית.