הצטרפותה של הלסינקי התאפשרה לאחר שהפרלמנט הטורקי אישר את הצעד ביום חמישי האחרון, ובכך הפכה פינלנד למדינה האחרונה שאישררה את הרחבת הגוש הצבאי בהובלת ארה"ב.
שר החוץ הפיני פקה האביסטו חתם היום (שלישי) על ההסכם להצטרפות ארצו בטקס רשמי בנוכחות מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן
"עם קבלת מסמך ההצטרפות הזה, אנו יכולים כעת להכריז כי פינלנד היא החברה ה-31 באמנה הצפון אטלנטית", הצהיר הדיפלומט האמריקאי מספר 1.
שר החוץ הפיני פקה האביסטו, משמאל, מוסר את מסמך ההצטרפות של ארצו למזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן, מימין, במהלך פגישת שרי החוץ של נאט"ו במטה נאט"ו שבבריסל, © JOHANNA GERON / POOL / AFP
מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג, שנכח גם הוא, תיאר את האירוע כ"יום היסטורי", וחזה כי הגוש הצבאי יקבל בקרוב גם את שבדיה לשורותיו.
תהליך ההצטרפטת צפוי להסתיים רשמית בפסגת נאט"ו שתיערך בליטא בחודש יולי.
ביום שבת אישר העיתון הרשמי של טורקיה "רסמי גאזטה" כי הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן חתם על אישור החברות הפינית, שנתמכה פה אחד על ידי חברי פרלמנט טורקים מוקדם יותר באותו שבוע.
למהלך קדמה הצבעה בבית המחוקקים ההונגרי ביום שני שעבר, שגם נתנה להלסינקי את האישור המיוחל.
כדי לקבל חברה חדשה נדרש גיבוי של כל מדינות נאט"ו והצטרפותה של פינלנד נבלמה במשך חודשים רבים על ידי טורקייה, שהאשימה אותה בתמיכה ב"קבוצות טרור" כורדיות כמו מפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK).
שבדיה, שהגישה בקשת חברות יחד עם פינלנד במאי האחרון, לא עשתה עד כה מספיק, לפי אנקרה כדי לזכות לאישור.
הצעתה של שטוקהולם נותרה 'תקועה', כאשר הרשויות הטורקיות מלינות גם כן על תמיכת שבדיה במורדים כורדים.
שבדיה ופינלנד ויתרו על הניטרליות הצבאית ארוכת השנים שלהן אשתקד, תוך ציון המערכה של רוסיה נגד אוקראינה והאיום לכאורה מצד מוסקבה.
רוסיה הזהירה שוב ושוב כי תגיב להתרחבות נאט"ו על ידי תגבור ההגנות שלה בצפון מערב המדינה.
מוקדם יותר בתגובה להצטרפות הפינית ציינה מוסקבה את המשך ההתרחבות של גוש נאט"ו לכיוון מזרח כאחת הסיבות המהותיות לסכסוך המזוין בין רוסיה לאוקראינה.