ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז אתמול (שישי) כי מגפת הקורונה כבר אינה מוגדרת כמצב חירום בינלאומי — יותר משלוש שנים לאחר ההכרזה הדרמטית של הארגון, ולאחר קרוב לשבעה מיליון מקרי מוות ברחבי העולם כתוצאה מן הנגיף.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
ועדת החירום של ארגון הבריאות העולמי קיים שלשום (חמישי) מפגש מספר 15 בנושא המגפה העולמית, והיו"ר תאודרוס אדהנום גברה-יסוס הסכים עם הקביעה כי יש לסיים את הכרזת החירום: "במשך יותר משנה, אנחנו רואים שהמגפה העולמית נמצאת בירידה", תאודרוס אמר במסיבת עיתונאים שקיים בשישי.
This was the outcome of the 15th meeting of the International Health Regulations Emergency Committee on #COVID19 and their advice to the Director-General.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 5, 2023
As the public health emergency is over, the committee’s work is now finished.
More about the IHR Emergency Committee
�… pic.twitter.com/t0xoXlDsbz
כזכור, ב-30 בינואר 2020 ארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חירום בינלאומי בעקבות התפרצות הנגיף, כשישה שבועות בלבד לפני שהקורונה הוכרזה באופן רשמי כמגפה עולמית. ב-1,192 הימים שעברו מאז דווח על קרוב ל-7 מיליון מקרי מוות כתוצאה מהידבקות בנגיף, ויותר מ-765 מיליון נשאים אובחנו - כך על פי נתוני ה-WHO.
באירופה אובחנו יותר נשאים של הנגיף, ואילו ביבשת אמריקה דווח על יותר מקרי מוות כתוצאה מהידבקות בו. למעשה, אחד מכל שישה קורבנות של נגיף הקורונה היו תושבי ארצות הברית.
תאודרוס אדהנום גברה-יסוס, יו"ר ארגון הבריאות העולמי (צילום: רויטרס)
באופן רשמי, מצב החירום העולמי של ה-WHO יוביל לכך שכל מדינה ומדינה תוכל לבחור לסיים את מצב החירום שהוכרז בה. כך לדוגמה, בארצות הברית מצב החירום צפוי להסתיים ב-11 במאי (יום חמישי הקרוב).
"מגמת הירידה שראינו בשנה האחרונה מאפשרת לרוב המדינות לחזור לשגרה שהכרנו לפני מגפת הקורונה", הכריז תאודרוס, "בחמישי ועדת החירום נפגשה בפעם ה-15 והמליצה שאכריז על סיום מצב החירום - המלצה שאותה קיבלתי".
בארגון הבריאות העולמי הדגישו כי נגיף הקורונה עדיין קיים ומסתובב בעולם, ועדיין מהווה איום על הבריאות העולמי - אם כי ברמה נמוכה יותר: "אנחנו רואים שהווירוס הזה יודע להשתנות, כך שאנחנו צופים שהוא ימשיך להסתובב בעולם. כך קרה במגפות קודמות. ברוב המקרים, מגפה אחת מסתיימת רק כאשר אחת חדשה מתחילה. אני יודע שזו מחשבה נוראית, אבל זה מה שלמדנו מההיסטוריה של מגפות עולמיות", מסביר ד"ר מארק ראיין, בכיר ב-WHO.