העיר סן דייגו העבירה השבוע צו האוסר על הקמת מאהלים ברוב הרחובות, במהלך שמטרתו להילחם במשבר חסרי הבית. אבל ראש העיר לשעבר פסימי לגבי הפקודה החדשה, שלדבריו היא "נועדה להיכשל".
(צילום: AP)
הצו ששמו 'unsafe-camping' הועבר ביום שלישי ברוב של 5-4, והוא כאמור אוסר על הומלסים לישון בחלקים רבים בעיר.
אבל קווין פולקנר הרפובליקני, שכיהן כראש העיר בין השנים 2013 עד 2020, סקפטי לגבי יעילות הצו שלדעתו אינו מספיק כדי לפתור את הבעיה העמוקה.
"זה לא עניין מפלגתי - גם הדמוקרטים וגם הרפובליקנים לא רוצים לדרוך על מחטים וצואה בדרכם לעבודה או לפארק המקומי שלהם", אמר פולקנר בראיון שהעניק ל'ניו יורק פוסט'.
לדעתו של ראש העיר לשעבר, "צריך לנקוט אפס סובלנות לאוהלים המוצבים מול בית או עסק של מישהו", במה שלדבריו מדובר ב"מציאות מצערת בסן דייגו שהשתלטה על הדאון טאון והיא מתפשטת ברחבי העיר כולה".
"הסכנה האמיתית היא, שאם לא יצליחו לאכוף את הצו באופן שווה ברחבי העיר, הם רק ידחפו את הבעיה עוד יותר. צריך להתמודד עם הכל בבת אחת", הוסיף.
בעוד שפולקנר השמיע קול המטיל ספק על יעילות הצו, אחרים - כמו פעילים ותושבים מקומיים - זעמו על כך שהמהלך של העיר הוא מדכא ומדובר בכללים נוקשים מדי נגד אוכלוסייה שהיא ממילא פגיעה.
למעשה, הפקודה נשענת על ביטחון הציבור, והיא קובעת רחובות רבים בהם אסור כעת להקים אוהלים - זאת גם אם אין מיטות ומקלטים זמינים באזור. וכך, הקמת אוהלים סביב בתי ספר, פארקים עירוניים, נהרות, נתיבי מים ומרכזי תחבורה - יהיה לא חוקי.
(צילום: AP)
בפועל, כאשר גורמי עירייה ייתקלו בחסרי בית ישנים ברחובות, הם יקבלו אזהרה. בפעם השנייה שייאמר לאדם לעזוב את הרחוב, הוא יקבל הזמנה - ובפעם השלישית אותו אדם יכול להילקח למעצר.
חברת המועצה ויויאן מורנו, שהצביעה נגד ההצעה, אמרה שהיא מודאגת מהמדיניות החדשה אשר נותנת לתושבים "תקוות שווא", שכן לדעתה ההומלסים פשוט יעברו לשכונות פרבריות אחרות. לדבריה, הבוחרים שלה מאמינים שחסרי הבית "לעולם לא יסבלו בחלקים האחרים של העיר הזאת - והם צודקים".
בתגובה לטענות הללו, מנהלת התקשורת של משרד ראש העיר אמרה: אנחנו מאמינים שברגע שלא יורשה לאנשים לחיות ברחובות ללא השלכות או חוקים, הם יחברו להגיע לאתרי שינה בטוחים או למלקטים זמינים אחרים".
על פי הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר, 3,285 הומלסים מתגוררים ברחובות העיר סן דייגו - המאכלסת 1.3 מיליון תושבים. המספר מסמן עלייה של 32% לעומת השנה שעברה.
במקביל, ובהקשר ישיר, מחוז סן דייגו ממשיך להתמודד עם עלייה גדולה בכמות מקרי המוות מפנטניל. מ-33 מתים בשנת 2016, בשנת 2021 יותר מ-800 בני אדם נפלו קורבנות למנת יתר של הסם הסינטטי הרצחני.