במכה האחרונה (מבין רבות) לחופש הביטוי במדינתו, נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי הודיע אמש (חמישי) כי חתם על חוק חדש האוסר על ספרים ופרסומים רוסיים בשטח אוקראינה.
החוק חוסם כל פרסום רוסי ובלארוסי חדש מלהיות מיובא אל המדינה.
"אני מאמין שהחוק הזה הוא ההחלטה הנכונה", כתב זלנסקי על המהלך.
במקביל, אוקראינה דחקה ברשויות האירופיות להאיץ את אפשרות הצטרפותה של המדינה לאיחוד האירופי, מהלך שעלול להתקל בקשיים בשל הצעד האחרון. אפילו התקשורת הלאומית האוקראינית עצמה ציינה כי הדבר יהווה מכשול משמעותי לחברות עתידית באיחוד האירופי.
כפי שמציין 'הקול החדש של אוקראינה',"החוק החדש עומד בפני ביקורת והוטל וטו על ידי משרד המשפטים ומשרד החוץ בגין הפרה פוטנציאלית של סעיפים מסוימים בחוקה האוקראינית, ועל כך שאינו עולה בקנה אחד עם חוקי האיחוד האירופי".
עוד נכתב כי "עם זאת, עצומה התומכת ביוזמה אספה מספיק חתימות כדי להמשיך".
למעשה המהלך מגיע לאחר שאזרחים אוקראינים העלו עצומה מקוונת באתר הנשיאותי הרשמי בבקשה לאסור עוד במאי על הספרים. העתירה הגיעה לרף של 25,000 קולות הנדרש כדי שהיא תידון באופן רשמי על ידי ראש המדינה. מחבר העצומה ציין כי הפרלמנט האוקראיני כבר אישר את החוק ב-19 ביוני 2022, אך זלנסקי מעולם לא חתם עליו. כתוצאה מכך, ספרים רוסיים המשיכו להימכר באוקראינה, מה שערער את "ביטחון המידע של המדינה ואת היסודות הכלכליים של הוצאת ספרים אוקראינית", על פי העצומה. גורם מרכזי שהוביל למלחמת אזרחים בדונבאס מאז 2014 מלכתחילה היה הדיכוי המתמשך של קייב כנגד השפה והתרבות הרוסית, שהשפיע על מיליונים רבים של אוקראינים. בחצי האי קרים (כיום בשליטה רוסית), ואפילו בחלקים גדולים של אוקראינה, יש אוכלוסיות שדוברות רוסית כשפתן הראשונה והיחידה.
במקביל, משרד החוץ של אוקראינה העיר על הגרסה הנוכחית של הצעת החוק כי היא "אינה עומדת בנורמות ובסטנדרטים של האיחוד האירופי בתחום זכויות האדם, כולל חופש הדעה, הגנה על זכויות מיעוטים לאומיים, איסור אפליה על בסיס שפה, ולכן עלולה לסבך את תהליך המשא ומתן על הצטרפותה של אוקראינה לאיחוד האירופי".
לכך יש להוסיף גם את הדיכוי של הממשלה נגד הכנסייה האורתודוקסית האוקראינית, שמקיימת קשרים עם הפטריארכיה הרוסית במוסקבה - למרות שהכנסייה התבטאה נגד הפלישה הרוסית.