סופרוולקנו עתיק לאורך גבול נבדה-אורגון מכיל את מה שעשוי להיות המרבץ הגדול ביותר בעולם של ליתיום.
הממצא המדהים עשוי לעצב מחדש את אספקת המתכת הקריטית ברחבי העולם - ואולי אפילו לשנות את המשחק הגיאופוליטי עם סין.
חוקרים מחברת ליתיום אמריקאס, GNS Science ואוניברסיטת אורגון סטייט פרסמו את ממצאיהם בכתב העת Journal for Science Advances ב-31 באוגוסט.
הם מצאו כי קלדרת מקדרמיט, שאורכה 50 קילומטרים ורוחבה 30 קילומטרים, בגבול נבדה-אורגון, מכילה בין 20 ל-40 מיליון טונים מטריים של ליתיום – נתון שיגמד את כמות המרבצים הקיימת באוסטרליה ובצ'ילה.
מי שהתייחס לממצאים הוא אנוק בורסט, גיאולוג מאוניברסיטת KU Leuven והמוזיאון המלכותי למרכז אפריקה בטרבורן, בלגיה, שאמר ל-Chemistry World כי המרבץ "יכול לשנות את הדינמיקה של ליתיום ברחבי העולם, במונחים של מחיר, ביטחון אספקה וגיאופוליטיקה".
נתוני הסקר הגיאולוגי של ארצות הברית, שהוצגו על ידי ברונו ונדיטי, מראים כי ארה"ב מפגרת אחרי העולם במונחים של ייצור ליתיום.
למרות שלארה"ב יש את העתודות השלישיות בגודלה.
אם אתם יכולים להאמין בזה, לארה"ב יש רק מכרה ליתיום אחד - סילבר פיק - בנבדה (בערך באמצע הדרך בין לאס וגאס לקרסון סיטי) - בעוד שהביקוש העולמי מזנק בגלל המעבר לאנרגיה נקייה שנכפה על ידי הממשלה.
ביולי ציינו כי חברת אקסון מוביל נמצאת בשלבים ראשונים של הפיכתה ל'מלכודת ליתיום'.
תומאס בנסון, גיאולוג בחברת ליתיום אמריקאס ואחד ממחברי המחקר החדש, צופה כי פעולות הכרייה בקלדרת מקדרמיט יחלו בתחילת 2026.
מחירי הליתיום נמצאים בזינוק ועמדו על 5,850 דולר לטון בקיץ 2020 אך זינקו ב-1,200% עד לשיא של 80,000 דולר בתחילת 2022 - מאז המחירים ירדו ל-30 אלף דולר לטון.
בדיילי מייל ציינו כי "נכון לשנת 2022, המחיר הממוצע לליתיום קרבונט ברמת סוללה היה 37,000 דולר לטון מטרי, כלומר הסופרוולקנו יושב באופן פוטנציאלי על מתכת יקרה בשווי 1.48 טריליון דולר".
הדבר מציב את נבדה כמוקד אפשרי של "הבהלה לזהב הלבן של האנרגיה הירוקה", על רקע דחיפה מסיבית של ממשל ביידן להכריח אנשים לנהוג בכלי רכב חשמליים - הכל בגלל שהם אומרים שיש "מצב חירום אקלימי".