השר לביטחון המולדת, בהתייעצות עם מזכיר המדינה, יקבל החלטה בימים הקרובים, אמר דובר שגרירות ארה"ב לג'רוזלם פוסט, וציין כי ההחלטה לא גובשה סופית והודעת משרד החוץ "הייתה מוקדמת מדי", במילים אחרות - אין פטור מוויזה בשלב זה כלל ועיקר.
כידוע, משרד החוץ הודיע אמש (שני) כי ארה"ב צפויה להודיע השבוע כי ישראלים לא יזדקקו עוד לוויזה מנייר כדי להיכנס לארה"ב ויוכלו לטוס לאמריקה בעזרת אישור אלקטרוני מוזל.
"במקום זאת, ישראלים בעלי דרכון ביומטרי יוכלו לקבל ויזה תוך 72 שעות מהגשת בקשתם המקוונת. האשרות יהיו תקפות עד 90 יום".
יישום ההחלטה צפוי להתבצע בעוד מספר שבועות, אם כי בפועל הוא צפוי להתחיל להיות מיושם רק החל מחודש נובמבר.
"הכללת ישראל בתוכנית הפטור מוויזות היא הישג מדיני", המשיך כהן. "הפטור מוויזות יתרום לכלכלה בכלל ולתיירות בפרט ויפחית בירוקרטיה ועלויות".
"אני רוצה להודות לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן ולמזכיר המדינה, ידידי אנטוני בלינקן, על תמיכתם ומנהיגותם במתן פטור מוויזות לישראלים, ובמיוחד לשגריר ארה"ב היוצא טום ניידס על הובלת הפרויקט כאן בישראל", המשיך שר החוץ, "אני רוצה להודות במיוחד למחלקה הקונסולרית במשרד החוץ שפעלה במרץ בחודשים האחרונים כדי להשיג את התוצאה המשמחת הזו".
הטופס האלקטרוני, שמחירו 21 דולר, אמור להיות נגיש לכל אזרחי ישראל.
כדי להגיש מועמדות, על ישראלים למלא את טופס ESTA (מערכת אלקטרונית לאישור נסיעה) באמצעות רשות הגבול של ארה"ב.
טופס זה הינו באנגלית וכולל נתונים ביוגרפיים חיוניים, כולל שם, תאריך לידה ופרטי דרכון.
בנוסף, על הנוסעים להגיב לשאלות בנוגע למשך השהייה המיועד שלהם בארצות הברית, היסטוריה של מחלות, מעצרי עבר, הרשעות בעבירות פליליות, וכל דחיית ויזה, או גירוש קודם.
חשוב לציין כי הגישה לרישום הפלילי של אזרחי ישראל על ידי הרשויות בארה"ב לא תהיה חסרת הבחנה, אלא תוגבל למקרים ספציפיים, וחריגים.
האישור, לכשיתקבל, יהיה תקף לשנתיים.
ישראל פועלת לקבלתה לתוכנית מזה 18 חודשים.
בין אבני הנגף עד עתה היו דרישות ארה"ב לאפשר באופן דומה לכל אזרחיה להיכנס לישראל ללא ויזה, כולל פלסטינים מהגדה המערבית ומרצועת עזה בעלי אזרחות אמריקאית.
ישראל, מסיבות ביטחוניות, מטילה זה זמן רב הגבלות על כניסת פלסטינים לשטחה - כולל אמריקאים.
ביולי השנה חתמו המדינות על מזכר הבנות להארכת זכויות היתר ההדדיות ותוכנית הפטור מוויזות, שבמסגרתו התחייבה הממשלה לאפשר את כניסתם של פלסטינים בעלי אזרחות אמריקאית.
פיילוט לפלסטינים כבר קיים - כולל בעזה.
ישראל דרשה מזה זמן רב להיות חלק מתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב, אך טרם הצליחה לעמוד בחלק מהדרישות, כולל שיעור נמוך יותר של דחיית בקשות שהיה נצרך.
ישראל התקשתה לעמוד בדרישות אלה.
עם זאת, שינויים בדפוסי הנסיעה בעקבות מגפת הקורונה, לצד כמה תזוזות בירוקרטיות, הביאו את ישראל לעמוד בסטנדרטים של התוכנית.