על פי פלטפורמת ההשכרה Housing Anywhere International, הן ליסבון והן פורטו, צמד יעדים אהובים על משקיעים ישראליים, חוו עלייה מדהימה של כ-25% בעלות השכירות בחודשים אפריל עד יוני של שנת 2023 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
מדובר בשיעור עלייה מדאיג ביותר, במיוחד בהתחשב בכך שהמשכורות המקומיות (שגם כך נמוכות בהשוואה לשאר אירופה) אינן עולות באותו הקצב.
כפי שניתן לראות בתרשים הבא המבוסס על ניתוח של יותר מ-64,000 נכסים ב-23 ערים אירופאית מרכזיות, מחיר השכירות החציוני לדירת חדר מרוהטת במלואה המיועדת בעיקר לאנשי מקצוע צעירים וסטודנטים בינלאומיים - קפץ לרמות גבוהות במיוחד כאשר ליסבון, עיר הבירה, נמצאת בתחום שבירת השיאים.
כפי שנראה על פי נתונים אחרים - גם פורטו לא הרחק מאחור.
באותה תקופה אגב, בירת הונגריה, בודפשט, ראתה את המחיר החציוני לדירת חדר מזנק בשיעור מדהים של 43% לעומת השנה הקודמת.
בינתיים, בפירנצה ובטורינו שבאיטליה, שבאופן היסטורי היו בהן מחירים נמוכים בהרבה הפער מתחיל להצטמצם ומחירי הדירות מתחילים לעלות כאשר פירנצה ראתה זינוק של 21% במחיר דירות להשכרה, וטורינו בירת הרכב של איטליה, חוותה עלייה של כ-12.5%.
ישנם כמה הסברים למצב...
ראשית, אירופה נמצאת בעיצומה של מצוקת דיור, שמעלה את עלות השכרת הדירה באופן דרסטי ברבות מערי היבשת.
אבל במקביל, מדיניות חדשה מעידן הקורונה של עבודה מהבית פירושה שיותר "טאלנטים ניידים", או עובדים מיומנים צעירים, עוברים לחו"ל, ומעלים מחירים.
וכמו שרבים מהישראלים שהשקיעו במספר מדינות אירופאיות לפני מספר שנים כבר יודעים - הדבר מתורגם לעליית מחירים משמעותית.
וכך בכל הנוגע לדירות, בודפשט (42.9%), האג (27.8%), אוטרכט (25.8%), פורטו (25%) וליסבון (15.8%) הן המקרים הקיצוניים ביותר מבין 23 הערים שנותחו בדו"ח האחרון. עם זאת, במונחים של שינוי משנה לשנה בעלות דירת חדר: ליסבון (29.4%), האג (28.6%), ברלין (22.6%), אמסטרדם (18.8%) ופרנקפורט (16.9%) מובילות את הרשימה. ואילו עבור דירות סטודיו מדובר ב-ליסבון (70.3%), פירנצה (33.3%), המבורג (27.4%), האג (23.8%) ופורטו (23.3%) שחוו עליית מחירים משמעותית ביותר.
עתה רק נותר לתהות אם יש עוד מקום לשוק האירופי הזה לעלות במצב הכלכלה הנוכחי...