בתגובה משרד החוץ הישראלי פרסם אמש הודעה בה ציין "הערות אחרונות מדרום אפריקה" כסיבה לעזיבתו של השגריר בלוטסרקובסקי את פרטוריה.
המהלך הגיע שעות ספורות לאחר שהשר הדרום אפריקאי, חומבודזו נטשבהני, אמר לכתבים כי פרטוריה קראה לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) להוציא צו מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו עד אמצע דצמבר.
דרום אפריקה, תומכת ותיקה בריבונות פלסטינית, הביעה התנגדות גלויה למבצע הישראלי בעזה.
דרום אפריקה הינה גם ידידה של ציר הרשע הרוסי-איראני. בשבוע שעבר שב נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, ואמר כי המתקפה הישראלית על עזה עולה לכדי רצח עם ומצדיקה חקירה של פשעי מלחמה.
הוא הודיע כי פרטוריה, יחד עם כמה מדינות נוספות שלא צוינו שמן, יפנו את ממשלת ישראל לבית הדין הפלילי הבינלאומי לחקירה רשמית.
המדינה האפריקנית כבר החזירה את שגרירה וצוותה הדיפלומטי מתל אביב.
דרום אפריקה אינה המדינה הראשונה לעשות כן, צעדים דומים נקטו בוליביה, בליז, בחריין, צ'אד, צ'ילה, קולומביה, הונדורס, ירדן וטורקיה.
בתוך כך, הנשיא רמפוזה יכנס שיחת וידאו חירום יוצאת דופן עם מנהיגי BRICS אחרים כדי לדון במצב המידרדר בעזה.
הפגישה המשותפת של הקבוצה - שהורכבה במקור מברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה - מתוכננת לשעות הצהריים.
באירוע ישתתף נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כך הודיע הקרמלין.
בפגישה צפויים להשתתף גם מנהיגי המדינות שהוזמנו להצטרף לגוש בינואר - סעודיה, ארגנטינה, מצרים, אתיופיה, איראן ואיחוד האמירויות, וכן מזכ"ל האו"ם האנטי-ישראלי אנטוניו גוטרש.
מאז ראשית המלחמה דרום אפריקה הוצפה במספר הפגנות אנטי-ישראליות בוטות בהן הונפו דגלי פלסטין, באחת מהן אף נכחו עשרות אלפי אנשים.