המונח "יום שישי השחור" (בלאק פריידי) לתיאור היום שאחרי חג ההודיה בארצות הברית התפרסם לראשונה בשנות השמונים.
במקור נטבע המונח על ידי המשטרה כדי לתאר את עומסי התנועה הקטסטרופליים הקשורים להתחלה (הלא רשמית) של עונת הקניות לחג המולד.
מאז בלאק פריידי הפך באופן שגרתי ליום הקניות העמוס ביותר בשנה מאז תחילת שנות ה-2000, כאשר קמעונאים רבים החלו להציע הנחות מיוחדות ולפתוח את חנויותיהם מוקדם כדי לפתות כמה שיותר קונים.
בעוד בלאק פריידי הוא עדיין היום הגדול ביותר בשנה עבור קמעונאים פיזיים בארצות הברית, עליית המסחר האלקטרוני סייעה לרעיון של הנחות הבלאק פריידי להפוך לתופעה עולמית בעשור האחרון.
אך האם המגמה הזו מתרחשת בכל שנה? ובכן, כן, בכל שנה עד שהמגיפה הכתה.
בנובמבר 2020, עניין החיפוש בגוגל למונח "בלאק פריידי" ירד ביותר מ-30% מהרמה של 2019 ומגמת הירידה נמשכה גם ב-2021 וב-2022, אז נפח החיפוש העולמי ירד ל-60% ו-53% מהשיא של 2019.
נתונים ראשוניים לשנת 2023 מצביעים על כך שהמגמה נמשכת גם השנה, אך האם הצרכנים באמת מאבדים עניין במבצעי בלאק פריידי או שהם פשוט נמצאים בכל מקום עד כדי כך שהם כבר לא צריכים לחפש אותם?
הסתכלות על רמות ההוצאה הכוללות מצביעה על כך שההשערה האחרונה נכונה.
על פי Adobe Analytics, ההוצאות המקוונות בבלאק פריידי ובסייבר מאנדיי בארה"ב הגיעו לשיאים חדשים בשנת 2022 וצפויות לגדול עוד יותר השנה.
אז אולי אנשים מחפשים פחות כי פשוט אין כבר מה לחפש כשהכל בהישג לחיצה מידית על המכשיר והקמעונאים מימלא כבר מחווטים להציע את הדילים הטובים ביותר שבאפשרותם בעמודי הבית שלהם.