מומחים לביטחון לאומי מסתכלים לעבר היריבות העיקריות של ארצות הברית, וכיצד הן מנתחות את פרישתו של הנשיא ג'ו ביידן וכניסתה של קמלה האריס למרוץ לבית הלבן – ונראה שאין להם בשורה טובה.
השינוי הפתאומי של המוביל במפלגה הדמוקרטית והמלחמה נגד המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ, מצית דאגה כי מנהיגים אוטוריטריים ממדינות כמו רוסיה, סין ואיראן ינצלו את "הבלגן" לטובתם.
בפומבי, מדינות כמו רוסיה וסין חשפו מעט מאוד על דעתן לגבי סיום תפקידו של ביידן בבית הלבן. "הבחירות עוד ארבעה חודשים, וזה פרק זמן ארוך שבו הרבה דברים יכולים להשתנות. עלינו להיות סבלניים ולעקוב בזהירות אחר מה שקורה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב ביום ראשון.
הוא גם אמר לעיתונאים בשיחת ועידה כי מוסקבה "לא הופתעה מאוד" מהסילוק של ביידן מהכרטיס הנשיאותי. "בשנים האחרונות, מה שקרה בארצות הברית לימד אותנו שלא להתפלא מכלום", אמר פסקוב, לפי רויטרס.
דוברת משרד החוץ הסיני, מאו נינג, הייתה עוד יותר מצומצמת בדבריה ואמרה: "הבחירות לנשיאות הן עניין פנימי של ארצות הברית".
מומחים כבר מחפשים לראות איך השינויים הפתאומיים בבחירות לנשיאות 2024 יינצלו על ידי היריבים המרכזיים.
רבקה קופלר, קצינת מודיעין לשעבר ב-DIA ומחברת הספר 'משחקי פוטין', אמרה כי "התקשורת הרוסית מכסה הרבה את סגנית הנשיא קמלה האריס, אותה הרוסים מתארים כחסרת כישורים, ריקנית וחסרת אינטליגנציה".
היינו קלינק, סגן שר ההגנה לשעבר למזרח אסיה ומומחה צבאי לסין, הצביע באופן דומה על כך שמפלגת הקומוניסטים הסינית, CCP, כנראה כן תנצל את השינוי הפתאומי כדי לחזק את הטיעונים האנטי-דמוקרטיים המוקמיים.
"הכתרתה הפתאומית של האריס תשרת רק את נקודות הדיון של ה-CCP לגבי הכאוס של הדמוקרטיה האמריקאית", הוא אמר. "חוסר הניסיון שלה בביטחון לאומי ובהגנה לא יעודד ביטחון עם שותפינו ובעלות בריתנו".
עמדתה של האריס על המזרח התיכון וכיצד זה ישפיע על מדיניות ארה"ב במידה ותנצח, נותרת לא ברורה. הסגנית הנוכחית מחזיקה גישה קשוחה יותר מביידן לגבי המלחמה של ישראל נגד חמאס, אך לצאת בביקורת חריפה על ישראל גם תהיה לא פופולרית בקרב הדמוקרטים המתונים.
"לא ברור מה בנושאים המרכזיים של האזור, החל מאיראן ועד ישראל, עשוי להשתנות תחת ממשלת האריס הפוטנציאלית", אמר בהנאם בן טלבלו, מומחה לאיראן וחוקר בכיר בקרן להגנה על הדמוקרטיות. "עם זאת, החשיבה לגבי האזור, מצד קציני הביטחון הלאומי שסביבה ובתוך המפלגה הדמוקרטית, נראית כאילו 'פחות זה יותר' לגבי האזור. אך חשיבה כזו היא שפתחה את הדרך להתחזקות הרפובליקה האסלאמית של איראן".