הציונות הדתית שימשה במשך שנים שק החבטות של החברה הישראלית. אנשיה הם לא חרדים לובשי שחורים אך גם אינם חילוניים או מסורתיים. הזרם עם אידיאולוגיה המשלבת את תורת ישראל וערכי היהדות יחד עם אהבת המדינה והארץ זוכה לעדנה מחודשת בעקבות אירועי ה- 7 באוקטובר והמלחמה הנוכחית. תרמו לכך גם הקונספציה שהתנפצה לעם ישראל בפנים, ההקרבה האדירה והצטיינות של חברי הציונות הדתית במהלך המלחמה בעזה.הציונות הדתית מציגה סט ערכים המבוסס על עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל שזורים באורח חיים של שמירת מצוות לצד השתלבות בחברה הישראלית המודרנית בארץ.
טקס סיום קורס קצינים עם בוגרי מכינת ׳בני דוד׳, אלי.
נדמה כי ישראל של אחרי ה-7 באוקטובר פוקחת עיניה ומבינה שלא ניתן להפריד לגמרי בין דת למדינה; אנחנו הרי תובעים את זכותנו על הארץ הזו מעל כל במה אפשרית בטענה שישראל היא ארץ אבותינו התנכיים שחיו בשטחה לפני יותר מ-4000 שנה. ההקרבה העצומה של חברי הקהילה הדתית לאומית הראתה לכל שבזמן חירום ומלחמה הם נכונים לעמוד בחוד החנית של הגנת המדינה.
דתיים ומשרתים
אחת הדוגמאות להשתלבות הציונות הדתית בחברה הישראלית הן המכינות הקדם צבאיות שמכשירות את הצעירים הדתיים לשירות קרבי מלא בצה״ל. הראשונה והמפורסמת שביניהם היא מכינת ״בני דוד״ שבישוב עלי. המכינה הוקמה בשנת 1988 על ידי הרבנים אלי סדן (שלימים זכה בפרס ישראל על פועלו) והרב יגאל לוינשטיין, במטרה לאפשר לצעירים דתיים להשתלב בשירות צבאי מלא בצה״ל מבלי לפגוע בשמירת התורה והמצוות עליהם חונכו וגודלו. עם השנים המכינה הפכה למרכז חשוב שהגדיל את כמות בוגריו ומגוון תפקידהם בצבא. לפני הקמת המכינות, הקהילה הדתית התגייסה במסגרת התכנית של ישיבת הסדר, שנתיים לימודי ישיבה, שנה וחצי של שירות צבאי. הקהילה הדתית הייתה מתגייסת בקבוצה אחת ובזמן נתון. לכן, קיבלו כמעט תמיד את אותם התפקידים הצבאיים. עם הזמן ראשי המכינות הבינו את הפוטנציאל הגדול ואיכות בוגריהם ופעלו לכך שישרתו במגוון רחב יותר של יחידות ותפקידים: קומנדו, טייס, יחידות מיוחדות, מודיעין ועוד.
כיום, מכינת ׳בני דוד״-,עלי, מציעה לימודים של שנתיים ובהמשך גיוס עצמאי עם אפשרות להגיע ליחידות הטובות והיוקרתיות בצה״ל. בוגרי המכינה יוצאים דרך קבע לשירות צבאי קרבי מלא ומשמעותי. הם משתלבים בתפקידים חשובים ומשמעותיים: עשרות אלופי משנה, תתי אלופים וגם אלוף אחד. 40 מהם משרתים כטייסים קרביים וגם עשו היסטוריה קטנה כשהנווט יוצא אתיופיה הראשון בצה״ל מגיע מהמכינה. חלק מהבוגרים משתלבים גם בכוחות הביטחון, במוסד, בשב״כ או במשרדי הממשלה. 50 מבוגרי המכינה נהרגו במהלך שירות בצה״ל ובפעולות האיבה. ביניהם גיבורים יוצאי דופן שזכו לחשיפה תקשורתית רבה כמו: רועי קליין הי״ד, סגן מפקד גדוד 51 של חטיבת גולני, שנהרג בקרב בבינת ג׳בל בזמן מלחמת לבנון השניה כשזינק על רימון כדי להציל את חייליו במהלך הקרב. על מעשה אמיץ זה קיבל את עיטור העוז לאחר מותו.
סגן אלוף עמנואל מורנו הי״ד, קצין למבצעים מיוחדים בסיירת מטכ״ל, היה אחראי על מבצעים סודיים שרובם אינם פורסמו מעולם. אך ידוע שלקח חלק במבצע ההירואי של חטיפת מוסטפא דיראני מביתו בלבנון. כמו כן, פיקד על מבצע חילוץ נהג המונית אליהו גוראל שנחטף בידי פלסטינים והוחזק במרתף סודי בביתוניא. סא״ל מורנו נהרג כאמור במלחמת לבנון, אך תמונתו אסורה לפרסום עד היום. בוגר נוסף שרובנו מכירים הוא סגן הדר גולדין הי״ד, מסיירת גבעתי, שנהרג בקרב רפיח במהלך מבצע צוק איתן. גופתו נחטפה על ידי חמאס ועדיין לא הוחזרה.
ל״בני דוד״ מגיעים גם חניכים מרחבי ארצות הברית ולוס אנג׳לס. רובם גדלו בבית דתי פטריוטי אוהב ישראל. ליאור שטול, מנכ״ל מוסדות ׳בני דוד׳,עלי, מגיע מספר פעמים בשנה להשתתף באירועים ישראלים ויהודים בעיר, לקדם את המכינות ולגייס תמיכה. בביקורו האחרון נפגשנו בטיימינג קשה במיוחד במהלך המלחמה בעזה כשהמכינה הצבאית בראשותו מאבדת בוגרים רבים שנהרגים בקרבות העזים, אך שטול נשמע חדור מוטיבציה: ״זו תקופה קשה מאוד, איבדנו מתחילת המלחמה 21 בוגרים שלנו שנפלו בקרבות, מתוכם 14 קצינים. אבל יש לנו עוד אלפי בוגרים שנלחמים כל יום. אין עוד מדינה כמו ישראל, בזמן מלחמה אתה רואה שאנשים לא בורחים מהמדינה, להפך, חוזרים אליה ממקומות ברחבי העולם להתגייס ולתרום. הבן הקטן שלי מתגייס לנח״ל ויש להם עכשיו השבעה בכותל. הוא כבר נשוי עם אישה אבל הוא יודע שהוא צריך לשרת בצבא. הוא למד בישיבה והיום הוא משרת ואשתו בבית והכל טוב״.
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הרב אלי סדן מייסד ׳בני דוד׳
ליאור שטול נולד ב- 1969 בירושלים להורים אנשי חינוך. אביו היה תלמידו של הרב צבי יהודה קוק - מהרבנים החשובים בציונות הדתית, והאיש ששם את ישראל על המפה כמדינה שמסמלת את התחלת הגאולה. שטול למד בישיבת מרכז הרב ובהמשך משפחתו עברה ליישוב יד בנימין. את לימודיו התיכוניים עשה בישיבת ירושלים לצעירים. לאחר מכן, עבר לגור בישוב נווה דקלים שבגוש קטיף ולמד בישיבת ההסדר ימית. משם יצא לשירות קרבי כלוחם ביחידת גבעתי.
שטול שירת בלבנון וכמו כן, נמנה על הכוח הראשון שהגיע לעזה לקרבות בג׳בליה של תחילת האינתיפאדה הראשונה ב-1987. שטול: ״נחתנו במחנה הפליטים ג'באליה וטיפלנו בכל ההתפרעויות הראשונות. לא היה לנו כמעט כלום אז.. רק אלות ורימוני גז ובכל זאת הצלחנו להשתלט על ההתפרעויות במחנה״.
שטול התחתן עם נחמה, יהודיה ילידת צ׳רלסטון, דרום קרוליינה בארצות הברית. אביה היה רב ומשפחתה עשתה עליה לישראל. בשנת 1991 עברו הזוג לישוב עלי, שכלל בתחילת דרכו 22 משפחות בלבד. לליאור שבעה ילדים ושבעה עשר נכדים. בנו הקטן נמצא בימים אלו, כאמור, בטירונות בנח״ל, בן נוסף משרת בכוחות המילואים עם הקומנדו ברפיח וחתנו נמצא בקורס קציני מילואים מיוחד; בעקבות מחסור בקצינים בצבא, צה״ל מגייס מילואימניקים והחל להכשירם בקורס קצינים מזורז. 80 אחוז ממשתתפי הקורס הזה, ניחשתם נכון, מגיעים מהציונות הדתית.
שטול החל לעבוד בהנהלת הישוב וב-1995 הפך לראש ועד הישוב, וב-2008 החל לשמש מנכ״ל מוסדות ׳בני דוד׳ ,עלי.
במהלך שיחתנו סיפר לי שטול על האני מאמין של ׳בני דוד׳: ״יש לנו כרגע 1150 תלמידים ותלמידות ב׳בני דוד׳. אנחנו מחנכים אותם ללמוד ולעסוק בעשייה למען עם ישראל מבלי לחשוב על עצמם. מדובר באלפי אנשים שקמים כל יום בבוקר ושואלים את עצמם מה הם יכולים לעשות עבור עם ישראל.
המסר הכי חשוב שאנחנו מעבירים לנוער יהודי בארץ וגם בחו״ל הוא שלא באנו לעולם רק כדי לעשות טוב לעצמנו. מרכז החיים של האדם צריך להיות איך הוא עושה טוב לאחרים: למשפחה שלו, לקהילה שלו, למדינה שלו ולעם שלו. אם זה מה שיעמוד לנגד עיני כולם אנחנו נחיה בעולם טוב יותר.
את הכוחות לכך אנחנו מקבלים מהאמונה היהודית, מהתורה שלנו וערכי היהדות, ואהבת לרעך כמוך... וגמילות חסדים״.
ליאור שטול- מנכ״ל מוסדות ׳בני דוד׳, עלי
אז מה לומדים במכינה שלכם?
״שילוב של ערכי היהדות, הכרת הקהילות בישראל והכנה לשירות צבאי. מתחילים בלימודים של מהי יהדות ותורה, חשוב לנו שהתלמידים יבינו את ה-למה, הם הרי יודעים את ה- איך. בחור צעיר, דתי, יודע להתפלל, לשים תפילין ואת כל הברכות והמצוות. אבל אם הוא הולך ליחידה מובחרת כמו סיירת מטכ״ל, הוא בפעילות 18 שעות ביום ולא יהיה לו זמן להתפלל. מהר מאוד הוא יעזוב את הדת. ב ׳בני דוד׳ אנחנו מסבירים לתלמידים שלנו מה המשמעות של היהדות עבורם וכיצד לשלב אותה במערכת הצבאית. בהמשך אנחנו מלמדים אותם להיות מנהיגים: מה היכולות והעוצמות שלהם, על מה הם נלחמים- הם לומדים
להכיר את החברה הישראלית: אנחנו מביאים מרצים בנושאים מגוונים, לוקחים אותם לעשות שבת בבני ברק כדי שיכירו את הקהילה החרדית ומצד השני עושים איתם מסע בדרום כדי להכיר להם את האתגרים של מדינת ישראל עם הבדואים והחברה הערבית. אנחנו לוקחים אותם לעיירות פיתוח ומפגישים אותם עם מכינות קדם
צבאיות חילוניות כדי שיכירו את כל המרקמים בחברה הישראלית. בשלב השלישי אנחנו מעבירים אותם הכנה פיזית ומנטלית לצבא, כושר קרבי, ומלמדים אותם איך עובדת המערכת הצבאית, מה זה אומר להיות חייל, ההיסטוריה הצבאית, אבות הציונות ומלחמות ישראל. אנחנו מציינים
ימי זיכרון ויום העצמאות. בכל ערב יום הזיכרון מגיע אלינו עזרא יכין- שהוא המילואימניק הכי מבוגר בצה״ל, בן 95, שהיה לוחם מחתרת הלחי. הוא לחם לפני קום המדינה ובמלחמה הנוכחית הוא ירד לחזק את החיילים בעזה ובגבול הצפון״.
לאחרונה עלתה סערת חוק השירות במגזר החרדי. מה דעתך בנושא?
״כמובן שאנחנו מאמינים שכולם צריכים לשאוף להתגייס לסייע במאמץ הביטחוני בארץ. נכון שהמחלוקת גדולה כרגע, אבל אני לא מאמין שבהפעלת לחץ או בחקיקה אפשר להכריח את הקהילה החרדית להתגייס. הדרך לפעול היא על פי ׳שיטת אלקנה׳:לשמש דוגמא, תעשה מה שאתה עושה הכי טוב, אנשים יראו שאתה טוב
ועושה מעשים טובים וירצו להידמות לך. מבט בבוגרים שלנו מוכיח את זה. הם מתרחקים מאלימות, לא באים לשכנע אף אחד בכוח, לא הולכים כל יום לקבל עצות מרבנים - כל אחד חיי את חייו.
יש לנו בוגר שהולך להיות אלוף בצה״ל, אבי בלוט, העתיד להתמנות למפקד פיקוד המרכז לאחר שירות של שלושים שנה בצבא. זאת דוגמא שמוכיחה שאפשר להגיע עד הרמות הגבוהות ביותר. כל שנה מגיעים אלינו גם תלמיד או שניים מהמגזר החרדי שהחליטו לשנות קצת מדרכם ולהתגייס לצבא. המהלך
חייב להיות דו צדדי: החרדים צריכים להבין שמי שלא לומד תורה במשרה מלאה או יותר משנה שנתיים צריך לשרת את המדינה, וגם הצבא צריך להתארגן טוב יותר כדי לקלוט אותם בצורה טובה כדי שיוכלו לשמור על אורח חיים חרדי. הצבא צריך להקים חטיבה חרדית עם אוכל מתאים ותנאי הפרדה בין נשים לגברים ואז לאט לאט לשלב אותם בשירות״.
שר הביטחון,יואב גלנט, בביקור ב ׳בני דוד׳
יש שאומרים שהציונות הדתית מנסה להשתלט על צה״ל
״פשוט קשקוש. אף אחד לא מנסה להשתלט על שום דבר. כל הדיבורים זה פייק ניוז, הם פשוט מפחדים מהעוצמות ומהעשייה שלנו. הם לא מבינים מדוע אנחנו מוכנים לתת מעצמנו עבור המדינה ללא תמורה.
אני אומר את זה כאן:אין מחשבה להכריח אף אדם לקיים תורה ומצוות, אין שום מטרה להקים מדינת הלכה. ברור שאנחנו כן נשמח אם מדינת ישראל תהיה יותר יהודית, אבל זה יקרה רק אם כולם יבחרו בזה בצורה דמוקרטית, אנחנו לא נכפה שום דבר על אף אחד. הציונות הדתית שמה לה למטרה להשתלב לא להשתלט.
אנחנו רוצים להיות חלק משמעותי בעשייה הצבאית כי אנחנו מאמינים שזו הדרך. מה שעומד לעינינו הוא עם ישראל, תורת ישראל ומדינת ישראל. אנחנו משלבים הכל ביחד: תורת ישראל אינה סותרת את מדינת ישראל או עם ישראל. אנחנו משלבים את הערכים הללו בצורה מאוזנת - לכן אנשי הציונות הדתית מוותרים המון; ראינו זאת בפינוי של גוש קטיף; אני מזכיר לך שבתחילת מימוש הסכם אוסלו אמרנו שאם המדינה תתן להם שטחים הם יפנו נגדנו את הרובים ויצאו משם מחבלים שיהרגו בנו. עם השנים כל הנבואות הללו התבררו כנכונות. מי שחשב שאנחנו יכולים לגדל לידנו מפלצת, ללטף אותה, לתת לה כסף ומקומות עבודה וזה יפתור את הבעיה טעה בגדול וזה התפוצץ לנו בפנים בשביעי באוקטובר״.
איך הדת מסבירה את המלחמות הבלתי פוסקות במדינה שלנו והעובדה שאנחנו עדיין חיים על חרבנו? זאת הייתה צריכה להיות הארץ המובטחת...
״עם ישראל הוא עם מיוחד, על טבעי כמעט- הקמת המדינה היא נס - הרי משה שרת הלך למרשל וזה אמר לו לא להקים את המדינה בטענה שהערבים ירצחו אותנו. התעקשנו והקמנו את המדינה. אנחנו עושים פה משהו ברמה עולמית. ב-7 באוקטובר כולם ראו את הרוע והאכזריות של מיליציות החמאס. ישראל צריכה להיות אור לגויים ולעיתים זה אומר לצאת למלחמה ולהשמיד את הרשע. אנחנו רואים כמה רוע יש גם אצלכם בלוס אנג׳לס- את ההפגנות האלימות והשחתת הסמלים היהודיים והאמריקאים.
לרב קוק יש ספר שנקרא ״אורות״: באחד הפרקים הוא מספר שבזמן מלחמה בעולם מתגלים מחשבות ורעיונות שלא ניתן להבחין בהם בזמן רגיל. אנחנו עדים לכך בדיוק עכשיו בעליית האנטישמיות והגזענות כלפי יהודים. אנחנו רואים שבמדינות רבות שלטון הימין חוזר כדי לתת מענה ולהילחם ברשע. ישראל נלחמת ברשע הזה
עבורה ועבור כל מדינות העולם. מדינת ישראל יחד עם ערכיה היהודים היא חזקה יותר ויכולה לבנות עולם טוב יותר. אני מזמין את כל היהודים בלוס אנג׳לס לבוא ולבקר אותנו, לראות את המפעל החשוב שהקמנו, וכמובן מי שרוצה להצטרף, להיות שותף ולתרום כדי להבטיח את המשכיותו. ביחד נעשה הרבה יותר טוב במדינה שלנו ובהמשך בכל העולם״.
לפרטים נוספים: