הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
האם ארה"ב נמצאת בדרך למיתון? הנה מה שהמומחים אומרים
הנתונים הכלכליים האחרונים מדאיגים כמה כלכלנים שמזהירים כי ארצות הברית עדיין לא יצאה מכלל סכנה – בטח עם הקפיצה בשיעור האבטלה, המשכורות והפיטורים

לאורך רוב שנת 2024, נראה היה שמערכת הפדרל ריזרב הצליחה לנווט קו מורכב, הרגיעה את האינפלציה הקשה ביותר בארבעה עשורים תוך שמירה על כלכלת ארה"ב מלהיכנס למיתון.

אך נתונים כלכליים חלשים אחרונים מעוררים אצל כמה כלכלנים את הזהירות שהמדינה עדיין לא יצאה מאזור הסכנה.

אחד המדדים הכלכליים שהעלו חששות לנחיתה קשה היה דו"ח התעסוקה המאכזב ב-2 באוגוסט, שהראה ששיעור האבטלה קפץ ל-4.3% ביולי מ-4.1% בחודש הקודם. העלייה הזו הפעילה את 'כלל סהם', Sahm rule, כאשר הממוצע הנע של שלושה חודשים של שיעור האבטלה הלאומי עולה ב-0.5 נקודות אחוז מעל לנמוך של 12 החודשים הקודמים.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


 

מכיוון שכלל סהם הוא היסטורית סימן להתחלת מיתון, נתוני יום שישי דחפו את השוק לשלושה ימים של ירידות חדות שהובילו ליום המסחר הגרוע ביותר של S&P 500 בקרוב לשנתיים. כלכלנים, בינתיים, אומרים שלמרות שכלל סהם לא נראה מדויק הפעם בקריאה למיתון, הם רואים סיכונים עולים שהכלכלה עשויה להיכנס לצמצום.

"זה לא שהיסודות המקרו-כלכליים חלשים יותר", אמר גרגורי דאקו, הכלכלן הראשי ב-EY Parthenon. "אבל בהתחשב בהתהדקות של התנאים הפיננסיים, הסיכוי למיתון עלה".

כלכלנים נוספים גם מצביעים על הסיכוי הגבוה יותר למיתון, עם גולדמן זאקס שהעלה ב-7 באוגוסט את סיכון המיתון ל-12 חודשים מ-15% ל-25%. גולדמן ציין את הקפיצה בשיעור האבטלה, שם לב ש"אפילו עלייה צנועה כזו הייתה סימן נאמן למיתון בהיסטוריה של מחזורי העסקים האמריקאיים לאחר המלחמה".

מהו כלל סהם?

כלל סהם נוצר על ידי קלאודיה סהם, הכלכלנית הראשית ב-New Century Advisors וכלכלנית לשעבר בפדרל ריזרב, שהציגה לראשונה את המדד בספר שפורסם ב-2019 על ידי פרויקט המילטון של המוסד ברוקינגס.

הרעיון היה ליצור כלי מדיניות שיעזור לממשלה לקבוע מתי לשלוח המחאות תמריץ, אך היא העירה, בציניות, שהכלל קיבל חיים משלו, מושך תשומת לב מכלכלנים מפורסמים כמו לארי סאמרס ומהתקשורת.

"יצרתי מפלצת", כתבה בפוסט של 2022, והוסיפה שהכלל "הוא דפוס היסטורי, לא חוק של הטבע".

וכך, מאז שכלל סהם הופעל בשבוע שעבר, הכלכלנית הדגישה את הנקודה הזו ואמרה שהיא לא מאמינה שארה"ב נמצאת במיתון. הכלל שלה, היא הוסיפה, הוא רק אחד ממספר מדדים שנפגעו "בהפרעה" על ידי הכלכלה החריגה של ארבע השנים האחרונות.

אבל דאקו כן פסימי: "למרות שהיום אנחנו לא במיתון, המסלול של ארה"ב הוא של האטה. בין אם מדובר במשכורות, שיעור אבטלה, פיטורים – הכל מצביע על האטה בתעסוקה".

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE