אסיר המועמד לעונש מוות הסכים לעסקת טיעון: הוא מוותר על חפותו, מודה באשמה – וייכנס למאסר עולם במקום הוצאה להורג.
מרסלוס ויליאמס, אסיר בתא המוות במיזורי, הסכים ביום רביעי לעסקת טיעון במסגרתה יוותר על טענת חפותו ויקבל מאסר עולם ללא אפשרות שחרור מוקדם. ההסכם מגיע לאחר כמעט שני עשורים של מאבקים משפטיים סביב הרשעתו משנת 1998 ברצח האכזרי של לישה גייל, עובדת סוציאלית ועיתונאית לשעבר מפרברי סנט לואיס.
על פי כתב האישום, ויליאמס פרץ לביתה של גייל ב-11 באוגוסט 1998, מצא סכין מטבח גדולה ודקר אותה 43 פעמים. בנוסף, הוא גנב את ארנקה ומחשב הנייד של בעלה.
ביום רביעי, ויליאמס הגיש הודאת אלפורד - מהלך משפטי המאפשר לו לטעון לחפותו תוך הכרה בכך שלתביעה יש מספיק ראיות להרשיעו. החלטתו של ויליאמס, כחלק מעסקה עם התובעים במחוז סנט לואיס, משמעותה הימנעות מהוצאה להורג שהייתה מתוכננת ל-24 בספטמבר.
מרסלוס ויליאמס
הוא יקבל גזר דין מחדש, כאשר ההסכם קובע מאסר עולם ללא אפשרות שחרור מוקדם. ויליאמס גם הסכים שלא לערער.
"מרסלוס ויליאמס הוא אדם חף מפשע, ושום דבר בהסכם הטיעון של היום לא משנה עובדה זו", אמרה עורכת דינו של ויליאמס, טריסיה בושנל, בהצהרה. היא הוסיפה כי משפחתה של גייל תומכת בביטול עונש המוות, וכי ההסכם "מביא מידה של סגירת מעגל" למשפחה.
עסקת הטיעון מגיעה בזמן שהשופט ברוס הינטון מבית המשפט המחוזי היה אמור לפקח על דיון שהתבקש על ידי התובע וסלי בל, שנועד במקור לשקול מחדש את הרשעתו של ויליאמס על סמך ראיות DNA חדשות שלא היו זמינות במהלך משפטו.
ראיות אלה, שהתגלו שנים לאחר הרשעתו, הצביעו על כך שה-DNA שנמצא על כלי הרצח לא היה שייך לויליאמס, מה שהעלה ספקות משמעותיים לגבי אשמתו. עם זאת, בדיקות DNA נוספות חשפו ביום שני זיהום של הראיות עקב טיפול בנשק על ידי תובע עוזר וחוקר לשעבר. הראיות המזוהמות סיבכו את המאמצים והפכו לבלתי אפשרי להראות שמישהו אחר עשוי היה להיות הרוצח.
עם זאת, משרד התובע הכללי של מיזורי, בהובלת הרפובליקני אנדרו ביילי, מתנגד בתוקף לפסק הדין החדש ונשבע לערער לבית המשפט העליון של מיזורי במאמץ להמשיך עם ההוצאה להורג.
המקרה של ויליאמס ממשיך להיות שנוי במחלוקת, כאשר ויליאמס, שהוא שחור, הורשע במקור על ידי חבר מושבעים שכלל 11 מושבעים לבנים ומושבע שחור אחד. המקרה שלו משך תשומת לב לסוגיות של הטיה גזעית ואמינות של עדות ראייה, כאשר העדים המרכזיים נגדו היו שניהם עבריינים מורשעים.
בנוסף, המקרה הפך לשנוי במחלוקת עוד יותר לאחר שהמושל דאז, אריק גרייטנס, עצר את הוצאתו להורג של ויליאמס בשנת 2017, בעקבות חשיפת ראיות ה-DNA החדשות. החלטה זו הובילה לבחינה נוספת של המקרה של ויליאמס במסגרת חוק של מיזורי המאפשר לתובעים לערער על הרשעות שעלולות להיות שגויות.
המקרה של ויליאמס הוא גם הראשון לערער על הרשעה בתא המוות במסגרת החוק החדש של מיזורי משנת 2021, שכבר הוביל לזיכוי של מספר אנשים שהורשעו בטעות.