שחקן כדורגל תוניסאי לשעבר, שזוכה מאשמות הקשורות לטרור בשנה שעברה, מגיש תביעה נגד ממשלת ארה"ב על "מעצר בלתי חוקי" ו"התעללות לא אנושית".
ניזאר טרבלסי, בן 54, הורשע בתכנון פיגוע טרור בבלגיה בשנת 2003 ונידון לעשר שנות מאסר. הוא הוסגר לארה"ב מבלגיה בשנת 2013 כדי לעמוד לדין באשמות נוספות של טרור. טרבלסי בילה כמעט עשור בבידוד עד שזוכה על ידי צוות שופטים פדרלי ביולי 2023. למרות זיכויו, טרבלסי הועבר מיד למעצר הגירה, שם הוא מתואר כמי שמטופל כמבקש כניסה הממתין לגירוש.
התביעה, שהוגשה על ידי איגוד החירויות האזרחיות האמריקאי, ACLU, מאתגרת את חוקיות המעצר הזה, תוך ציון הפרות של האמנה האמריקאית-בלגית להסגרה, חוק ההגירה של ארה"ב וחוקת ארה"ב.
"אנו עדים לתוצאות מטרידות של תביעת טרור שנכשלה, שבה הממשלה נראית כמי שמתכוונת להעניש את הלקוח שלנו בכל דרך אפשרית", אמר ברט מקס קאופמן, עורך דין בכיר במרכז לדמוקרטיה של ACLU.
טרבלסי בבית המשפט בבריסל, 2004 (צילום: Getty Images)
התביעה מציינת כי המעצר המתמשך של טרבלסי אינו רק בלתי חוקי, אלא גם מהווה סיכון חמור לבריאותו הפיזית והנפשית בשל התנאים המגבילים שהוא נתון להם.
לפי התביעה, טרבלסי מבלה 23 שעות ביום לבד בתא ללא חלונות במרכז המעצר פארמוויל בווירג'יניה. המסמך מציין כי בריאותו התדרדרה ממצבים כמו דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית וסוכרת.
הפעולה המשפטית הוגשה נגד ג'פרי קרופורד, מנהל מרכז המעצר פארמוויל; ליאנה קסטניו, מנהלת משרד השדה של סוכנות ההגירה והמכס לאזור וושינגטון; אלחנדרו מאיורקס, שר מחלקת הביטחון הפנים; והתובע הכללי מריק גרלנד.
"ההתעללות הלא אנושית בטרבלסי במעצר ההגירה היא רק האחרונה בסדרה ארוכה של הפרות של סוכנות ההגירה והמכס, הן של החוק והן של המדיניות שלה", אמרה סופיה גרג, עורכת דין בכירה לזכויות המהגרים ב-ACLU של וירג'יניה. "יש להחיל אחריות על ICE, ויש להעניק למר טרבלסי את הזכות לחזור לבלגיה כפי שהחוק דורש".
טרבלסי נעצר במקור יומיים לאחר פיגועי הטרור 11\9. הוא הגיע מתוניסיה לגרמניה כדי להיות שחקן כדורגל מקצועי, ולאחר מכן התיישב בבלגיה.
(צילום: Getty Images)
הוא העיד במשפטו בבית המשפט המחוזי של ארצות הברית למחוז קולומביה בשנה שעברה כי נפגש עם אוסאמה בן לאדן פעמיים בזמן שהתגורר באפגניסטן. עם זאת, הוא טען זה זמן רב כי הרשעתו בבלגיה מבוססת על הודאה שקרית שנתן תחת לחץ.
לפי בית המשפט האירופי לזכויות האדם, הסגרתו של טרבלסי הייתה בלתי חוקית. ממשלת בלגיה הגישה שתי בקשות רשמיות להחזרתו של טרבלסי לבלגיה, אך ארצות הברית סירבה לסייע בכך. במקום זאת, ממשלת ארה"ב הצהירה על תוכניות לגרשו לתוניסיה, שם טרבלסי חושש שיעבור עינויים, כך נאמר בתביעה.
"התמודדות הממשלה עם מר טרבלסי היא עוול חמור והפרה ברורה של זכויותיו החוקתיות", אמרה ניקול הלט, פרופסורית קלינית למשפטים ומנהלת הקליניקה לזכויות הגירה בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת שיקגו. "מסע הייסורים של לקוחנו נמשך זמן רב מדי, והבית משפט צריך להתערב".