הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מבקר את סגנית הנשיא קמלה האריס בהתמקדות בחוקי הגניבה של קליפורניה, וטוען כי גנבי חנויות יכולים לגנוב עד 950 דולר ללא השלכות וכי האריס אחראית למדיניות זו. אולם, טענות אלו מעוותות הן את העובדות והן את תפקידה של האריס.
בניגוד לטענות טראמפ, גניבה מחנויות היא עדיין עבירה שעונשה עד שישה חודשי מאסר
החוק הנדון הוא הצעה 47, שאושרה על ידי בוחרי קליפורניה ב-2014. הוא סיווג מחדש עבירות גניבה ואחזקת סמים מסוימות מפשעים חמורים לעבירות קלות, כולל גניבה מחנויות של טובין בשווי 950 דולר או פחות. בניגוד לטענות טראמפ, זו עדיין עבירה שעונשה עד שישה חודשי מאסר, אם כי בפועל, עונשי מאסר על עבירות כאלה נדירים בשל צפיפות יתר בבתי הכלא.
האריס, שהייתה אז התובעת הכללית של קליפורניה, לא נקטה עמדה פומבית לגבי הצעה 47. תפקידה הוגבל לניסוח שפה ניטרלית עבור הצעת החוק בקלפי, משימה שאליה ניגשה בזהירות כדי להימנע מהשפעה על הבוחרים.
סף ה-950 דולר לגניבה מחנויות כפשע חמור נקבע למעשה ב-2010, לפני הצעה 47, ואושר על ידי המושל הרפובליקני ארנולד שוורצנגר. מעניין לציין כי הסף של קליפורניה מחמיר יותר ממדינות רבות אחרות, כולל כמה בהנהגה רפובליקנית.
בעוד שיש המאשימים את הצעה 47 בעלייה בגניבות מחנויות בקליפורניה, שהייתה גבוהה ב-28% ב-2023 בהשוואה ל-2019, החוק היה חלק ממאמצים רחבים יותר להפחתת אוכלוסיית בתי הכלא בעקבות פסיקת בית המשפט העליון משנת 2011. מאז, אוכלוסיית בתי הכלא בקליפורניה ירדה משמעותית.
בתגובה לחששות בנוגע לגניבות, המושל גווין ניוסום חתם לאחרונה על חוקים חדשים להחמרת העונשים לעבריינים חוזרים ולכנופיות גניבה מאורגנות. בנוסף, תושבי קליפורניה יצביעו על הצעה בנובמבר 2024 שעשויה לבטל היבטים מסוימים של הצעה 47.
דיון זה משקף מתחים מתמשכים בין מאמצי רפורמה במערכת המשפט הפלילי לבין חששות לגבי בטיחות הציבור וגניבות מחנויות בקליפורניה.