בעוד יהודי דרום פלורידה מתכנסים לחגוג את הימים הנוראים, זכרונות הטרגדיה של מתקפת הטרור והמלחמה המתמשכת במזרח התיכון מעיבים על החגיגות. 7 באוקטובר מציין שנה מאז שמחבלי חמאס פרצו לישראל בפשיטות אכזריות שהותירו 1,200 הרוגים ו-240 חטופים, מה שהצית מלחמה בעזה שאין לה סוף נראה לעין. יום השנה למתקפה נופל בין שני חגים יהודיים מרכזיים - ראש השנה ויום כיפור.
"מאז 7 באוקטובר, זו הייתה השנה הקשה ביותר עבור רובנו להיות יהודים," אמרה הרב גייל פומרנץ, הרב הבכירה בבית הכנסת בית שלום במיאמי ביץ' ונשיאת האגודה הרבנית של מיאמי רבתי. "אני יודעת שזו בוודאי השנה הקשה ביותר להיות יהודי בחיי."
המתקפה הקטלנית ביותר שבוצעה נגד יהודים מאז השואה יצרה השפעות עמוקות הרבה מעבר לגבולות ישראל. מתקפת הטרור על אזרחים חפים מפשע הציתה מלחמה מתמשכת ומתעצמת במזרח התיכון שהותירה עשרות אלפי פלסטינים בעזה הנשלטת על ידי חמאס מתים. היא עוררה מחאות מתמשכות משני הצדדים ברחבי ארצות הברית ועלייה בדיווחים על פשעי שנאה הקשורים לסכסוך.
אלינור בן דוד ובתה ליאל אביסידן, בת 8, יושבות ליד אנדרטת השואה במיאמי ביץ' במהלך עצרת שנערכה ימים ספורים לאחר מתקפות חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023
הכעס והכאב הורגשו היטב בדרום פלורידה, ביתה של אחת הקהילות היהודיות הגדולות במדינה ותושבים עם קשרים עמוקים לישראל דרך אמונה, משפחות ותרבות. "הקהילה היהודית היא קטנטנה, אז כולנו במרחק של דרגה או שתיים של הפרדה זה מזה," אמרה אודרה ברג, נשיאה ומנכ"לית של הפדרציה היהודית של מחוז ברוורד. "ויש אוכלוסייה ישראלית גדולה מאוד בדרום פלורידה."
יהודים רבים מרגישים תחושת אחדות חזקה יותר בתוך הקהילה שלהם מאז המתקפות, אמר ג'פרי לוין, סגן נשיא בכיר של הפדרציה היהודית של מיאמי רבתי. "אנחנו היהודים עם ידוע במריבותיו, אבל חמאס עשה יותר לאחד אותנו מאשר היינו קודם."
בחודשים שחלפו מאז, דרום פלורידה ראתה גל של תמיכה בקהילה היהודית ובישראל מצד נבחרי ציבור, עסקים ותושבים. ארגונים יהודיים ולא יהודיים גייסו מיליוני דולרים לסיוע הומניטרי לישראלים. הפדרציה היהודית של מיאמי רבתי ארגנה עצרת במיאמי ביץ' עם אלפי משתתפים, והשיקה מסע גיוס תרומות שגייס מעל 30 מיליון דולר לתמיכה בישראלים שנפגעו מהמלחמה.
מרבית המחוקקים במדינה ובמקום היו תומכים קולניים של ישראל. רק שבועות לאחר המתקפה, ועדת מחוז מיאמי-דייד העבירה החלטות התומכות בישראל ומגנות את חמאס. העיר מיאמי ביץ' שלחה כבאי עיר למלא את מקומם של כוחות החירום בישראל שגויסו לשירות צבאי. המושל רון דסנטיס, שהבטיח להיות "המושל הפרו-ישראלי ביותר באמריקה", העניק אלפי דולרים לתמיכה בארגונים יהודיים בפלורידה ושלח טיסות חילוץ שפינו כ-700 אמריקאים מישראל מיד לאחר 7 באוקטובר.
אנשים משתתפים בעצרת הזדהות עם ישראל באנדרטת השואה במיאמי ביץ' ימים ספורים לאחר שמחבלי חמאס פתחו במתקפה קטלנית על ישראל
עם זאת, תגובתה של ישראל למתקפה הפכה למקור למחאות נגד וחיכוך מתמשך בפלורידה. גל ראשוני של מחאות פרו-פלסטיניות בקמפוסים של מכללות בפלורידה נתקל בעוינות וכעס מצד מחוקקים. עשרות סטודנטים מפגינים נעצרו והמחאות עוררו שיח לאומי על האיזון בין חופש הביטוי לבטיחות בקמפוסים.
לנא שחאדה, פרופסור עוזרת למדעי המדינה באוניברסיטה הערבית-אמריקאית בגדה המערבית, אמרה כי מאז פרוץ המלחמה, רוב הפלסטינים איבדו כל תקווה לפתרון כלשהו או אפילו להפסקת אש. היא תיארה את הקושי לחיות בכיבוש רב-שנים, שבו לדבריה פשיטות ספונטניות, חקירות ומכות מצד חיילים ישראלים הן תופעה נפוצה.
למרות המחלוקת, מנהיגים יהודים רבים שדיברו עם המיאמי הרלד אמרו כי הם מעודדים מגל בלתי צפוי של מחויבות לאמונה היהודית. "הייתה תופעה שנקראת 'הגל' ... שבה יהודים שבעבר היו מנותקים או לא משויכים אמרו, 'אני רוצה לצעוד קדימה ולהיות חלק מהקהילה הזו וללמוד יותר ולהשתתף'," אמרה הרב פומרנץ.
זה מתבטא גם בשיעור גבוה יותר של בקשות לכיתות, בתי ספר ואוניברסיטאות יהודיות. "יש לנו כיתת מבוא ליהדות במיאמי לאנשים שרוצים ללמוד יותר על יהדות או להתגייר - זו ההרשמה הגדולה ביותר שהייתה לנו אי פעם," היא אמרה.
בתפילת ראש השנה השנה, פומרנץ פתחה את התפילה בתפילה שמשקפת את הרגש של השנה סביב המלחמה: "מי ייתן שהקללות של השנה שעברה יסתיימו. מי ייתן שהברכות של השנה החדשה יתחילו. ואני חושבת שזה באמת הרגש שאיתו אנחנו נכנסים לחגים."