הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
דרמת ענק במקסיקו: 8 שופטים התפטרו אחרי אישור הרפורמה המשפטית
הנשיא היוצא והמחליפה שלו קידמו רפורמה אשר מכפיפה את כל השופטים במדינה לבחירות - זאת במטרה, לדבריהם, לנקות את המערכת משחיתות

שמונה שופטי בית המשפט העליון של מקסיקו הודיעו כי יעזבו את בית המשפט במקום להתמודד בבחירות כנדרש על פי הרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת שאושרה בחודש שעבר.

נשיאת בית המשפט העליון נורמה פיניה ושבעה אחרים הגישו מכתבים ביום שלישי ורביעי בהם הצהירו כי יעזבו את תפקידיהם במקום להתמודד בבחירות המתוכננות ליוני הבא.

שלושת השופטים האחרים של בית המשפט ציינו כי יתמודדו בבחירות. בעבר, שופטי בית המשפט העליון נבחרו על ידי הסנאט.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מחאה ברחובות מקסיקו נגד הרפורמה המשפטית | צילום: רויטרס

 

בחודש שעבר, הקונגרס המקסיקני אישר את יוזמת הנשיא היוצא אנדרס מנואל לופז אוברדור להכפיף את כל שופטי המדינה לבחירות.

לופז אוברדור ובעלי בריתו, כולל המחליפה שלו קלאודיה שיינבאום, טענו כי השינוי הרדיקלי יעזור לטהר את המערכת המשפטית משחיתות, בין היתר על ידי הקלה על המערכת להעניש את השופטים.

עם זאת, מבקרים טוענים כי בתי המשפט יהפכו פחות עצמאיים ויותר כפופים לכוחות פוליטיים. הם אומרים שזה יחליש את מערכת המשפט, ימלא את בתי המשפט בשופטים התומכים במפלגת הנשיא, יאפשר לכל מי שיש לו תואר במשפטים להפוך לשופט ואף יקל על פוליטיקאים ועבריינים להשפיע על בתי המשפט.

ההתפטרויות הגיעו לפני שהבית התחתון של הקונגרס אישר מאוחר יותר ביום רביעי שינוי חוקתי נוסף שיגן על תיקונים חוקתיים כמו הרפורמה השיפוטית מפני אתגרים משפטיים. בית המשפט העליון אמור לדון באתגר כזה בימים הקרובים.

התיקון אושר ברוב של 343 קולות בעד ו-129 נגד.

המגזר העסקי בפרט הביע חששות שהשינוי יחליש את שלטון החוק. התאחדות המעסיקים המקסיקנית, קופרמקס, אמרה בהצהרה לפני ההצבעה כי היוזמה "מסכנת את הערבויות הבסיסיות שהגנו על האזרחים במשך עשורים".

לופז אוברדור התעמת לאורך כהונתו בת שש השנים עם בתי המשפט כאשר אלה דחו שוב ושוב חלק מיוזמותיו. הוא תקף שופטים בתדרוכי העיתונות היומיים שלו בבוקר, ושיינבאום, חניכתו, ממשיכה בקו דומה.

 

סנאטורים עורכים הצבעה במיקום אלטרנטיבי בשל מחאות שחסמו את הגישה למבנה הרשמי | צילום: AP 

 

שיינבאום, שנכנסה לתפקידה ב-1 באוקטובר, התלוצצה ביום שלישי שאם שופטי בית המשפט העליון לא יתפטרו עכשיו לפני סגירת הרישום למועמדים שיפוטיים בנובמבר, הם עלולים לאבד את הפנסיות שלהם. "זה הרבה כסף", היא אמרה.

במעמד אישור הרפורמה, שיינבאום בירכה ואמרה כי בחירת השופטים "תחזק את מתן הצד במדינה שלנו", ו"משטר השחיתות והפריבילגיות נשאר מאחור וכעת נבנית דמוקרטיה אמיתית ושלטון חוק אמיתי".

אישור הרפורמה המשפטית הגיע לאחר שבועות של מחאות, שהגיעו אז לשיא עם פריצת מאות מפגינים אל תוך מבנה הסנאט והפרעה לישיבת הממשלה.

עובדי מערכת המשפט וסטודנטים למשפטים מחו במשך שבועות, באומרם כי התוכנית עלולה לאיים על העצמאות השיפוטית ולערער את מערכת האיזונים והבלמים.

לופז אוברדור הכיר בכך שרבים מתנגדים לתוכנית, אך אמר ש"חשוב מאוד מאוד לשים קץ לשחיתות ולחסינות. נתקדם הרבה כשהעם יוכל לבחור בחופשיות שופטים, שופטי ערכאות ושרים", אמר.

 

 

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE