כאשר הכלכלה היא אחד הנושאים העיקריים בסדר העדיפויות של הבוחרים האמריקאים, מומחה פיננסי אחד התריע על "חוסר השיח" של סגנית הנשיא קמלה האריס בנושא הכלכלה הבינלאומית.
"יש דגל אדום פוטנציאלי בחוסר השיח של האריס בנושא מכסים והתמודדות ישירה עם סין", אמר בריאן קודרנה, מחבר 'מה עליי לעשות עם הכסף שלי?'.
"היא הייתה כל כך שקטה בכל הנוגע לתיאוריה כלכלית בינלאומית, בין אם זה להטיל מכסים או לא להטיל מכסים, איך אנחנו נתקדם בארבע השנים הבאות בהשוואה למעצמת-העל האחרת, סין. מעין הפיל שבחדר. היא הייתה מאוד, מאוד שקטה בנושא זה".
האריס התמקדה בעיקר בפלטפורמה הכלכלית שלה בנושאים מקומיים ובתמיכה במשפחות אמריקאיות באמצעות זיכויים ותמריצים מוצעים. היא גם קידמה מדיניות שתגרום לעשירים "לשלם את חלקם ההוגן במסים".
קודרנה, עם זאת, הזהיר שאם האריס תיבחר והמדיניות הכלכלית שלה תיכנס לתוקף, זה עלול להשאיר את אמריקה פגיעה בזירה העולמית.
האריס | צילום: AP
"אם ניסוג לאחור ונאמר, טוב, בואו פשוט נראה איך הדברים מתפתחים. בואו נתמקד בארה"ב ונעזור לאנשי מקצוע צעירים, נעזור לרוכשי דירה ראשונה, דברים מסוג זה, זה הכל טוב ויפה. אבל בינתיים, אם זה מאפשר לסין ולכלכלה שלהם להפוך באמת דומיננטיים יותר, זה יכול להיות בעל השלכות ארוכות טווח על מעמדנו הגלובלי כמספר 1".
הכלכלן הראשי במרכז הבינלאומי למשפט וכלכלה, בריאן אלברכט, הודה כי זה "קצת מדאיג שהאריס לא הציגה תוכנית מוחשית יותר לגבי מה היא תעשה בנוגע למכסים, סחר בינלאומי והגירה ודברים כאלה. אבל היא נמצאת במצב קשה. היא צריכה להגן על ממשל שהשאיר בעצם כל מכס שטראמפ הטיל".
למרות שממשל ביידן-האריס שמר על רבים מהמכסים מתקופת טראמפ, סגנית הנשיא תקפה בחריפות את הצעות המכסים של יריבה במסע הבחירות, ואף האשימה אותו ב"מכירת האינטרסים שלנו" במהלך העימות הנשיאותי של ABC News בספטמבר.
בעוד שהאריס התרחקה ממכסים, גם קודרנה וגם אלברכט טוענים כי סביר להניח שהיא תהיה "המשך" של גישת ביידן ליחסי סחר חוץ עם סין ומדינות אחרות.
מנגד, סדר היום הכלכלי של הנשיא לשעבר טראמפ מתמקד חזק בזירה הבינלאומית במטרה להתחרות בסין, תוך קריאה להורדת מסים וצמצום רגולציה בתוך המדינה.
קודרנה סיכם את חזונו של טראמפ כחזון שבו הממשל "יעזור בתוך המדינה על ידי צמצום רגולציה, הורדת מסים, מתן אפשרות לעם האמריקאי ולתאגידים האמריקאים להוביל את הדרך בעצמם על ידי אי-התערבות, ואז כממשלת ארה"ב, אנחנו נצא לחו"ל ונוודא שנוכל לשמור על סין בשליטה ואז לעבוד על איראן, המזרח התיכון, רוסיה, אוקראינה, כל שאר המוקדים הקטנים שהתרחבו".
קרן המס ציינה שתוכניתו של טראמפ כוללת הטלת מכס אוניברסלי של 20% על כל היבוא לארה"ב, העלאת מכסי סעיף 301 על סין ל-60% והטלת מכס תגמול זר של 10% על יצוא אמריקאי לסין.
אלברכט הזהיר שהדגש המוגבר של טראמפ על מכסים הוא "דאגה גדולה" לצרכנים ולתעשייה האמריקאית.
צילום: Getty Inages
"אנחנו יודעים ממחקר כלכלי שהעלות הזו נופלת בסופו של דבר על הצרכנים אבל גם משפיעה על התעשייה האמריקאית. אז בשם הגנה על התעשייה האמריקאית מתחרות עם סין, אתה למעשה פוגע בתעשייה האמריקאית", טען הכלכלן הראשי.
טראמפ היה מאוד נועז בשימוש במכסים כאמצעי להתחרות בזירה העולמית וכמקור הכנסה ממסים.
אלברכט טען שהבעיה עם תוכניתו של טראמפ היא ש"המתמטיקה פשוט לא מסתדרת".
"אין מספיק סחורות מיובאות כדי שזה יעבוד לעומת כל דולר שאנשים מרוויחים בהכנסה. ואם תנסה לעשות את זה, תסגור בעצם את הסחר הבינלאומי".
לא ברור אם המכסים של טראמפ ייושמו או ישמשו כטקטיקת משא ומתן. עם זאת, אם המכסים ייושמו, הם יעלו בין 2 טריליון ל-4.3 טריליון דולר בהכנסות ממסים על פני עשור, על פי ניתוח הוועדה לתקציב פדרלי אחראי.
"אנחנו תמיד מקווים לכלכלה גדולה וטובה יותר ושנוכל למסות את כולם פחות ככל שהם גדלים, גדלים, גדלים ואז לגרום לשאר העולם לשלם על זה. זה הכל נשמע טוב, אבל בפועל, יהיה כאב קצר טווח אולי כדי להגיע לרווח ארוך טווח", הסביר קודרנה.
"האם ההכנסה הזו ממכסים בינלאומיים תקזז כל אובדן בהכנסות ממסים שיש לנו בתוך המדינה? זה מאוד קשה לכמת, אבל זה כנראה לא יקרה מיד, וזו הדאגה האם אנחנו פשוט נוסיף לחוב הלאומי שלנו", הוא המשיך.
בעוד ששני המועמדים מכירים בחשיבות הכלכלה, טראמפ שומר על יתרון צר על האריס לפי סקרים ארציים. סקר אחרון של רויטרס/איפסוס מצא שטראמפ נמצא ב-45% תמיכה בנושא הכלכלה, לעומת 40% של האריס.
"ברור לכולם שהכלכלה היא דאגה עיקרית. במה שאנחנו חלוקים זה מה זה אומר בפועל ומה לעשות בנוגע לזה בהמשך", אמר אלברכט.