כבר די ברור לכולם שסיגריות – בין אם רגילות או אלקטרוניות – מכניסות רעל לגופנו ומאוד מומלץ להתרחק מהן עד כמה שאפשר.
אבל מחקר חדש שנערך בקנדה מצא כי יש טעם ספיציפי לסיגריות אלקטרוניות שהוא גרוע יותר מכולם – פירות יער, שעלול להחליש את ההגנה הטבעית של הריאות על ידי שיתוק תאי מערכת החיסון, מה שמקשה על הגוף להילחם בזיהומים.
המדענים שהובילו מחקר זה אמרו שמחקרם מתווסף לגוף הולך וגדל של ראיות המראות שתוספת טעמים עלולה להפוך את האידוי למסוכן יותר.
"עלינו להיזהר מסוגי הטעמים שאנחנו מכניסים למוצרים אלה", אמרה הפרופ' אג'יתה טנבלסוריאר, מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול, בהצהרה.
טנבלסוריאר הובילה את המחקר יחד עם אריקה פנץ מאוניברסיטת ססקצ'ואן. הצוות בדק את ההשפעות של עשן אידוי בטעם פירות יער על עכברים. במשך מספר ימים, הם חשפו עכברים לאדי סיגריות אלקטרוניות. לאחר מכן, הם השתמשו בטכניקת הדמיה חיה כדי לצפות בתאי חיסון בריאות בזמן אמת.
באופן ספציפי, הם צפו במקרופאגים אלבאולריים: תאי חיסון המגנים על חלקים עדינים של הריאות התחתונות מפני זיהומים על ידי סיור קבוע באזור. הם בודקים פולשים על ידי שליחת בליטות לבדיקה ודגימה של האזורים הסובבים, ועל ידי תנועה.
אך המדענים ראו שבריאות של העכברים שנחשפו לאדים בטעם פירות יער, התנהגות המקרופאגים האלבאולריים השתנתה. התאים נעו פחות והפכו פחות יעילים בסילוק חיידקים נשאפים מסוג Pseudomonas aeruginosa.
כאשר המדענים ערכו את אותן בדיקות עם אדים ללא טעם, זה לא קרה.
הצוות הסיק שכימיקלים ספציפיים באידוי פירות היער שיתקו את תאי החיסון הללו בריאות, שבדרך כלל אחראים לסילוק חלקיקים מזיקים, וזה הותיר את הגוף פגיע יותר לזיהומי ריאות.
טנבלסוריאר אמרה שהיא קיבלה השראה לערוך מחקר זה מדיווחים על בני נוער שפיתחו בעיות ריאה ב-2019, הקשורות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות.
היא הבהירה שנדרשת עבודה נוספת כדי להבין אילו תרכובות באידוי בטעם פירות יער אחראיות להפרעה בתאי החיסון, ולאשר האם ההשפעות זהות בבני אדם כמו בעכברים.
מחקר זה מומן על ידי המכון הקנדי לחקר הבריאות, היוזמה הבין-תחומית של מקגיל בזיהומים וחיסוניות וקצבת המחקר של הכיסא המחקרי הקנדי.