הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מרד הענק נגד אמזון: עובדים ב-20 מדינות מתכננים שביתה בבלאק פריידיי
"גורמים לאמזון לשלם": גל מחאה עולמי יאיים על סוף השבוע הקניות הגדול ביותר בשנה

עובדי ענקית המסחר המקוון אמזון מתכננים שביתה חסרת תקדים שתתפרש על פני 20 מדינות במהלך סוף השבוע העמוס ביותר בשנה - מהבלאק פריידיי ועד לסייבר מאנדיי. המחאה, שזכתה לכינוי "גורמים לאמזון לשלם", מאורגנת על ידי איגוד העובדים הבינלאומי UNI Global Union ומכוונת להביא לשינוי משמעותי בתנאי העבודה ובמדיניות הסביבתית של החברה.

השביתה המתוכננת צפויה להתקיים במדינות רבות, כולל ארצות הברית, גרמניה, בריטניה, יפן וברזיל. המפגינים דורשים העלאת שכר ומתן אפשרות להתאגדות עובדים - נושא שנמצא במחלוקת חריפה מול הנהלת החברה. מומחי כלכלה מעריכים כי השביתה עלולה לגרום לעיכובים משמעותיים במשלוחי חבילות במהלך עונת הקניות החגיגית.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


 

באופן מיוחד, אלפי עובדים בערים הגרמניות גראבן, דורטמונד, בד הרספלד, לייפציג, קובלנץ וריינברג צפויים להשתתף במחאה. במקביל, מאות עובדים בניו דלהי, הודו, יפגינו במחאה על היחס כלפי העובדים במהלך גל החום ביולי האחרון. בצרפת, ארגון ה-ATTAC יקיים הפגנות במספר ערים, ובבנגלדש צפויים עובדי הטקסטיל לצאת לרחובות.

זוהי השנה החמישית ברציפות בה מתקיימת מחאת "Make Amazon Pay", המכוונת להטיל אחריות על אמזון בזמן סוף השבוע העמוס ביותר בשנה מבחינה מסחרית. בשנת 2023, אמזון היוותה 18% מכלל המכירות העולמיות בבלאק פריידיי, עם מכירות חג כוללות של יותר מ-170 מיליארד דולר.

"הרדיפה חסרת המעצורים של אמזון אחר רווחים באה על חשבון העובדים, הסביבה והדמוקרטיה", אמרה כריסטי הופמן, המזכירה הכללית של UNI Global Union. "החברה של בזוס השקיעה מיליונים רבים במניעת התארגנות עובדים, אך השביתות וההפגנות ברחבי העולם מוכיחות שרצון העובדים לצדק - להתאגדות - לא ניתן לעצירה."

בתגובה, דוברת אמזון, איילין הארדס, הגנה על מדיניות החברה: "הקבוצה הזו מטעה במכוון וממשיכה לקדם נרטיב שקרי. העובדה היא שבאמזון אנו מספקים שכר מצוין, הטבות מצוינות והזדמנויות מצוינות - הכל מהיום הראשון." החברה הודיעה השנה על השקעה של 2.2 מיליארד דולר בהעלאת שכר לעובדי מרכזי ההפצה והתחבורה בארה"ב, עם שכר בסיס ממוצע של יותר מ-22 דולר לשעה.

 

 

המאבק של עובדי אמזון התעצם בשנים האחרונות, במיוחד מאז מגפת הקורונה שהגדילה משמעותית את היקף ההזמנות המקוונות. בשנת 2022, קבוצה עצמאית בהובלת עובדים הצליחה להקים את האיגוד הראשון בחברה במחסן בסטטן איילנד, ניו יורק, המעסיק 6,000 עובדים. למרות שניסיונות נוספים באלבמה וניו יורק נכשלו, המאמצים להתאגדות נמשכים.

ג'יימס שניידר, מנהל התקשורת של Progressive International, מציין את ההבדלים בהתנהלות החברה במדינות שונות: "אמזון סוחטת כל מה שהיא יכולה להשיג, אבל משנה את התנהגותה בהתאם לתחום השיפוט. בשבדיה, למשל, היא מתנהלת טוב יותר עם איגודי עובדים, אך בארה"ב היא עוסקת בדיכוי התאגדויות."

דו"ח של ארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם משנת 2022 מצא כי האינפלציה שלאחר המגפה ועליית יוקר המחיה מפחיתות את ערך שכר המינימום ברחבי העולם. מומחים טוענים כי עליית האינפלציה סללה את הדרך לפעולה קולקטיבית, כפי שניתן לראות גם במקרה של סטארבקס בשנת 2022.

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE