נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ איים להטיל מכסים של 100% על BRICS - קבוצת מדינות שרובן עם כלכלות מתפתחות המובלות על ידי סין ורוסיה – אם הן יחליטו להנפיק מטבע משלהן.
טראמפ אמר בשבת כי הממשל הנכנס לא יאפשר לקבוצה בת תשע המדינות, שעוד 34 מדינות מעוניינות להצטרף אליה, לערער את הדולר האמריקאי.
"הרעיון שמדינות ה-BRICS מנסות להתרחק מהדולר בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים - נגמר", כתב טראמפ ב-Truth Social, בהתייחסו לקבוצה שראשי התיבות שלה מייצגים את המדינות המייסדות - ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה.
נשיאי ארה"ב וסין | צילום: Getty Images
"אנו דורשים התחייבות מהמדינות האלה שהן לא ייצרו מטבע BRICS חדש, ולא יתמכו באף מטבע אחר שיחליף את הדולר האמריקאי האדיר, או שהן יעמדו בפני מכסים של 100%, וצריכות לצפות להיפרד ממכירות לכלכלה האמריקאית הנפלאה", הוסיף.
BRICS נוסדה על ידי חמש המדינות המקוריות ב-2011. איראן, איחוד האמירויות, אתיופיה ומצרים הצטרפו מאז, כשערב הסעודית קיבלה הזמנה אך טרם הפכה לחברה רשמית. יותר משתי מדינות נוספות הביעו עניין בהצטרפות לברית הכלכלית.
בשנה שעברה, נשיא ברזיל לואיז אינסיו לולה דה סילבה הציע ש-BRICS תיצור מטבע משותף משלה, בדומה ליורו של האיחוד האירופי, כדי להפחית את התלות של חבריה בדולר האמריקאי.
תחת מערכת מטבע BRICS מאוחדת, מדינות חברות כמו רוסיה, סין ואיראן יוכלו לעקוף סנקציות מערביות שהוטלו עליהן בגלל תוקפנותן הצבאית.
זה גם יפחית את מאמצי המערב לבודד את רוסיה ואיראן, ונותן לסין את ההזדמנות לחזק את שותפויותיה הזרות ולאתגר את תפקידה של אמריקה כמנהיגה עולמית.
עם זאת, הסבירות שמדינות ה-BRICS יתאחדו כדי ליצור מטבע משלהן נותרת נמוכה, בהתחשב בהבדלים הכלכליים והפוליטיים העצומים של כל מדינה.
האיום האמריקאי במכסים כדי להרתיע את המהלך נשאר כלי מפתח של טראמפ לסוגיות חברתיות-כלכליות בעודו מתכונן לשוב לבית הלבן בחודש הבא.
בשבוע שעבר, טראמפ נשבע להוציא צו נשיאותי המטיל מכסים של 25% על כל היבוא האמריקאי ממקסיקו, קנדה וסין ביומו הראשון בתפקיד.
הנשיא הנבחר כתב ברשתות החברתיות כי המכס "יישאר בתוקף עד שסמים, במיוחד פנטניל, וכל המהגרים הבלתי חוקיים יפסיקו את הפלישה הזו למדינתנו!".
טראמפ התחייב עוד שיטיל על סין מכס נוסף של 10% - בנוסף לקיימים - על כך שנכשלה בריסון יצוא הפנטניל הבלתי חוקי.