הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
טראמפ מאיים: "יהיה גיהינום במזרח התיכון" אם החטופים לא ישוחררו עד לכניסתי לתפקיד
הנשיא הנבחר מזהיר את חמאס: "מי שאחראי לזוועות יוכה חזק יותר מכל מי שהוכה בהיסטוריה של ארה"ב"; חמאס: 33 חטופים נהרגו מתחילת המלחמה
 

הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ, יצא אתמול באזהרה חריפה וחסרת תקדים בנוגע לגורל החטופים בעזה, באומרו כי "יהיה גיהינום לשלם" במזרח התיכון אם החטופים לא ישוחררו עד להשבעתו לנשיאות ב-20 בינואר 2025. האיום המפורש, החריף ביותר שהשמיע מאז בחירתו בנובמבר, מסמן שינוי משמעותי בטון האמריקאי כלפי המשבר המתמשך.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מומחית למדיניות חוץ אמריקאית במכון ברוקינגס, מזהירה כי האיומים של טראמפ עלולים להסלים את המצב

 

"אם החטופים לא ישוחררו לפני ה-20 בינואר 2025, היום בו אני גאה לקבל את תפקיד נשיא ארצות הברית, יהיה גיהינום לשלם במזרח התיכון, ואלה שאחראים לזוועות הללו נגד האנושות יוכו חזק יותר מכל מי שהוכה בהיסטוריה הארוכה והמפוארת של ארצות הברית"' כתב טראמפ ברשתות החברתיות.

על פי נתונים ישראליים רשמיים, מחבלי חמאס חטפו יותר מ-250 בני אדם במהלך המתקפה הקטלנית על ישראל באוקטובר 2023, בהם אזרחים בעלי אזרחות כפולה ישראלית-אמריקאית. כיום מוחזקים עדיין כ-101 חטופים ישראלים וזרים בעזה, כאשר גורמי מודיעין מעריכים כי כמחציתם עודם בחיים.

חמאס הודיע אתמול בהצהרה רשמית כי 33 מהחטופים נהרגו במהלך הלחימה בת כמעט 14 החודשים, מבלי לציין את לאומיותם או לספק הוכחות לטענותיו. הארגון ממשיך לדרוש את סיום המלחמה ונסיגה ישראלית מלאה מעזה כתנאי לכל עסקת שחרור חטופים.

המצב ההומניטרי בעזה ממשיך להידרדר, כאשר על פי נתוני הרשויות המקומיות, המתקפה הצבאית הישראלית גבתה את חייהם של יותר מ-44,400 פלסטינים ועקרה את רוב אוכלוסיית הרצועה ממקום מגוריה. חלקים נרחבים מהאזור הפכו להריסות, והמערכת ההומניטרית קורסת תחת העומס.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להצהרת טראמפ באומרו כי המלחמה תימשך עד להשמדת חמאס ועד שהארגון לא יהווה עוד איום על ישראל. "אנחנו מעריכים את התמיכה האמריקאית, אבל נמשיך לפעול עד להשגת כל יעדי המלחמה," אמר נתניהו.

מומחים לענייני המזרח התיכון מעריכים כי הצהרתו של טראמפ מהווה לחץ משמעותי על ממשל ביידן לנקוט בפעולה נחרצת יותר בנוגע לחטופים. "טראמפ מנסה להציג את עצמו כמנהיג חזק ונחוש יותר מביידן," אומר ד"ר רוברט סמית', מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון. "הוא מבקש להבליט את ההבדלים בגישה בין שני הממשלים ולגייס תמיכה ציבורית בדרכו."

ההיסטוריה של טראמפ עם הפלסטינים מורכבת. במהלך כהונתו הראשונה, הוא נקט בשורה של צעדים שנויים במחלוקת, כולל הכרה בירושלים כבירת ישראל, העברת השגרירות האמריקאית לעיר, וקיצוץ משמעותי בסיוע לפליטים פלסטינים. "תוכנית השלום" שהציע, המכונה "עסקת המאה", נדחתה על ידי ההנהגה הפלסטינית.

פרופ' סארה כהן, מומחית למדיניות חוץ אמריקאית במכון ברוקינגס, מזהירה כי האיומים של טראמפ עלולים להסלים את המצב: "איומים פומביים כאלה עלולים לדחוף את חמאס לעמדות קיצוניות יותר ולהקשות על המשא ומתן לשחרור החטופים. במקום להרגיע את המצב, הם עלולים להוביל להסלמה נוספת."

בינתיים, משפחות החטופים ממשיכות לחיות באי-ודאות מתמשכת. "כל יום שעובר הוא נצח," אומרת רחל כהן, שבנה נחטף ב-7 באוקטובר. "אנחנו זקוקים לפעולה מיידית, לא לאיומים עתידיים. החטופים לא יכולים לחכות עד ינואר 2025."

ההצהרה של טראמפ מגיעה בזמן רגיש במיוחד, כאשר מאמצי תיווך בינלאומיים נמשכים במטרה להשיג עסקה הומניטרית נוספת. גורמים דיפלומטיים בכירים במצרים ובקטאר, המתווכות העיקריות במשא ומתן, נמנעו בינתיים מלהגיב להצהרותיו של הנשיא הנבחר.

34% לא
66% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE