ייתכן שההשפעות של מגפת האופיואידים אינן מוגבלות לבני אדם, כאשר לאחרונה אותר פנטניל במערכות הדם של דולפינים.
על פי מחקר שפורסם בכתב העת iScience, נמצא כי חלק גדול מהדולפינים מסוג 'בקבוקי' במפרץ מקסיקו נשאו בגופם תרופות המיועדות לבני אדם, כולל פנטניל, משחררי שרירים ותרופות הרגעה.
החוקרים משערים שהדולפינים צברו תרופות אלה מאכילת דגים ושרימפס, שגם אנחנו צורכים, מה שמרמז על סיכונים אפשריים לבריאות האדם מתרופות בסביבה.
"החשיפה הכרונית לתרופות וההשפעות המצטברות שלהן על יונקים ימיים עדיין אינן מובנות במלואן", אמרה דארה אורבך, מחברת המחקר המשותפת ופרופסור חבר לביולוגיה ימית באוניברסיטת טקסס.
צילום: Getty Images
"נוכחותן בשלוש אוכלוסיות דולפינים ברחבי מפרץ מקסיקו מדגישה את הצורך במחקרים בקנה מידה גדול להערכת היקף ומקורות הזיהום".
"תרופות הן חומרים טיפוליים המשמשים ברפואת אדם וטרינרית לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות", אמרה אורבך. "עם זאת, שימוש לא נכון בתרופות יכול לגרום להשפעות מזיקות כולל עמידות לאנטיביוטיקה, התמכרות, מנת יתר ותמותה".
"יתר על כן, תרופות הפכו למזהמים מיקרוסקופיים מתעוררים ומהוות דאגה עולמית גוברת שכן נוכחותן דווחה במערכות אקולוגיות של מים מתוקים, נהרות ואוקיינוסים ברחבי העולם".
במחקרם, אורבך ועמיתיה דגמו רקמת שומן מ-89 דולפינים סביב מפרץ מקסיקו ומיצר מיסיסיפי, שישה מהם נמצאו מתים. הם גילו ש-30 מהדולפינים הכילו סוג כלשהו של תרופה בגופם, ו-18 מהדולפינים היה פנטניל במערכותיהם.
בכל ששת הדולפינים המתים נמצא פנטניל.
פנטניל הוא אופיואיד סינתטי שחזק פי 50 עד 100 ממורפיום, על פי ה-CDC. עוצמה זו הופכת אותו ליעיל בטיפול בכאב חמור אך גם מגבירה את הסיכון למנת יתר.
אופיואידים סינתטיים - בעיקר פנטניל - היו מעורבים ב-68 אחוז מכל מקרי המוות ממנת יתר ברחבי ארה"ב בשנת 2022, כאשר שיעור מקרי המוות ממנת יתר הכוללים אופיואידים סינתטיים היה כמעט פי 24 מהשיעור בשנת 2013.
התרופות האחרות שנמצאו בדולפינים כללו קריסופרודול - משחרר שרירי שלד - ומפרובמאט, תרופה לחרדה.
נוכחות תרופות אלה בגופם של הדולפינים מדאיגה, שכן הם מהווים אינדיקטור טוב לבריאות הכללית של המערכת האקולוגית בכללותה.
"מצאנו דולפין מת אחד במפרץ באפין בדרום טקסס בתוך שנה מתפיסת הפנטניל הנוזלי הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב במחוז הסמוך. והדולפינים ממיסיסיפי היוו 40 אחוז מסך כל גילויי התרופות שלנו, מה שמוביל אותנו להאמין שזו בעיה ארוכת טווח בסביבה הימית".
באופן מעניין, החוקרים מצאו רמות גבוהות יותר של התרופות בדולפינים שחיו באזורים עם סיכונים אחרים, כולל דליפות נפט, תנועת כלי שיט ופריחת אצות.
מחקר זה, מסכמת אורבך, "מדגיש את הצורך בניטור פרואקטיבי של מזהמים מתעוררים, במיוחד באזורים עם אוכלוסיות אנושיות גדולות ותעשיות דיג או חקלאות ימית משמעותיות".