הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
"המחאה עוברת לרשת: גל ביוש משכירי דירות מציף את הרשתות החברתיות"
"זה צורת התנגדות": דיירים זועמים מבצעים "שיימינג" למשכירים שדורשים מחירים מופקעים בלוס אנג'לס; בעלי הדירות: "זו התעמרות ברשת שרק מקשה על השוכרים הפוטנציאליים"

תופעה חדשה מסעירה את שוק השכירות בלוס אנג'לס: "ביוש שכירות" (Rent Shaming) - גולשים זועמים מציפים מודעות דיור ברשתות החברתיות בתגובות לעגניות ובאימוג'ים של צחוק וכעס, במחאה על מחירי השכירות המאמירים. התופעה, שהפכה לשיטת מחאה פופולרית, חושפת את המתח הגובר בין משכירים לשוכרים על רקע משבר הדיור המחריף.

דוגמה בולטת לתופעה התרחשה לאחרונה בברבנק, כאשר מודעה המציעה יחידת דיור משנית (ADU) בת שני חדרים תמורת 4,500 דולר לחודש הפכה למוקד ללעג ולביקורת ברשת. "אתם צריכים להירגע!! 4,500 דולר ל-ADU??" כתב אחד המגיבים, בעוד אחרים האשימו את בעלי הנכס בחמדנות.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


"זו צורת התנגדות וביקורת על ניצול אנשים," מסביר סם אקשטיין, שוכר ממזרח הוליווד שנוהג להביע את מחאתו על מחירי שכירות גבוהים ברשת

 

"זו צורת התנגדות וביקורת על ניצול אנשים," מסביר סם אקשטיין, שוכר ממזרח הוליווד שנוהג להביע את מחאתו על מחירי שכירות גבוהים ברשת. "כשאני כותב 'בוווו' עם אימוג'י צחוק, המשמעות היא 'השכירות הזו מגוחכת ואתם צריכים להתבייש שאתם מנסים לנצל אנשים'."

בעשור האחרון, מחירי השכירות בלוס אנג'לס כמעט הוכפלו. ב-2014, מחיר השכירות הממוצע במחוז היה 1,471 דולר. כיום, חציון השכירות באזור המטרופולין עומד על 2,796 דולר. נתון מדאיג במיוחד: בשנה שעברה, 18 מתוך 100 אזורי המיקוד היקרים ביותר לשוכרים בארה"ב היו בלוס אנג'לס.

"אם אני רואה פוסט שמבקש 5,000 דולר לדירת חדר, אני הולכת להגיב. וזה לא יהיה נחמד," אומרת קייטי, שביקשה לא לחשוף את שם משפחתה. "בסופו של יום, הם מנצחים ואנחנו מפסידים. אנחנו משלמים את המשכנתאות שלהם, והם מתעשרים בזמן שאנחנו בקושי שורדים. לפחות אנחנו יכולים לגרום להם להרגיש רע עם זה."

מנגד, בעלי דירות טוענים שהביקורת מוטעית ומזיקה. "מחיר שנראה גבוה לאחד יכול להיות סביר לגמרי עבור אחר," אומר משכיר שביקש להישאר בעילום שם. "התגובות הכועסות רק מקשות על האנשים שבאמת מעוניינים בנכס." לדבריו, למרות תגובות ביקורתיות למודעה שפרסם על דירת שני חדרים בגלנדייל תמורת יותר מ-4,000 דולר, הוא מצא שוכר תוך שבוע.

התופעה משנה את הדינמיקה של שוק השכירות. אם המחיר נמוך מדי, שוכרים ממהרים להודיע למשכיר על התעניינותם. אם הוא גבוה מדי, אותם משתמשים הופכים את המודעה ללעג. רבות מהמודעות מסתיימות באותה דרך: המפרסם חוסם את אפשרות התגובות לפוסט.

עבור רבים, המצב הפך לייאוש של ממש. שוכרים נכנסים למלחמות התמחרות על דירות במחיר סביר, אחרים כותבים מכתבי המלצה עצמית למשכירים - נוהג שהיה שמור בעבר לשוק הרכישה בלבד. איש אחד אף עבר לגור באמבולנס, ואישה ניצלה פרצה בחוקי העיר כדי להישאר ב-Airbnb ללא תשלום במשך 18 חודשים.

המאבק המקוון משקף את המשבר העמוק בשוק הדיור בלוס אנג'לס, כאשר הטכנולוגיה והרשתות החברתיות מספקות במה חדשה למחאה ציבורית. בינתיים, הפער בין בעלי הדירות לשוכרים ממשיך להתרחב, והשאלה נותרת פתוחה: האם "ביוש השכירות" יוביל לשינוי אמיתי במחירי השוק?

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE