מסורת חג המולד העתיקה עוברת טלטלה השנה, כאשר כנסיות רבות ברחבי העולם מציגות גרסה שנויה במחלוקת של סצנת הלידה המסורתית: ישו התינוק עטוף בכפייה פלסטינית שחורה-לבנה במקום בבגדי התינוק המסורתיים, כשמסביבו הריסות במקום אבוס.
המגמה החדשה, המכונה "ישו בהריסות", התפשטה במהירות מכנסיית סנט מרק האפיסקופלית בוושינגטון די.סי ועד לוותיקן עצמו. הוותיקן הציג את התצוגה השנויה במחלוקת בכיכר סנט פטרוס, אך הסיר אותה במהירות בעקבות גל מחאות נרחב.
ישו התינוק עטוף בכפייה פלסטינית שחורה-לבנה במקום בבגדי התינוק המסורתיים, כשמסביבו הריסות במקום אבוס
מאחורי היוזמה עומד הכומר הפלסטיני מונת'ר איסחק מהכנסייה האוונגלית הלותרנית בבית לחם, שטוען כי "זה מה שחג המולד נראה בפלסטין היום. אם ישו היה נולד כיום, הוא היה נולד תחת ההריסות בעזה." איסחק אף כתב ספר בנושא בשם "ישו בהריסות: אמונה, התנ"ך והרצח העם בעזה", שבו הוא טוען כי הפלסטינים סובלים "מהפרדה גרועה יותר ממשטר האפרטהייד בדרום אפריקה."
אולם מנהיגים נוצרים רבים וחוקרי מקרא מתנגדים בחריפות למגמה זו. הכומר מרק ברנס ממרכז האמונה הארווסט בדרום קרוליינה טוען: "העובדה היא שישו היה יהודי... להציע שישו היה פלסטיני זה לקדם אג'נדה פוליטית שהיא מעליבה ביותר."
ד"ר אנדרה וילנב, פרופסור לתנ"ך בסמינר הלב הקדוש בדטרויט, מוסיף: "להלביש את ישו התינוק בכפייה זה לא רק ניצול ציני של סצנת האבוס למטרות פוליטיות ותעמולתיות, אלא גם שכתוב אבסורדי של ההיסטוריה. כולם יודעים שישו היה יהודי, בן ישראל. אם הוא היה נולד בדורנו, הוא היה מתפלל בבית כנסת - לא בכנסייה או במסגד."
הפולמוס התעורר במיוחד לאור הערותיו הקודמות של האפיפיור פרנציסקוס, שרמז בנובמבר כי ישראל עשויה לבצע רצח עם בעזה. "לאפיפיורים אחרים אולי היו נותנים את הספק," כתב העיתונאי לזר ברמן ב"טיימס אוף ישראל", "אבל עבור פרנציסקוס, הסצנה - שמשתלבת בנרטיבים עכשוויים המבקשים למחוק את הקשר בין היהודים ליהודה, הארץ שבה נולד ישו - היא חלק מדפוס מדאיג."
מאחורי היוזמה עומד הכומר הפלסטיני מונת'ר איסחק מהכנסייה האוונגלית הלותרנית בבית לחם, שטוען כי "זה מה שחג המולד נראה בפלסטין היום".
חוקרת המקרא פאולה פרדריקסן מאוניברסיטת בוסטון טוענת כי "זוהי פוליטיקה המתחפשת להיסטוריה. הדימוי החזותי מאותת לנרטיב: פלסטינים הם קורבנות של תוקפנות יהודית. הסוכנות הפלסטינית נמחקת - שתי אינתיפאדות עקובות מדם, מעשי אלימות אקראיים מתמשכים, דקירות... והאכזרי מכל, הטבח האחרון של 1,200 ישראלים על ידי מחבלי חמאס המשתוללים מעזה. ההקשר הנוכחי הזה נמחק לחלוטין על ידי נרטיב הקורבנות הפלסטיני."
עם זאת, ישנם כמרים המביעים הבנה מסוימת למגמה. הכומר לורנצו סיוול מכנסיית 180 בדטרויט אומר: "ישו נולד לתוך קונפליקט, כשרומא הייתה למעשה השליטה בירושלים. אז מי שרומז לקונפליקט בסצנת הלידה, הייתי אומר שהוא עוזר לנו להיזכר במה שישו נולד לתוכו... אין לידה ללא פוליטיקה."
המחלוקת ממשיכה להתעצם ככל שמתקרב חג המולד, כשהדיון סביב תצוגות "ישו בהריסות" משקף את המתח הגובר בין הצורך לשמר את המסורת הדתית המקורית לבין הרצון להגיב על המציאות הפוליטית העכשווית במזרח התיכון.