קצין צבא סורי לשעבר, שפיקח על אחד מבתי הכלא הידועים לשמצה במדינה במהלך מלחמת האזרחים, הואשם במספר סעיפים של עינויים - כך הודיעו רשויות פדרליות אמריקאיות ביום חמישי.
סמיר עוסמאן א-שייח', בן 72, ששימש כמפקד כלא עדרא בין השנים 2005 ו-2008 תחת משטרו של הנשיא המודח בשאר אל-אסד, מואשם על ידי חבר מושבעים פדרלי בפיקוח על עינויים אכזריים ומעורבות ישירה בהתעללויות במתקן.
ההאשמות מגיעות לאחר מעצרו ביולי, כאשר נעצר בנמל התעופה הבינלאומי של לוס אנג'לס בחשד להונאת ויזה.
בית הכלא ידוע לשמצה זה זמן רב בהפרות זכויות אדם נרחבות, כולל מעצרים שרירותיים ועינויים שיטתיים.
במה מואשם הקצין הצבאי הסורי לשעבר סמיר עוסמאן א-שייח'?
ההאשמות נגד א-שייח' - המואשם בקשירת קשר לביצוע עינויים, וכן בסעיפים נפרדים של עינויים - מהוות צעד משמעותי לקראת הטלת אחריות על פשעי מלחמה, לפי פעילי זכויות אדם.
"זהו צעד ענק לקראת צדק", אמר מועאז מוסטפא, מנכ"ל כוח המשימה לחירום סוריה, ארגון שבסיסו בוושינגטון המייצג קורבנות סורים. "משפט זה ישלח מסר ברור: ארה"ב לא תאפשר למבצעי פשעי מלחמה לחפש מקלט על אדמתה, ללא קשר אם קורבנותיהם הם אזרחים אמריקאים".
א-שייח' נעצר ב-10 ביולי לאחר שהרשויות גילו כי שיקר בבקשות הוויזה והאזרחות שלו.
הרשויות אמרו כי א-שייח' תכנן לעלות על טיסה לביירות מלוס אנג'לס כאשר נעצר בגין הונאת הגירה.
עד כמה נרחבות היו הפרות זכויות האדם בבתי הכלא הסוריים?
חוקרים פדרליים אמרו כי בדיקת רקע חשפה את תפקידו של א-שייח' בדיכוי האכזרי של התנגדות במהלך מלחמת האזרחים בסוריה.
ההאשמות הפנו תשומת לב לרקורד הרחב יותר של התעללויות בסוריה. ארגוני זכויות אדם, כולל האו"ם, גינו מזה זמן רב את משטר אסד על השימוש הנרחב בעינויים, מעצרים שרירותיים ואלימות נגד אזרחיו, ובטח בשימוש בנשק כימי.
אלפי סורים נעצרו ללא משפט, רבים מהם הוחזקו בתנאי צפיפות ותברואה ירודים מאוד, לעיתים קרובות במשך שנים.
מעורבותו הנטענת של א-שייח' בהתעללויות מפורטת בכתב האישום, המאשים אותו בפיקוח אישי על עינויי אסירים בכלא עדרא.
בין השיטות שנעשה בהן שימוש, לפי הרשויות האמריקאיות, היו תליית עצורים בזרועותיהם והכפפתם לעיוותים פיזיים, שלעיתים קרובות הובילו לשברים בעמוד השדרה.
עורכת דינו של א-שייח', נינה מרינו, הכחישה את ההאשמות, והאשימה את התביעה ב"מניעים פוליטיים".
מרינו אמרה בהצהרה לסוכנות הידיעות AP: "זהו שימוש מוטעה במשאבים לתביעת אזרח זר על פשעים נטענים שהתרחשו במדינה זרה נגד אזרחים שאינם אמריקאים".
מהו הרקע של א-שייח'?
הקריירה של א-שייח' החלה בפיקוד המשטרה הסורית לפני שעבר למנגנון ביטחון המדינה, שם התמקד בדיכוי התנגדות פוליטית
בשנת 2005, הוא מונה למפקד כלא עדרא ומאוחר יותר הועלה בדרגות.
הוא המשיך להתמנות למושל דיר א-זור, אזור בצפון-מזרח סוריה שבו משטר אסד הוביל דיכוי אלים של מפגינים בימים הראשונים של מלחמת האזרחים הסורית.
א-שייח' היגר לארה"ב בשנת 2020. הוא הגיש בקשה לאזרחות אמריקאית בשנת 2023, אך במהלך תהליך זה גילו הרשויות הפדרליות את מעורבותו בפשעי המלחמה הנטענים של המשטר הסורי.
אם יורשע בכל ההאשמות, הוא צפוי לעד 20 שנות מאסר על האישום בקשירת קשר ועל כל אחד משלושת סעיפי העינויים, וכן עונשים נוספים על שתי עבירות הונאת ההגירה.
החקירה משקפת מאמץ מתמשך מצד רשויות בינלאומיות להביא לדין אנשים על פשעי מלחמה שבוצעו במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, סכסוך שגבה מאות אלפי חיים והותיר מיליונים עקורים.