הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
האיש והמסור עשה את הבלתי ייאמן: ארגנטינה הכריזה על סיום הגירעון התקציבי - לראשונה זה 123 שנים
תוך שנה אחת בלבד מאז כניסתו לתפקיד, חאווייר מיליי הצליח להכניס את ארצו למסלול של יציבות כלכלית שלא נראתה כמותה שנים - במה שנותן השראה לארה"ב

צעדי הקיצוץ התקיפים של הנשיא חאווייר מיליי הפחיתו משמעותית את ההוצאות של ארגנטינה וסיימו את הגירעון התקציבי של המדינה בפעם הראשונה מזה 123 שנים – כך הכריז הנשיא עם ציון שנה ראשונה לכהונתו.

מיליי, שהפך לנשיא ב-10 בדצמבר 2023, ירש כלכלה שנפגעה מאינפלציה כה כרונית שסופרמרקטים עדכנו את מחירי המוצרים מדי יום, אך גישת הצנע שלו בסגנון "מסור השרשרת" שמה את הכלכלה בדרך ליציבות שקשה היה לדמיין.

מאינפלציה של מעל 200 אחוז - הגבוהה בעולם לאורך 2023 - מיליי הוריד את המספרים באופן דרסטי. נכון לאוקטובר 2024 בארגנטינה, האינפלציה עמדה על 2.7 אחוז בהשוואה ל-25 אחוז בדצמבר 2023.

"הגירעון היה שורש כל הרעות שלנו - בלעדיו, אין חוב, אין הנפקה, אין אינפלציה", אמר מיליי בשידור ביום שלישי לציון שנתו הראשונה בתפקיד. "היום, יש לנו עודף פיסקלי מתמשך, חופשי מחדלות פירעון, בפעם הראשונה מזה 123 שנים".

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


נשיא ארגנטינה | צילום: AFP

 

"הישג היסטורי זה הגיע מההתאמה הגדולה ביותר בהיסטוריה והפחתת ההנפקה המוניטרית לאפס", התגאה הנשיא הארגנטינאי. "לפני שנה, מנוון הדפיס 13 אחוז מהתמ"ג כדי לנצח בבחירות, מלבה אינפלציה. היום, הנפקה מוניטרית היא נחלת העבר".

בקושי שבוע לאחר שהושבע ב-2023, מיליי מכר שני מטוסים לאומיים. הוא צמצם למחצית את מספר כלי הרכב הרשמיים והנהגים במהלך כוחני שחסך לארגנטינה 3 מיליארד דולר בשנה, מדגים את מחויבותו להפחתת ההוצאה הממשלתית והאינפלציה הדוהרת

הוא הוביל קיצוצי הוצאות נרחבים נוספים, פיטר עשרות אלפי עובדי ציבור, סגר מחצית מ-18 משרדי הממשלה, ופיחת את הפסו מול הדולר ביותר מ-50%. הוא קיצץ בהוצאות המדינה ב-31% לפי הערכות ב-10 החודשים הראשונים בלבד.

הנשיא פיטר באפריל את שותפו, שר העבודה עומר יאסין, על העלאת שכר השרים ובכירי הקבינט האחרים כשהמדינה התמודדה עם המשבר הכלכלי הגרוע ביותר שלה.

הישגו המרשים של מיליי בסיום גירעון בן למעלה ממאה שנים תוך 365 ימים לא היה דבר של מה בכך, והצעדים משכו את תשומת לבם של אילון מאסק וויוואק ראמאסוואמי, האנשים שכעת הוטל עליהם תפקיד דומה תחת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כחלק מהמחלקה החדשה ליעילות ממשלתית, DOGE.

בחודש שעבר, מאסק אמר שארגנטינה עשתה "התקדמות מרשימה" ופגש את מיליי שייעץ לו כיצד "לקצר את התהליך" במשימה, בעוד ראמאסוואמי אמר שארה"ב זקוקה ל"קיצוצים בסגנון מיליי על סטרואידים".

 

חאווייר מיליי נותן השראה לארצות הברית וההתמודדות שלה עם הגירעון | צילום: רויטרס

 

אתגר החוב האמריקאי

ארה"ב כאמור מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים משלה. התקציב הפדרלי, המסתכם ב-6 טריליון דולר, רשם גירעון של 1.8 טריליון דולר השנה - הגבוה ביותר בהיסטוריה, לפי משרד התקציב של הקונגרס. התקציב הפדרלי לא היה מאוזן מאז ממשל קלינטון לפני למעלה משני עשורים.

בעוד הרפובליקנים מאשימים את ההוצאות המופרזות בגירעון, הדמוקרטים טוענים שקיצוצי המס שנחקקו תחת הנשיאים טראמפ וג'ורג' וו. בוש הם הגורמים העיקריים.

בשנה שעברה, ההכנסות הפדרליות כאחוז מהתמ"ג היו מתחת לממוצע של 50 שנה, בעוד ההוצאות הגיעו ל-23.4% מהתמ"ג, הרבה מעל הממוצע של 21.1%. תוכניות רגישות פוליטית, כמו ביטוח לאומי (עלייה של 8%), מדיקר (עלייה של 9%), ביטחון (עלייה של 7%), וטיפול רפואי לותיקים (עלייה של 14%), תרמו לכך.

נותר לראות האם מאסק וראמאסוואמי יאמצו את האסטרטגיות של מיליי בעודם עובדים ליישם את חזונם עבור DOGE.

 

2% לא
98% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE