סקירה חדשה הביאה בשורות טובות לחובבי הקפה, שכן שתיית המשקה מדי יום עשויה להיות קשורה לחיים ארוכים ובריאים יותר.
סקירה של יותר מ-50 מחקרים על קפה, שפורסמה בחודש שעבר בכתב העת המדעי Ageing Research Reviews, מצאה כי שתיית קפה באופן קבוע הייתה קשורה לתוספת של 1.8 שנות חיים.
אך המחקר לא בדק רק כמה זמן אנשים חיו, אלא גם עד כמה בריאים הם היו, ומצא כי קפה היה קשור גם לטווח בריאות ארוך יותר.
"אנחנו יודעים שאוכלוסיית העולם מזדקנת מהר יותר, ולכן חשוב יותר ויותר לחקור התערבויות תזונתיות שעשויות לאפשר לאנשים לא רק לחיות יותר, אלא גם חיים בריאים יותר" ,אמר החוקר הראשי רודריגו קוניה, מאוניברסיטת קוימברה, פורטוגל.
קוניה אמר: "המחקר הוא מחקר סקירה, כלומר הוא אסף את כל הראיות הזמינות הקושרות צריכת קפה עם הזדקנות ומחלות הקשורות לגיל בבני אדם".
"בנוסף, המחקר אסף ראיות זמינות סביב ההשפעה של צריכת קפה על המנגנונים המקובלים כיום של הזדקנות; שבעת עמודי ההזדקנות".
קוניה הוסיף כי באופן כללי, הם מצאו קשר עקבי בין צריכת קפה לבין חיים ארוכים יותר, כמו גם הזדקנות בריאה יותר.
קפה מזוהה בדרך כלל עם קפאין - אותו ממריץ טבעי שרבים מאיתנו מכורים אליו - וזה אולי לא כל כך מועיל לבריאותנו. אך המחקר פנה יותר ויותר לתרכובות האחרות שהקפה מכיל, יותר מ-2,000 מהן, שעשויות להיות בעלות השפעה חיובית על בריאותנו.
אלה כוללים שפע של פוליפנולים, שהם כימיקלים צמחיים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת המרגיעים עקה חמצונית - בלאי פנימי - בגוף.
מזונות עשירים אחרים בפוליפנולים כוללים ירקות עליים ירוקים, פירות יער, שוקולד מריר, שמן זית כתית מעולה, תה ירוק ויין אדום.
מחברי מחקר זה הציעו כי המלצות קליניות, שבדרך כלל מזהירות מפני שתיית קפה בגיל מבוגר על בסיס תכולת הקפאין שלו, צריכות להתעדכן כדי לשקף את יתרונותיו.
"המלצות קליניות מסורתיות לעתים התעלמו מתפקידו של הקפה בהזדקנות בריאה, אך עם בסיס מחקרי חזק סביב כיצד צריכה קבועה עשויה להפחית פוטנציאלית חלק מהמחלות הכרוניות ביותר הניצבות בפני החברה, כנראה הגיע הזמן להעריך מחדש את אלה", אמר קוניה.
הסקירה הסיקה כי מחקרים אפידמיולוגיים גלובליים הצביעו על ההשפעה החיובית של צריכת קפה מתונה קבועה - המוגדרת כעד שלוש עד חמש כוסות ליום - על הזדקנות האדם, הגדלת תוחלת החיים והפחתת הסיכון לרבות מהמחלות הקשורות לגיל התורמות לתמותה.
הם מצאו קשרים בין צריכת קפה קבועה לבין סיכון נמוך יותר למחלות לב, מחלות ריאה, שבץ, סוגי סרטן מסוימים, סוכרת, דמנציה, דיכאון ושבריריות.
בנוסף, קפה נראה קשור לבריאות טובה יותר של השרירים, הלב, הנפש והמערכת החיסונית.
"הסקירה שלנו מדגישה את התפקיד שצריכת קפה מתונה וקבועה יכולה למלא בתיווך נגד המנגנונים הביולוגיים שמאטים או נכשלים באופן טבעי ככל שאנחנו מזדקנים, מה שמעורר מגוון של בעיות בריאות פוטנציאליות ותחלואה משותפת", אמר קוניה.
"ועדיין יש מקום להבין יותר לגבי בדיוק איך המנגנונים האלה עובדים, כמו גם אילו אנשים עשויים להיות מוטים ביולוגית להפיק את התועלת המרבית מהאינטראקציות של הקפה איתם".
המחברים ציינו כי ההשפעות החיוביות שהם צפו היו יחסית קטנות; במילים אחרות, קפה היה קשור לתוצאות בריאות ותוחלת חיים טובות יותר, אך רק במעט.
בנוסף, הסקירה שלהם התבססה על מחקרים אפידמיולוגיים תצפיתיים, כך שאיננו יכולים להיות בטוחים האם קשרים אלה נבעו מהיתרונות הבריאותיים של הקפה או מגורמים חיצוניים - כמו מצב סוציו-אקונומי.
מחקר זה מומן על ידי המכון למידע מדעי על קפה, ה-ISIC.