הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
אילון מאסק יוצא למתקפה נגד אחד האתרים הפופולריים ביותר: ויקיפדיה
או יותר נכון Wokepedia, כפי שמכנה יועצו הקרוב של טראמפ, שהעלה בפני הציבור את התרומות הגדולות של האתר ליוזמות פרוגרסיביות

אילון מאסק יצא בפומבי נגד ויקיפדיה וקרא לתומכיו להפסיק לתרום לארגון ללא מטרות הרווח שמפעיל את האתר המספק מידע – בטענה שהארגון תקצב יותר מ-50 מיליון דולר על יוזמות שנויות במחלוקת הקשורות בגיוון, שוויון והכללה, DEI.

"הפסיקו לתרום ל-Wokepedia עד שיחזירו את האיזון לסמכות העריכה שלהם", כתב מאסק ביום שלישי ב-X, שם יש לו כמעט 210 מיליון עוקבים.

איל ההון ויועץ מרכזי לנשיא הנבחר דונלד טראמפ, הגיב לפוסט של הפרשנית הנוטה לימין, Libs of TikTok, ששיתפה תרשים שהראה כי 29% מתקציב ויקיפדיה בסך 177 מיליון דולר לשנים 2023-2024 מיועד ל"שוויון" ו"בטיחות והכללה".

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מאסק | צילום: רויטרס

 

אתר קרן ויקימדיה ציין כי הציב יעד הוצאה של 51.7 מיליון דולר בתקציבו: 17.6% (31.2 מיליון דולר) לשוויון, ו-11.6% (20.5 מיליון דולר) לבטיחות והכללה. תשתיות קיבלו את עיקר ה-177 מיליון דולר עם 48.7% (86.1 מיליון דולר), ואחריהן 22.2% (39.2 מיליון דולר) ליעילות.

"תמיכה בשוויון מייצגת את החלק השני בגודלו בעבודתנו, כאשר מענקים ותמיכה בתנועה מייצגים את רוב התקציב במסגרת יעד השוויון", על פי הארגון ללא מטרות רווח.

DEI, מערכת של נהלים שמטרתם לגוון את כוח העבודה, ספג ביקורת מצד שמרנים בטענה שמדובר באמצעי ליישום אפליה הפוכה הפוגעת בלבנים ומפחיתה בחשיבות ההישגים.

כמה מהשחקנים הגדולים ביותר בתאגידי אמריקה אימצו בהתלהבות את ה-DEI בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד בידי המשטרה במינאפוליס במאי 2020.

אך כשלון היוזמות הללו ומסעות לחץ ציבוריים של משפיענים הנוטים לימין כמו רובי סטארבאק דרבנו חברות לסגת ממדיניות ה-DEI.

וולמארט, פורד מוטור קומפני, מולסון קורס, חברת האם של ג'ק דניאלס בראון-פורמן, בואינג והארלי דיווידסון היו בין המותגים הגדולים שצמצמו יוזמות DEI בחודשים האחרונים.

ויקיפדיה, האנציקלופדיה השיתופית המקוונת החינמית המתגאה בכ-4 מיליארד ביקורים באתר מדי חודש, טענה מזה זמן רב כי היא ניטרלית פוליטית. אך מחקרים מצאו כי היא סובלת מהטיה שמאלנית.

מוקדם יותר השנה, ויקיפדיה הסירה התייחסות לסגנית הנשיא קמלה האריס כ"צארית הגבול" באחד מערכיה לאחר שהנשיא ביידן פרש מהמרוץ ותמך בה להתמודד מול טראמפ.

האריס ותומכיה הכחישו שהיא הייתה "צארית הגבול" למרות העובדה שביידן הטיל עליה את המשימה לפקח על מדיניות המהגרים של הממשל במהלך נשיאותו.

ביוני, דוח של מכון מנהטן הליברטריאני מצא כי לוויקיפדיה יש "נטייה קלה עד מתונה... לקשר דמויות ציבוריות המזוהות אידיאולוגית עם הימין לרגשות שליליים יותר מאשר דמויות ציבוריות המזוהות אידיאולוגית עם השמאל".

ערכי ויקיפדיה על דמויות ציבוריות נוטות ימינה נוטים גם לכלול יותר "אסוציאציות רווחות של רגשות שליליים" כמו כעס וגועל - בניגוד לערכים על דמויות ציבוריות נוטות שמאלה שסביר יותר שיכללו "רגשות חיוביים" כמו שמחה, לפי מחקר המחבר.

במאי 2012, ה-American Economic Review פרסם מחקר שבחן 28,000 ערכים על פוליטיקה אמריקאית בוויקיפדיה. לפי החוקרים, "הערכים הפוליטיים של ויקיפדיה נוטים בממוצע לדמוקרטים".

לארי סנגר, שמילא תפקיד בהשקת ויקיפדיה לצד ג'ימי ויילס ב-2001, אמר ש"אף אחד לא צריך לבטוח בוויקיפדיה" מכיוון שצבא המתנדבים הנוטה שמאלה שלה מוציא כל חדשות שאינן מתאימות לסדר היום הפוליטי שלהם.

ב-2021, סנגר אמר לאתר החדשות Unherd.com שהוא מסכים עם הטענה ש"צוותים של מתנדבים הנוטים לדמוקרטים" מסירים תוכן שאינו לטעמם - כולל הגילויים בשערוריית המחשב הנייד של האנטר ביידן.

"האם אתה יכול לבטוח בה שתמיד תיתן לך את האמת? ובכן, זה תלוי במה שאתה חושב שהאמת היא", אמר סנגר.

 

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE