המוזיקה הישראלית קיבלה נוק אאוט מטורף מהמציאות היום יום יומית בארץ. לכאורה האופטימיות של עוד מעט המלחמה תסתיים, החטופים יחזרו. אך ׳יהיה טוב׳; צמד המילים הכי ישראליות אולי, נאמרות במין הססנות כזו; כי אם מקשיבים לרחשי הלב בארצנו מבינים, שגם אחרי המלחמה יש עוד הרבה עבודה עד שבאמת יהיה טוב. בינתיים נסתפק ביהיה בסדר.
רביב כנר בהופעה (צילום: אני אמיתי)
המוזיקה מהווה מיקרוקוסמוס של חברה, קהילה ושל המדינה. ככזו, כותבי השירים והמבצעים הישראלים עוסקים במה שקורה סביבם:במלחמה, באבל, בשכול ובחלום לימים טובים יותר. נדמה שרביב כנר הפך בעל כורחו לזמר מלחמות וכך גם שיריו: ״רסיסים״, אחד השירים הישראלים היפים שיצאו בשנים האחרונות, נכתב והולחן על ידי קרן פלס ואבי אוחיון, מספר את סיפורו במבצע ׳צוק איתן׳ בו איבד כנר ארבעה מחבריו. ״אצלי הכל בסדר״ שזכה להצלחה והשמעות רבות מספר גם הוא על מאבק של גיבור. את ״הבייתה״ המרגש כתב כנר במהלך שירות המילואים במלחמת ״חרבות ברזל״ לאחר ה- 7 באוקטובר בגבול הצפון ובעזה.
בספטמבר האחרון הוציא כנר את אלבומו השני ״עכשיו טוב״ ועל הדרך גם החליט לעשות צעד ולנסות לפתח קריירה מוזיקלית בארצות הברית. הוא לקח מרחק מהתקופה המלחיצה והדי המלחמה בישראל ועבר להתגורר בלוס אנג׳לס. כאן, הוא זוכה להשראה מחודשת כשהוא כותב ומקליט שירים בעברית ובאנגלית.
נפגשתי עם כנר לראיון ברקע ענני העשן של השריפות ברחבי לוס אנג׳לס. ישבנו לקפה במסעדה קטנה על החוף של מרינה דל ריי, כשמידי פעם שנינו בודקים את מצב הרוח ולאן מתקדמת האש. אל מול הים השקט והחוף הרגוע, רק ריח השריפה והאפר באוויר הזכירו לנו את מצב החירום בעיר.
רביב, אני מבין שמרכז החיים שלך כרגע הוא כאן, בלוס אנג׳לס?
״כן, הגעתי במטרה לשנות אווירה ולעשות מוזיקה אחרת. וגם בת הזוג שלי, מיה, חיה כאן יחד עם 2 הכלבים שלנו. מיה נולדה בלוס אנג׳לס וכשהייתה רק בת כמה חודשים ההורים שלה עלו לישראל. למרות שיש לה אזרחות אמריקאית היא מעולם לא חזרה לכאן, רק איתי עכשיו״. מיה ורביב צמודים כבר שנתיים ומתגוררים בדאון טאון לוס אנג׳לס. הם הכירו בישראל דרך חברים משותפים מיד לאחר שהשתחררה משירות קרבי ב״עוקץ״, יחידת הכלבנים הצהלי״ת. היא עברה לכאן להתנסות בלימודי משחק ולחוות את החיים במקום בו נולדה, וכנר כדי לאתגר עצמו מחוץ לארץ הקודש ולעשות מוזיקה באנגלית.
רוב הישראלים מתגוררים בוואלי, פיקו או ווסט הוליווד. איך הגעתם לעיר התחתית של אל איי?
״בלי סיבה ברורה. הייתה לנו כאן חבורה של ישראלים שהכרנו עוד מלפני המעבר ופשוט הגענו לאזור שלהם. אני דווקא אוהב. אני גר ממש ליד אל איי לייב ליד הסטייפל סנטר- מקום טוב ללכת לראות NBA״.
איך החיים פה בינתיים?
״כל כך שונים מהארץ. בישראל הכל נורא קטן ואתה מכיר את כולם; אתה מכיר את כל המפיקים ויודע עם מי כיף לך לעבוד ועם מי פחות. פה הכל גדול ועצום וכל בן אדם שני הוא מוזיקאי או עובד בתעשייה. אבל החיים פה רחוק מישראל תמיד מלאים ברגשות אשמה עבורי- בגלל המצב הלא פשוט בארץ. אז אני מגיע הרבה לארץ לעשות מילואים או להופיע בכל מיני טקסים והופעות״.
כנר, עושה מוזיקה והסברה ישראלית (צילום: ניר אמיתי)
איזו מוזיקה היית רוצה לעשות פה בלוס אנג׳לס?
״כרגע אני עושה הכל מהכול: מפופ ועד לרוק ורוק כבד – למרות שעם הקול שלי זה לא נשמע רוק כבד אבל הגיטרות כן. אני בשלבים של התנסות כאן וחיפוש כדי למצוא את הסגנון שלי באנגלית. כנער גדלתי על להקות רוק, אהבתי מאוד את ׳לינקן פארק׳ וארוסמית, אז מפה הכל מתחיל. אני כותב גם בעברית וגם באנגלית, נפגש עם כל מיני אמנים, מקליט באולפנים מקומיים של חברים ונעזר בכותבים אמריקאים לעבוד על הטקסט שלי״.
רביב כנר (30), נולד וגדל בחולון. בן אמצעי במשפחה בין שלושה בנים. הוא חי בבית מוזיקלי. אביו, יוסי מוזיקאי בעצמו ומנגן קלידים. אמו, ראומה, היא בעלים של קונדיטוריה מוכרת בתל אביב. כילד לא למד מוזיקה ונגינה כלל. למעשה הוא התעניין יותר בספורט, עבד בקונדיטוריה המשפחתית, ולוהק למספר פרסומות בטלוויזיה.
איפה המוזיקה תופסת אותך?
״בשלב הרבה יותר מאוחר בחיים. כילד לא התעסקתי במוזיקה. הייתי יותר בעניין של כדורסל. הופעתי קצת בפרסומות מידי פעם. בגיל 14 החלטתי שבא לי להתחיל לתופף וככה גיליתי את המוזיקה. תופפתי כנער מתבגר, אהבתי רוק וכמו הרבה נערים הקמנו להקה, אבל זה הכל.
בהמשך הגיע הזמן לצבא, התגייסתי לשירות קרבי בסיירת אגוז וכל הקטע של מוזיקה נעצר. אחרי הצבא חזרתי לזה קצת, טסתי לאמסטרדם לבדוק בתי ספר למוסיקה, רציתי ללמוד תיפוף שם, אבל זה היה במקביל לאודישנים של ״הכוכב הבא לאירוויזיון״. ידידה טובה רשמה אותי לתחרות ואף אחד לא ידע בכלל שאני מסוגל לשיר. הלכתי לתחרות ובחיים לא תיארתי שאגיע לחצי גמר. ואז הגיעה הקורונה, ״רסיסים״ יצא ושינה הכל ואז ה-7 באוקטובר נחת עלינו והרגשתי שאני מנסה להתחיל קריירה מוזיקלית בתקופה הכי קשה בישראל.
בתור מי שנלחם בצוק איתן ואיבד חברים בעזה, דמיינת שה- 7 באוקטובר יכול לקרות בכלל?
״אתה יודע, התראיינתי די הרבה על התקופה של ׳צוק איתן׳ והלחימה הקשה בעזה ולא תיארתי מה יבוא אחר כך. המטרה הייתה אז לחסל את המנהרות כדי שמחבלי חמאס לא יוכלו לחדור לישראל. לא דמיינתי שמחבלים יצליחו להיכנס ככה דרך הגדר, בלי מנהרות בכלל, ובלי שאף אחד יעצור אותם. לא הבנו את גודל האירוע. כבר בשעות הראשונות של ה-7 באוקטובר הקפיצו אותי לחרמון כי אני משרת ביחידת האלפיניסטים. בניגוד לצוק איתן, הפעם התחלנו את המלחמה עם 1200 נרצחים, זה משהו שלא נתפס. מאז, חזרתי כמה פעמים לעשות מילואים שם.
אני חושב שהיינו שאננים, לא חשבנו שחמאס יכול לארגן תקיפה בסדר גודל כזה – לא ידענו באמת עד כמה הם שונאים אותנו, רוצים להרוג אותנו ולהשתלט על השטחים שלנו. למרות שזה כתוב שחור על גבי לבן באידיאולוגיה שלהם. אנחנו הישראלים תמיד נוטים להאמין בטוב ושבסופו של דבר הכל יהיה בסדר. זהו, התעוררנו״.
איך כותבים מוזיקה בתקופה כזו?
״אנחנו במלחמה הזו כבר עוד מעט שנה וחצי... זה תופס את כולם וקשה לכתוב על דברים אחרים. בנוסף, קשה לי כאמן לא לכתוב על מה שאני מרגיש עכשיו, בזמן נתון. אם רבתי עם בת הזוג שלי אז אני לא יכול לכתוב עכשיו שיר אהבה, על איזה כיף לנו ביחד או שיר שמח. אני אכתוב משהו יותר כואב ויותר אישי.
למלחמה יש ספקטרום מאוד רחב; יש לך הרבה על מה לכתוב, אתה לא חייב לכתוב רק שירים עצובים על החיילים או על החטופים (למרות שכבתי את ״הביתה״ על החטופים). אבל יש זוויות שונות: כמו נס וסטילה שכתבו את ״חרבו דרבו״ על המלחמה אבל בצורה אחרת לגמרי; שיר קצבי להרים את האווירה, לעודד ולחזק״. כש״רסיסים״ יצא לא היה לי מושג שהוא יתפוצץ ככה. זה השיר הראשון שכתבתי אחרי ״הכוכב הבא״, עבדתי עדיין בנגריה כדי להשלים הכנסה. אני זוכר שיום אחד התקשרו אליי מהרדיו לעשות ראיון והייתי צריך לצאת מהנגריה הרועשת כדי לשמוע את השדרן.
בהתחלה השיר עלה ליוטיוב והיו לו רק עשרת אלפים צפיות. הייתי מבואס, חשבתי לעצמי; שיר ראשון והוא לא תופס, לא ידעתי אם יהיה לזה המשך. לקח איזה חודש וחצי עד שהוא התקבל ברדיו והפך ללהיט מטורף. באותו זמן כבר התחלתי לכתוב את ״רוצה שלום״ שהפך לשיר השני שלי... באותה תקופה החלפתי כל מני עבודות. אני זוכר שעבדתי כקב״ט בכפר המכביה. היה איזה רגע מצחיק שפתחתי בגאז׳ למישהו לעשות בדיקה בטחונית, שאלתי אותו ׳אם יש לו נשק׳ וכל זה וברדיו שלו שמעתי את השדרן אומר: ׳מקום ראשון בגלגלצ, רביב כנר ״רסיסים״. הבנתי שהפרסום גובר והייתי צריך להתפטר מהעבודה הזו ולהתרכז במוזיקה – למרות שזה היה בשיא מגפת הקורונה עם סגר ולא הייתה פרנסה או הופעות״.
רביב כנר, הקול מאחורי המלחמות האחרונות (צילום: ניר אמיתי)
הוצאת לפני מספר חודשים אלבום שני ״עכשיו טוב״.
״כן, באלבום הזה הייתי מעורב בכתיבת כל השירים כולל את ״הביתה״; השיר הראשון שיצא במלחמה וזכה להצלחה גדולה. ״עכשיו טוב״ מספר בגדול על אישה שמחכה לבעלה שיחזור ממילואים ומנחמת אותו ומחבקת אותו. זה הסיפור של הרבה אנשים במדינה הזו שמתפללים לשינוי. איך עוד יום עבר אולי נתחיל לחיות, הכל פה השתנה, עכשיו טוב עכשיו טוב״.
הדלקת משואה בטקס יום הזיכרון האחרון שהיה טעון במיוחד.
״כן, התקשרו אליי והזמינו אותי להדליק משואה. מאוד התרגשתי. בהתחלה לא ידעתי איך לקבל את זה כי האירוע, כמו שאמרת, היה מאוד טעון והרבה מאוד אנשים הסתכלו על הטקס הזה בצורה שונה. אבל חשבתי לעצמי שאם אני יכול לייצג קול שלא מיוצג מספיק כמו: הלומי הקרב והאנשים השקופים יותר, אז אני אשתמש בבמה הזו כדי לחשוף את הנושא הזה. עשיתי את זה בשם המילואימניקים והמילואימניקיות שנלחמו ועדיין נלחמים. צריכים לדאוג להם ולכל מי שנפגע: להלומי הקרב ונפגעי הטראומה. גם אני מטופל ואני יכול לומר שחשוב לדבר על זה עם מישהו ולא רק עם עיתונאים. לא יהיה פשוט לשקם את הנפשות של כל החיילים שנפגעו וגם של האזרחים. זה נשמע כמו קלישאה אבל הביחד שלנו בארץ זה מה שמרפא״.
אתה מתחיל סיבוב הופעות ראשון ברחבי ארצות הברית. מתרגש?
״מאוד. הופעתי באל איי בכל מיני אירועי התרמה כאלה, אבל מעולם לא פתחתי סיבוב הופעות פה. זו הרגשה מיוחדת מאוד. זה הולך להיות סיבוב בניו יורק, מיאמי, פאלו אלטו ולוס אנג׳לס. היו פעילים פרו פלסטינים שקראו להחרים את המופע כי שירתתי בצה״ל ובמלחמה והם תכננו לבוא להפגין או להפריע, אבל אנחנו לא נעצור. אנחנו עכשיו נמצאים בשיא החזרות והמופע הולך להיות חדש לגמרי ושונה מהופעות בארץ- הוא יתקיים במועדון ורמונט בהוליווד, תהיה להקה מקומית ויהיו חומרים חדשים בעברית ובאנגלית. הולך להיות מגניב, תבואו!״
יש פרופורמר אמריקאי שהוא מודל לחיקוי עבורך?
״ב-7 לאוקטובר בערב מיה ואני היינו אמורים ללכת להופעה של ברונו מארס בישראל. הופעה שמן הסתם בוטלה. מיה מעריצה שרופה שלו – ומאז כל הזמן רצינו לראות אותו. בסוף הצלחנו לתפוס אותו בהופעה פה בארצות הברית ואני יכול לומר שזו ההופעה הכי טובה שראיתי בחיים שלי! וזה החלום שלי: לעשות מוזיקה ולהגיע לכמה שיותר אנשים, להופיע ברחבי העולם באנגלית ובעברית ועל הדרך לעשות הסברה לישראל, לנגן מוזיקה לא מתנצלת ושאנשים יבואו להופעה שלי ויגידו שזו הייתה ההופעה הכי טובה שהם ראו בחיים״.
רביב כנר יפתח את סיבוב ההופעות בניו יורק ב- 1.28 מיאמי 29.1 פאלו אלטו 2.4 לוס אנג׳לס 2.6
לכרטיסים: https://linktr.ee/jlproevents