הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מאבק היסטורי: ארגוני זכויות אדם תובעים את טראמפ על ביטול אזרחות מכוח לידה
צו נשיאותי שנוי במחלוקת מבקש לשלול אזרחות אמריקאית מילדים שנולדו להורים לא-אזרחים; ACLU: "פגיעה חמורה בערכי היסוד של ארצות הברית"

מאבק משפטי דרמטי נפתח אתמול בוושינגטון כאשר קואליציה של ארגוני זכויות אדם וארגוני הגירה, בהובלת האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח (ACLU), הגישה תביעה נגד ממשל טראמפ בעקבות צו נשיאותי המבקש לבטל את עקרון האזרחות מכוח לידה בארצות הברית.

הצו הנשיאותי, שנחתם על ידי הנשיא דונלד טראמפ, מבקש לשלול את הזכות האוטומטית לאזרחות אמריקאית מילדים הנולדים בארצות הברית לאימהות ששהו במדינה באופן בלתי חוקי או באמצעות ויזה זמנית, ולאבות שאינם אזרחים אמריקאים או תושבי קבע. על פי הצו, השינוי אמור להיכנס לתוקף בתוך 30 יום.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


הצו הנשיאותי, שנחתם על ידי הנשיא דונלד טראמפ, מבקש לשלול את הזכות האוטומטית לאזרחות אמריקאית מילדים הנולדים בארצות הברית לאימהות ששהו במדינה באופן בלתי חוקי או באמצעות ויזה זמנית

 

"מדובר במהלך בלתי חוקתי שמהווה דריסה ברגל גסה של ערכי היסוד האמריקאים", אמר אנתוני ד. רומרו, המנהל הכללי של ACLU. "עקרון האזרחות מכוח לידה הוא אחד מאבני היסוד שהפכו את ארצות הברית לאומה החזקה והדינמית שהיא כיום. חריגת הסמכות של ממשל טראמפ כה בוטה, עד שאנו בטוחים בניצחוננו הסופי במאבק המשפטי".

מומחים למשפט חוקתי טוענים כי הצו הנשיאותי מנוגד לתיקון ה-14 לחוקה האמריקאית, שנחקק לאחר מלחמת האזרחים ב-1868, הקובע כי "כל אדם שנולד או התאזרח בארצות הברית, והכפוף לסמכות השיפוט שלה, הוא אזרח ארצות הברית". התיקון נועד במקור להבטיח את זכויות האזרח של העבדים המשוחררים ולמנוע אפליה על רקע גזעי.

פרופסור לורנס טרייב מבית הספר למשפטים של הרווארד מסביר: "הניסיון לשנות את פרשנות התיקון ה-14 באמצעות צו נשיאותי הוא חסר תקדים מבחינה משפטית. שינוי כזה יכול להתבצע רק באמצעות תיקון לחוקה, הדורש רוב של שני שלישים בקונגרס ואשרור של שלושה רבעים ממדינות ארצות הברית".

 

"מדובר במהלך בלתי חוקתי שמהווה דריסה ברגל גסה של ערכי היסוד האמריקאים", אמר אנתוני ד. רומרו, המנהל הכללי של ACLU

 

מנגד, תומכי הצו טוענים כי המציאות הנוכחית מעודדת "תיירות לידה" ומנוצלת לרעה על ידי מהגרים המגיעים לארצות הברית במטרה מוצהרת ללדת ילדים שיזכו באזרחות אמריקאית. סטיבן מילר, יועצו הבכיר של טראמפ לענייני הגירה, הגן על הצו באומרו: "הגיע הזמן לשים סוף לניצול ציני של החוק האמריקאי. מדינות רבות בעולם המערבי כבר ביטלו את עקרון האזרחות האוטומטית מכוח לידה".

הצו הנשיאותי צפוי להשפיע על מאות אלפי משפחות מהגרים. על פי נתוני מכון המחקר Pew, בשנת 2019 נולדו בארצות הברית כ-200,000 תינוקות להורים שאינם אזרחים או תושבי קבע. ארגוני זכויות אדם מזהירים כי ביטול האזרחות האוטומטית יוביל ליצירת מעמד חדש של תושבים חסרי זכויות בסיסיות.

"מדובר בניסיון נוסף של ממשל טראמפ לערער את מערכת ההגירה האמריקאית ולפגוע באוכלוסיות מוחלשות", אומרת ד"ר סרה פירס, מומחית למדיניות הגירה במכון המחקר Migration Policy Institute. "הצו יוצר מציאות בלתי אפשרית עבור משפחות מעורבות ועלול להוביל להפרדת משפחות נוספת".

התביעה, שהוגשה לבית המשפט הפדרלי במחוז קולומביה, מבקשת צו מניעה זמני שימנע את כניסת הצו לתוקף. הארגונים התובעים טוענים כי מלבד אי-החוקתיות, הצו גם מפר אמנות בינלאומיות למניעת חוסר אזרחות ועלול לפגוע במעמדה הבינלאומי של ארצות הברית.

בעוד שהמאבק המשפטי צפוי להימשך חודשים ואף שנים, ההשלכות המיידיות של עצם חתימת הצו כבר מורגשות בקהילות המהגרים ברחבי ארצות הברית. ארגוני סיוע למהגרים מדווחים על עלייה חדה בפניות של הורים מודאגים המבקשים ייעוץ משפטי וחוששים לעתיד ילדיהם.

המאבק על אזרחות מכוח לידה צפוי להפוך לאחת הסוגיות המרכזיות במערכת הבחירות הקרובה, כאשר שני הצדדים במפה הפוליטית מתייחסים אליו כאל מבחן ערכי המשקף תפיסות עולם מנוגדות לגבי זהותה של האומה האמריקאית.

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE