הנשיא דונלד טראמפ הכריז השבוע על מיזם בינה מלאכותית שאפתני בשווי 500 מיליארד דולר, המכונה "פרויקט סטארגייט", שמטרתו העיקרית היא פיתוח חיסון מותאם אישית נגד סרטן.
לארי אליסון, מנהל הטכנולוגיה הראשי של אוראקל, הסביר כי הטכנולוגיה החדשה תוכל לזהות תאי סרטן זעירים באמצעות בדיקות דם פשוטות, שכיום לא ניתן לאתרם באמצעים הקיימים. לאחר זיהוי הגידול, המערכת תתכנן חיסון mRNA מותאם אישית לכל חולה תוך 48 שעות בלבד.
טראמפ מקדם פרויקט לפיתוח חיסון מותאם אישית נגד סרטן
סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, הדגיש כי הבינה המלאכותית תאפשר ריפוי מחלות "בקצב חסר תקדים". לדבריו, הטכנולוגיה תשפר משמעותית את היכולת לספק שירותי בריאות איכותיים ולמצוא מרפא למחלות שונות במהירות רבה.
"אני חושב שהטכנולוגיה הזו תהיה בין הדברים החשובים ביותר", אמר אלטמן.
חיסוני mRNA דומים נמצאים בפיתוח מאז התקדמות הטכנולוגיה במהלך מגפת הקורונה. הבעיה העיקרית כיום היא שחיסונים מותאמים אישית אלה דורשים חודשים לפיתוח ועלותם גבוהה מאוד - כ-100,000 דולר לחולה. הבינה המלאכותית צפויה לזרז משמעותית את תהליך הייצור ולהוזיל את העלויות.
ההכרזה מעוררת ביקורת בקרב חלק מתומכי טראמפ, שמביעים התנגדות לשימוש בטכנולוגיית mRNA בעקבות הניסיון עם חיסוני הקורונה. עם זאת, התפתחות זו עשויה להיות פריצת דרך משמעותית לאור העלייה העולמית בשיעורי התחלואה בסרטן.
נתונים מראים כי בין 1990 ל-2019 חלה עלייה של 79% במקרי סרטן בקרב צעירים ברחבי העולם, עם עלייה של 28% בשיעורי התמותה. התחזיות מצביעות על המשך המגמה, עם צפי לעלייה נוספת של 31% באבחונים ו-21% במקרי מוות עד 2030.
פרויקט סטארגייט הוא חלק משורת שינויים בתחום הבריאות שטראמפ מוביל בימיו הראשונים בתפקיד, לצד פרישה מארגון הבריאות העולמי וביטול יוזמות של ממשל ביידן להורדת מחירי תרופות המרשם.