תהליך השיקום המורכב של לוס אנג'לס לאחר השריפות מציב אתגרים משמעותיים בפני ענף הבנייה המקומי. המשימה של שיקום 12,000 בתים שניזוקו נתקלת במחסור חמור בקבלנים מיומנים וחומרי בניין חיוניים, בעיקר כאלה העמידים לאסונות טבע, מה שמאיים להאריך משמעותית את תקופת השיקום.
כאשר מדובר בפרויקט בנייה רחב היקף, הוא גם מספק הזדמנויות אדירות עבור קבלנים.
אך במציאות של ביקוש גבוה לעומת היצע מצומצם, קבלנים יהיו לנקוט בצעדים שיבדלו אותם ויעניקו להם יתרון תחרותי. הם יצטרכו לפרסם את עצמם ללא הפסקה, לדאוג למוניטין איכותי בתחום ולייצר שיתופי פעולה הכרחיים.
שכונת פסיפיק פאליסיידס הרוסה לחלוטין | צילום: AP
הקבלנים יהיו חייבים לעבוד מקרוב עם ספקי חומרי בניין מהימנים שיכולים להעמיד את החומרים הדרושים לשוק, במיוחד לאור המגבלות בשוק חומרי הבניין כיום. יתרה מכך, קבלנים צריכים להציע ללקוחות פתרונות יצירתיים בנוגע לעלות הבנייה, כדי להבטיח שיכולותיהם הכלכליות של בעלי הנכסים יעמדו במשימות השיקום הללו.
וכך גם היצע החומרים יפגע ככל שהביקוש יעלה, והמחירים צפויים לעלות בהתאמה. מה שעלול להקשות על קבלנים בהשגת החומרים הנדרשים לבנייה מחדש הוא הצורך במערכות גג, חיפויים חסיני אש, חומרי בידוד חדשים וזכוכית מחוסמת – חומרים שעלותם גבוהה יותר, אך חיוניים לבנייה עמידה בפני שריפות.
קבלנים מדווחים על קושי גובר בהשגת חומרים במחירים סבירים, מה שמעכב את התקדמות הפרויקטים ומייקר את עלויות השיקום הכוללות.
גם תחום הלוגיסטיקה נכנס לרשימת הקשיים שכן עולה השאלה האם הוא יעמוד בקצב של הביקוש לחומרי בניין. הספקים ידרשו לארגון מחסנים ותחבורה מתקדמת כדי לוודא שסחורות יגיעו בזמן ותוך שמירה על הסטנדרטים הנדרשים.
בעיה נוספת היא המחסור בכוח עבודה מיומן, והוא מורגש בכל תחומי הבנייה. נדרשים חשמלאים, אינסטלטורים, נגרים ומומחי גימור, אך ההיצע אינו עומד בקצב הביקוש. חברות בנייה נאלצות להשקיע משאבים רבים בהכשרת עובדים חדשים, תהליך שלוקח זמן ומעכב את קצב השיקום הכללי, או בשיתוף פעולה עם קבלנים נוספים.
"המחסור בכוח אדם מקצועי מהווה את האתגר המרכזי", מסביר גרג קנטור, מנכ"ל חברת מרי למפרט. "במיוחד חסרים קבלנים בעלי ניסיון בשיקום מבנים לאחר שריפות. גם כשחברות הביטוח מאשרות תביעות, מציאת קבלנים זמינים נותרת משימה מאתגרת. מה שאנחנו לא יודעים זה כמה מהר חברות הביטוח יוכלו לעבד את כל התביעות".
וכך, לבסוף, קבלנים שהיו שותפים לפרויקטים גדולים בעבר, עשויים למצוא את עצמם בתחרות עם קבלנים אחרים על חוזים שכוללים לא רק את בניית הבתים מחדש אלא גם את תיקון התשתיות הפגועות.
השיקום צפוי להימשך שנים רבות | צילום: CalMatters
אך השוק הזה צפוי להימשך גם לאחר סיום תהליך השיקום. קבלנים שמבינים את הצורך בהשקעה בתשתיות עמידות לשריפות עשויים להתרחב ולספק פתרונות מהירים ומקצועיים בתנאים מאתגרים, ולא רק בלוס אנג'לס.
אבל אם נישאר בעיר המלאכים, קנטור מציין שלא כל השכונות ייהנו מאותו קצב שיקום. בשכונות עשירות כמו פאליסיידס פסיפיק ומאליבו, הסיכוי לקבל שירותי שיקום מהר יותר גבוה יותר, בשל היכולת הכלכלית של התושבים.
"פערי המעמדות משפיעים באופן משמעותי על קצב השיקום", מציין דייויד לזארוס, מומחה נדל"ן. "בשכונות כמו אלטדינה, תושבים רבים מתקשים לעמוד בעלויות השיקום הגבוהות, בעוד שבאזורים מבוססים כמו פאליסיידס פסיפיק ומאליבו העבודות מתקדמות בקצב מהיר יותר. הכסף מדבר, ואלו שיכולים לשלם מהר יותר מקבלים שירות מהיר יותר".
ולכך גם יש השפעה ישירה על שוק הנדל"ן בעיר, כמו גם על מחירי השכירות, שצפויים לעלות – גם אחרי הליך השיקום.
"הם יקבלו פיצויים מהביטוח ומהמדינה וייבנו מחדש, אלו שלא ירצו ימכרו את האדמה בהנחה ליזמים שייבנו שם. כך או כך, פליסיידס תבנה מחדש וזה לא יקח חמש שנים", אמר לזארוס.
אבל על מנת לקדם את ההליך, מושל קליפורניה גווין ניוסום הוציא צו מנהלי שמאפשר את השעיית כמה תקנות סביבתיות כמו חוק איכות הסביבה של קליפורניה (CEQA) ויקדם את תהליך קבלת האישורים עבור בתים ועסקים שנהרסו בשריפות. זהו צעד חשוב שמסייע להאיץ את תהליך השיקום.
צילום: CalMatters
אבל למרות ההקלה הממשלתית, עדיין קיימים חסמים בירוקרטיים משמעותיים. קבלנים מדווחים על עיכובים בקבלת אישורי בנייה ורישיונות נדרשים, מה שמוסיף לעיכובים בתהליך השיקום.
"הלוגיסטיקה של אספקת החומרים הופכת למורכבת יותר", מסביר קנטור. "כשכל הקבלנים זקוקים לאותם חומרים באותו זמן, נוצרים צווארי בקבוק משמעותיים בשרשרת האספקה. חברות שמצליחות לפתח קשרים טובים עם ספקים מהימנים נהנות מיתרון משמעותי בשוק".
התחרות הגוברת בין קבלנים מובילה גם לעליית מחירים בשוק העבודה. "קבלנים טובים יכולים לבחור את הפרויקטים שלהם", מציין לזארוס. "זה יוצר מצב שבו בעלי יכולת כלכלית גבוהה יותר מקבלים עדיפות, מה שמעמיק את הפערים בקצב השיקום בין השכונות השונות".
ההערכות בשוק מצביעות על כך שהאתגרים הללו ימשיכו ללוות את תהליך השיקום בשנים הקרובות. חברות בנייה נדרשות לפתח אסטרטגיות חדשות להתמודדות עם המחסור בעובדים וחומרים, תוך שמירה על איכות העבודה ועמידה בלוחות זמנים.
"התקופה הקרובה תדרוש חשיבה יצירתית וגמישות מצד כל השחקנים בשוק", מסכם קנטור. "חברות שיצליחו למצוא פתרונות יעילים לאתגרי כוח האדם והחומרים, תוך שמירה על מחירים תחרותיים ואיכות עבודה גבוהה, הן אלו שישרדו ויצליחו בשוק המתפתח".