הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
טלטלה בשווקים העולמיים: טראמפ מאיים להטיל מכס של 25% על מקסיקו וקנדה, ענקיות הטכנולוגיה והרכב במצוקה
סמסונג, הונדה, פוקסקון ומאות חברות בינלאומיות שהשקיעו מיליארדים במקסיקו עלולות להיפגע; מומחים: "איך אפשר לתכנן השקעות כשהמדיניות כל כך בלתי צפויה?"

איום חדש של הנשיא דונלד טראמפ להטיל מכס של 25% על כל היבוא ממקסיקו וקנדה החל מיום שבת, יחד עם מכס של 10% על סחורות מסין, מכה בגל ההשקעות האדיר של חברות בינלאומיות שהעבירו את הייצור שלהן לצפון אמריקה בשנים האחרונות.

אלפי חברות, מעסקים משפחתיים ועד מותגי ענק כמו אדידס, סמסונג, הונדה, יונדאי, נסטלה, פולקסווגן, וולוו ולגו, השקיעו בשנים האחרונות מיליארדי דולרים בהקמת מפעלים במקסיקו. רבות מהן עשו זאת בדיוק כדי להימנע ממכסים על תוצרת סינית שהטיל טראמפ בקדנציה הקודמת שלו.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


חברות סיניות גדולות כמו לנובו וצ'רי העבירו פעילות למקסיקו בתקווה לעקוף את המכסים. ענקית הרכב החשמלי BYD בודקת אתרים להקמת מפעל במדינה. באוקטובר, חברת פוקסקון הטאיוואנית הכריזה על תוכניות להקים מפעל ענק במקסיקו לייצור שבבים של אנוידיה

 

"זה אבסורד," אומרת מרי לאבלי, חוקרת בכירה במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית בוושינגטון. "איך מנהל השקעות יכול להחליט היכן להשקיע כספים כשטראמפ בעצמו חותם על הסכם סחר ב-2020, ועכשיו הוא קורע אותו?"

יפן לבדה מפעילה יותר מ-1,300 חברות במקסיקו, כשמחציתן בתחום הייצור. טויוטה הודיעה בנובמבר על השקעה נוספת של 1.45 מיליארד דולר בשני המפעלים שלה במדינה. הונדה מייצרת כ-200,000 כלי רכב במקסיקו, כש-160,000 מהם מיועדים לשוק האמריקאי.

גם חברות סיניות גדולות כמו לנובו וצ'רי העבירו פעילות למקסיקו בתקווה לעקוף את המכסים. ענקית הרכב החשמלי BYD בודקת אתרים להקמת מפעל במדינה. באוקטובר, חברת פוקסקון הטאיוואנית הכריזה על תוכניות להקים מפעל ענק במקסיקו לייצור שבבים של אנוידיה.

"זה אירוני," אומר אלברט פארק, הכלכלן הראשי בבנק הפיתוח האסיאתי. "חברות רבות הגיבו למכסים הראשונים של טראמפ על סין בהעברת שרשראות האספקה שלהן, ועכשיו הוא מעניש את המדינות שנהנו מאותה התאמה."

 

אלפי חברות, מעסקים משפחתיים ועד מותגי ענק כמו אדידס, סמסונג, הונדה, יונדאי, נסטלה, פולקסווגן, וולוו ולגו, השקיעו בשנים האחרונות מיליארדי דולרים בהקמת מפעלים במקסיקו

 

קנדה, השותפה השלישית ברשת הייצור של צפון אמריקה, גם היא תיפגע קשות. הונדה הודיעה בשנה שעברה על תוכניות להשקיע כ-11 מיליארד דולר במפעלי רכב חשמלי וסוללות באונטריו. טויוטה וולוו גם הן מפעילות מפעלים במדינה.

טראמפ טוען כי המכסים נועדו לעצור את זרם המהגרים והפנטניל, אך המטרה ארוכת הטווח היא ללחוץ על חברות להקים מפעלים בארה"ב עצמה. "בואו לייצר את המוצרים שלכם באמריקה," אמר טראמפ בנאום בפורום הכלכלי העולמי. "אם לא, פשוט תצטרכו לשלם מכס."

חברות רבות כבר העבירו חלק מהייצור לארה"ב. לגו הדנית, יצרנית הצעצועים הגדולה בעולם, הודיעה ב-2022 על הקמת מפעל בווירג'יניה. טויוטה התחייבה להשקיע 10 מיליארד דולר בייצור אמריקאי.

 

"עבור חברות רבות, העברת חלק משמעותי מהייצור לארה"ב אינה מציאותית", אומרת אגת דמרה מהמועצה האירופית ליחסי חוץ. "העלויות גבוהות מדי. עובדים אמריקאים לא מוכנים לקבל את השכר הנמוך שהניע חברות לעבור למדינות כמו מקסיקו"

 

אולם עבור חברות רבות, העברת חלק משמעותי מהייצור לארה"ב אינה מציאותית, אומרת אגת דמרה מהמועצה האירופית ליחסי חוץ. "העלויות גבוהות מדי. עובדים אמריקאים לא מוכנים לקבל את השכר הנמוך שהניע חברות לעבור למדינות כמו מקסיקו."

מזדה וטויוטה כבר מתקשות להגדיל את הייצור במפעל המשותף שלהן בארה"ב בשל מחסור בעובדים. בינתיים, מנהיגי תאגידים עשויים להעדיף להישאר מתחת לרדאר ולחכות שכהונת טראמפ תסתיים, שכן הקמת מתקן ייצור גדול דורשת מיליארדי דולרים וזמן רב.

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE