הנשיא טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו הודיעו ביום שני בערב על עסקה זמנית להקפאת מכסים של 25% על יבוא הדדי למשך 30 יום, בזמן שמגובש הסכם סופי בנושא ביטחון הגבולות. השניים, טראמפ בן ה-78 וטרודו בן ה-53, שוחחו פעמיים בטלפון במהלך יום שני לפני ההכרזה על ההסכם.
במסגרת ההסכם, קנדה התחייבה להציב 10,000 חיילים בגבול הצפוני ולנקוט צעדים משמעותיים למיגור הברחות סמי פנטניל. "קנדה הסכימה להבטיח שיש לנו גבול צפוני מאובטח, ולסיים סוף סוף את המגיפה הקטלנית של סמים כמו פנטניל שזורמים למדינה שלנו", הכריז טראמפ ברשת החברתית שלו, Truth Social.
טרודו הודיע בפוסט נפרד ברשת X כי קנדה תיישם תוכנית גבול בשווי 1.3 מיליארד דולר, שהוכרזה לראשונה בדצמבר. התוכנית כוללת תגבור הגבול במסוקים חדשים, טכנולוגיה מתקדמת וכוח אדם, שיתוף פעולה מוגבר עם השותפים האמריקאים, ומשאבים נוספים לעצירת זרימת הפנטניל.
הנשיא טראמפ וראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו | צילום: AP
בנוסף, קנדה מתחייבת למנות 'צאר פנטניל', להכריז על הקרטלים כארגוני טרור, להבטיח פיקוח 24/7 על הגבול, ולהקים כוח משימה משותף עם ארה"ב למאבק בפשע מאורגן, פנטניל והלבנת הון. טרודו חתם על הוראת מודיעין חדשה בנושא פשע מאורגן ופנטניל, עם גיבוי תקציבי של 200 מיליון דולר.
מוקדם יותר ביום שני, טראמפ ונשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום הכריזו על הסכם דומה להקפאת מכסים למשך חודש. מקסיקו אישרה תוכניות לשלוח 10,000 חיילים לגבול ארה"ב.
ההסכם מגיע בתקופה רגישה פוליטית: טרודו הודיע בינואר על כוונתו לפרוש מראשות המפלגה הליברלית לאחר בחירת מחליף במרץ, כשקנדה צפויה לצאת לבחירות באוקטובר. בנובמבר האחרון, לאחר איומי המכסים הראשונים של טראמפ, טרודו טס למר-א-לאגו לפגישה עם הנשיא המיועד, מהלך שספג ביקורת חריפה בקנדה.
המכסים המתוכננים היו עלולים לפגוע קשות בכלכלת קנדה, שכן כ-75% מהיצוא שלה מופנה לארה"ב, בעוד רק כ-13% מהיצוא האמריקאי מיועד לקנדה. בשנה שעברה, ארה"ב ייבאה סחורות מקנדה בשווי 377 מיליארד דולר, בעוד שהיצוא האמריקאי לקנדה הסתכם ב-322 מיליארד דולר.
על פי הערכות קרן המס האמריקאית, הטלת המכסים על קנדה, מקסיקו וסין הייתה עלולה להוריד את התמ"ג האמריקאי ב-0.4 אחוזים, לעלות כ-344,000 משרות ולהוביל לעלייה במיסים של כ-1.2 טריליון דולר בין השנים 2025-2034. משק בית אמריקאי ממוצע היה סופג עלייה במיסים של כ-830 דולר בטווח הקצר.
טראמפ עצמו הכיר בכך שהטלת המכסים תגרום ל"כאב מסוים" למשקי בית המתמודדים עם מחירים גבוהים, אך טען ברשת Truth Social כי "זה יהיה תור הזהב של אמריקה!" וכי "הכל יהיה שווה את המחיר שצריך לשלם".