הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מ"טראמפ איבד את זה" ועד "להעביר את הפלסטינים לירדן": העולם מגיב לתוכניות של הנשיא
בעוד שרבים עוד מנסים לעכל את ההצהרה הדרמטית של טראמפ, כמה מהתומכים והמתנגדים כבר החלו להביע את דעתם על ההצעה הבלתי נתפסת

הצהרתו של הנשיא דונלד טראמפ ביום שלישי, לפיה בין היתר ארה"ב תשתלט על רצועת עזה ותיישב מחדש את כ-1.8 מיליון תושביה, התקבלה כ"נס" עבור כמה מחברי ממשלת ישראל, נתמעה על ידי כמה מבעלי בריתנו – אך גם נדחתה כ"משוגעת" ו"מסוכנת" על ידי הדמוקרטים, בעוד מדינות זרות הבטיחו לעיתונות כי עמדותיהן בנושא הסכסוך לא השתנו.

במסיבת עיתונאים משותפת ביום שלישי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר טראמפ "ארה"ב תשתלט על רצועת עזה, ואנחנו נעשה איתה עבודה טובה", וחזר על השקפתו שעזה - אותה כינה "גיהינום" ו"אתר הריסות" - "לא צריכה לעבור תהליך של בנייה מחדש וכיבוש על ידי אותם אנשים" וקרא ליישב מחדש את תושבי הרצועה במדינות אחרות.

בישראל, שרי ממשלת נתניהו מיהרו להגיב ברשתות החברתיות ביום רביעי כדי לשבח את הצעתו של טראמפ, וכינו אותה "בוקר היסטורי למדינת ישראל" ו"שחר של יום חדש".

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


טראמפ ונתניהו | צילום: Getty Images

 

בארצות הברית, מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו כתב ב-X: "עזה חייבת להיות חופשית מחמאס. ארצות הברית מוכנה להוביל ולעשות את עזה יפה שוב. המטרה שלנו היא שלום בר-קיימא באזור לכל העמים".

שליח המזרח התיכון של טראמפ, סטיב ויטקוף, אמר בפוקס ניוז: "שלום באזור משמעותו חיים טובים יותר לפלסטינים. חיים טובים יותר לא בהכרח קשורים למרחב הפיזי שבו אתה נמצא היום".

כאשר נשאל איזה מסר טראמפ מנסה להעביר למזרח התיכון אחרי שהנשיא הצהיר שהוא רוצה שארה"ב תשתלט את עזה, ויטקוף השיב: "הוא אומר למזרח התיכון שהדרך שבה עשו דברים ב-50 השנים האחרונות לא הייתה הדרך הנכונה לעשות דברים, והוא הולך לשנות את זה".

בקונגרס האמריקאי, כמה מבעלי בריתו הנאמנים ביותר של טראמפ החלו להתאסף סביב ההצעה.

יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון, רפובליקני מלואיזיאנה, שיבח את דברי טראמפ כ"פעולה נועזת בתקווה להשיג שלום בר-קיימא בעזה. אנחנו מקווים שזה יביא יציבות וביטחון נחוצים לאזור".

חברי הקונגרס ננסי מייס מדרום קרוליינה וריצ'רד הדסון מצפון קרוליינה תמכו בהצעה, כאשר הראשונה כתבה: "בואו נפוך את עזה למאר-א-לאגו", והשני כתב: "הנשיא טראמפ לעולם לא יפסיק לעבוד כדי להבטיח שלום היסטורי ומתמשך!".

דבריו של טראמפ נתקלו גם בספקנות מוקדמת מצד רפובליקנים רבים, כולל כאלה שבדרך כלל תומכים בנשיא.

 

ההריסות בעזה | צילום: AFP

 

הסנאטור לינדזי גרהאם מדרום קרוליינה, בדרך כלל בעל ברית נאמן של טראמפ, הביע היסוס לגבי ההצעה, ואמר: "נראה מה יגידו חברינו הערבים על זה. אני חושב שרוב תושבי דרום קרוליינה לא יהיו נלהבים לשלוח אמריקאים להשתלט על עזה. אני חושב שזה עלול להיות בעייתי".

באופן דומה, הסנאטור ג'וש הוקלי ממיזורי דחה כל אפשרות לשליחת כוחות אמריקאיים לעזה, ואמר: "אני לא יודע אם אני חושב שזה השימוש הטוב ביותר במשאבים של ארצות הברית להוציא הרבה כסף בעזה. אני חושב שאולי אני מעדיף שזה יוצא קודם בארצות הברית, אבל נראה מה יקרה".

בקרב הדמוקרטים, הדחייה הייתה חד משמעית: 'הוא לגמרי איבד את זה'

הסנאטור כריס קונס מדלאוור אמר: "אני חסר מילים, זה מטורף. אני לא יכול לחשוב על מקום בעולם שיקבל פחות בברכה כוחות אמריקאים ושבו כל תוצאה חיובית פחות סבירה".

הסנאטור ריצ'רד בלומנטל מקונטיקט, באופן דומה, כינה את הצעתו של טראמפ "משוגעת, אבל ברצינות רבה, מסוכנת מאוד. זה מאיים לפוצץ את הסכמי אברהם. כל ההתקדמות שעשינו, כולל הקרב האמיץ והיקר שישראל ניהלה, תיפגע באופן אפקטיבי על ידי הרעיון המשוגע הזה".

עמיתו הסנאטור כריס מרפי מקונטיקט שיתף סרטון וידאו של מסיבת העיתונאים של טראמפ ב-X, וכתב: "הוא לגמרי איבד את זה. פלישה אמריקאית לעזה תוביל להרג של אלפי חיילים אמריקאים ועשורים של מלחמה במזרח התיכון. זה כמו בדיחה רעה וחולנית".

בציוץ שני, הוא כתב: "יש לי חדשות בשבילכם - אנחנו לא משתלטים על עזה. אבל התקשורת ומעמד המקשקשים יתמקדו בזה במשך כמה ימים וטראמפ יצליח להסיח את דעת כולם מהסיפור האמיתי - המיליארדרים תופסים את הממשל כדי לגנוב מאנשים רגילים."

'טיהור אתני בשם אחר'

הסנאטור כריס ואן הולן ממרילנד - מהמבקרים החריפים ביותר בקונגרס של המלחמה של ישראל נגד חמאס בעזה - אמר ב-MSNBC: טראמפ "פשוט אמר שזו תהיה מדיניות ארצות הברית לעקור בכוח 2 מיליון פלסטינים מרצועת עזה - זה טיהור אתני בשם אחר".

"מה שהנשיא עושה כאן זה באמת לזרוק גפרור על אזור נפיץ כבר. זה משהו שאיראן והיריבים שלנו יחגגו", הוסיף, וכינה את ההצעה "נתעבת."

חברת הקונגרס בטי מקולום ממינסוטה, מבקרת בולטת נוספת של ישראל, כתבה: "הנשיא טראמפ היום הפך עשורים של עבודה דו-מפלגתית להשגת פתרון שתי מדינות שיאפשר לישראלים ופלסטינים לחיות זה לצד זה בשלום במולדותיהם. אני גם מודאגת שהדברים שנאמרו היום בבית הלבן עלולים לסכן את הפסקת האש".

וחברת הקונגרס רשידה טלאיב ממישיגן, שהיא ממוצא פלסטיני, כתבה: "הפלסטינים לא הולכים לשום מקום. הנשיא הזה יכול לפלוט את החרא הפנאטי הזה רק בגלל תמיכה דו-מפלגתית בקונגרס במימון רצח עם וטיהור אתני. הגיע הזמן שעמיתיי התומכים בפתרון שתי המדינות ידברו".

הפלסטינים

בינתיים, ארגון הטרור חמאס, שלאחרונה אמר כי הוא מוכן ליצור קשר ולקיים שיחות עם ממשל טראמפ, אמר כי דבריו של נשיא ארה"ב על השתלטות על עזה הם "מגוחכים" ו"אבסורדיים", והוסיפו כי "כל רעיון מסוג זה עלול להצית את האזור".

מטעם הרשות הפלסטינית, נמסר כי: "לאלה שרוצים לשלוח [עזתים] למקום נחמד ומאושר, שיחזרו לבתיהם המקוריים בתוך ישראל - יש שם מקומות נחמדים, והם ישמחו לחזור למקומות אלה".

"אני חושב שעלינו לכבד את הבחירות והרצונות של העם הפלסטיני," אמר. "זה המקום אליו הם שייכים, והם אוהבים לחיות שם. ואני חושב שמנהיגים ואנשים צריכים לכבד את רצונות העם הפלסטיני".

 

טראמפ נפגש עם אבו מאזן במהלך כהונתו הראשונה | צילום: רויטרס

 

ערב הסעודית

משרד החוץ הסעודי פרסם הודעה מוקדם ביום רביעי, בעקבות מסיבת העיתונאים של טראמפ, שבה חזר והדגיש כי מחויבותה להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67' עם מזרח ירושלים כבירתה היא "איתנה ובלתי מתפשרת".

"הממלכה הסעודית גם מאשרת מחדש את התנגדותה המוחלטת לכל פגיעה בזכויות הלגיטימיות של העם הפלסטיני, בין אם באמצעות מדיניות ההתנחלויות הישראלית, סיפוח אדמות, או ניסיונות לעקור את העם הפלסטיני מאדמתו", נאמר בהודעה.  "על הקהילה הבינלאומית מוטלת היום החובה להקל על הסבל ההומניטרי הקשה שחווה העם הפלסטיני, שיישאר איתן על אדמתו ולא יזוז ממנה".

ההודעה בזהירות לא הזכירה את טראמפ בשמו, שכן ערב הסעודית ומדינות אחרות ברחבי העולם מנסות להימנע מעימות עם נשיא ארה"ב בתחילת כהונתו השנייה.

החות'ים

מוחמד אל-בוחייתי, מנהיג קבוצת המורדים החות'ים בתימן, כתב ב-X כי דבריו של טראמפ מייצגים "יהירות אמריקאית" שתכלול את כולם אם היא תיפגש עם "כניעה מצד הערבים".

"אם מצרים או ירדן או שתיהן יחליטו לאתגר את אמריקה, תימן תעמוד בכל כוחה לצידה, עד הקצה וללא קווים אדומים", הוסיף.

הולנד

חירט וילדרס, מנהיג מפלגת ה-PVV הימנית בהולנד ותומך קולני של ישראל, שיתף ציוץ על הערותיו של טראמפ ב-X והגיב: "נכון מאוד, טראמפ! כפי שתמיד אמרתי: ירדן = פלסטין. תנו לפלסטינים לעבור לירדן. בעיית עזה נפתרה!".

צרפת

משרד החוץ של צרפת לא קיבל בברכה את התוכנית שהציג הנשיא טראמפ. "עקירה בכוח של אוכלוסייה עזתית תהיה הפרה חמורה של החוק הבינלאומי, ומתקפה על השאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים. זה יערער את היציבות באזור", נמסר מפריז. "העתיד של עזה צריך להיחרט לא דרך שליטה של מדינה שלישית, אלא בתוכנית למדינה עצמאית".

ספרד

הממשלה הספרדית עמדה לצד הפלסטינים מאז ה-7 באוקטובר, וכך עושה גם עכשיו. שר החוץ חוזה מנואל אלבארס אמר: "עזה היא אדמת העזתים. היא חלק מהמדינה הפלסטינית העתידית, שצריכה להתקיים לצד הבטחת שגשוגה וביטחונה של ישראל".

אוסטרליה וניו זילנד

ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבנזי אמר כי תמיכת המדינה בפתרון שתי המדינות "נשארת זהה" לאחר הערותיו של טראמפ.

"יש לנו עמדה דו-מפלגתית ארוכת שנים לפתרון שתי המדינות", אמר, בהתייחסו להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל כששני העמים חיים ב"שלום וביטחון".

"לא קיבלנו שום בקשה בנוגע לשיקום עזה", הוסיף אלבנזי. "מה שאמרנו, בבירור, תמכנו בהפסקת אש. תמכנו בשחרור בני ערובה. ותמכנו בכניסת סיוע לעזה".

באופן דומה, משרד החוץ של ניו זילנד אמר בהודעה כי "תמיכתה ארוכת השנים בפתרון שתי המדינות רשומה" והוסיף כי גם היא "לא תגיב על כל הצעה שמועלית".

 

 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE