הגירעון המסחרי של ארה"ב בסחורות הגיע לשיא היסטורי של 1.2 טריליון דולר בשנת 2024, כך עולה מנתונים שפרסם משרד המסחר האמריקאי אתמול (רביעי). הגידול בגירעון נבע מעלייה חדה ביבוא, שהגיע לשיא של 4.1 טריליון דולר, עלייה של 6.6% לעומת השנה הקודמת.
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
בעוד קנדה ומקסיקו קיבלו דחייה של חודש במכסים של 25%, מכס נוסף של 10% על כל היבוא מסין - יותר מ-450 מיליארד דולר של סחורות - נכנס לתוקף ביום שלישי
היבוא האמריקאי גדל משמעותית במגוון תחומים, כולל חלקי רכב, תרופות להורדת משקל, מחשבים ומזון. במקביל, היצוא האמריקאי הגיע גם הוא לשיא של 3.2 טריליון דולר, בעיקר הודות לשירותים עסקיים ופיננסיים ותיירות, אך הצמיחה ביצוא סחורות הייתה מתונה יותר בשל הדולר החזק שהקשה על מכירות אמריקאיות בחו"ל.
מקסיקו ממשיכה להוביל כספקית הסחורות הגדולה של ארה"ב, עם יבוא שיא של 505.9 מיליארד דולר, מעל סין וקנדה. זו השנה השנייה ברציפות שמקסיקו מובילה על פני סין, תופעה שמשקפת את הניסיון של חברות אמריקאיות להפחית את תלותן בסין בעקבות מלחמות הסחר בתקופת טראמפ הראשונה.
הגירעון המסחרי הגדול ביותר של ארה"ב נרשם מול סין, עם 295.4 מיליארד דולר, אחריה האיחוד האירופי, מקסיקו, וייטנאם ואירלנד. הנשיא טראמפ, שמבקר באופן קבוע את הגירעון המסחרי כסימן לחולשה כלכלית, כבר החל בצעדי תגובה.
בסוף השבוע חתם טראמפ על צו נשיאותי המטיל מכסים נרחבים על שותפות הסחר הקרובות ביותר של ארה"ב. המכסים נועדו ללחוץ על קנדה, מקסיקו וסין לעצור את זרימת המהגרים בגבול ואת משלוחי הסמים, ולהציע לארה"ב תנאי סחר טובים יותר.
הגירעון המסחרי הגדול ביותר של ארה"ב נרשם מול סין, עם 295.4 מיליארד דולר, אחריה האיחוד האירופי, מקסיקו, וייטנאם ואירלנד. הנשיא טראמפ, שמבקר באופן קבוע את הגירעון המסחרי כסימן לחולשה כלכלית, כבר החל בצעדי תגובה
בעוד קנדה ומקסיקו קיבלו דחייה של חודש במכסים של 25%, מכס נוסף של 10% על כל היבוא מסין - יותר מ-450 מיליארד דולר של סחורות - נכנס לתוקף ביום שלישי. בתגובה, סין הודיעה כי תטיל מכסים על כ-20 מיליארד דולר של יצוא אמריקאי החל מיום שני הבא, תגביל יצוא מינרלים ותפתח בחקירה אנטי-מונופולית נגד גוגל.
כלכלנים מציינים כי המגמות הללו נובעות בעיקר מהביצועים החזקים של הכלכלה האמריקאית בהשוואה לשאר העולם. הצרכנים האמריקאים ממשיכים להוציא בנדיבות על יבוא, בעוד שהשקעות זרות בארה"ב דחפו את ערך הדולר למעלה, מה שהפך את היבוא לזול יחסית עבור צרכנים אמריקאים ואת היצוא האמריקאי ליקר יותר בשווקים זרים.
בראד סטסר, כלכלן במועצה ליחסי חוץ, מציין כי הצריכה האמריקאית של תרופות להרזיה יצרה זינוק נראה לעין בנתוני הסחר. חברת אלי לילי מייצרת את תרופות ההרזיה הפופולריות שלה באירלנד ומשלחת אותן לארה"ב, מה שדחף את הגירעון המסחרי עם המדינה הזו לשיא.