יממה לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הפתיע את העולם בהצהרה דרמטית על תוכניתו להשתלט על רצועת עזה ולפנות את תושביה הפלסטינים, בכירי ממשל טראמפ מיהרו אתמול לרכך את דבריו ולהבהיר כי ארה"ב לא התחייבה לשום מהלך צבאי באזור.
בעוד שטראמפ הכריז בנחרצות במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "ארה"ב תשתלט על רצועת עזה, ונעשה בה עבודה טובה", דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט מיהרה להבהיר כי "הנשיא לא התחייב להציב כוחות קרקעיים בעזה". היא גם הדגישה כי כל פינוי אוכלוסייה יהיה זמני בלבד, בניגוד להצהרתו של טראמפ על "בעלות ארוכת טווח" אמריקאית באזור.
הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט מיהרה להבהיר כי "הנשיא לא התחייב להציב כוחות קרקעיים בעזה". היא גם הדגישה כי כל פינוי אוכלוסייה יהיה זמני בלבד, בניגוד להצהרתו של טראמפ על "בעלות ארוכת טווח" אמריקאית באזור
מזכיר המדינה מרקו רוביו ניסה אף הוא למתן את הדברים, באומרו כי טראמפ רק הציע לסייע בפינוי ההריסות ובשיקום האזור. "הדבר היחיד שהנשיא עשה - בנדיבות רבה, לדעתי - הוא להציע את נכונות ארה"ב להיכנס, לפנות את ההריסות, לנקות את המקום מכל ההרס", אמר רוביו, והוסיף כי המטרה היא "שאז אנשים יוכלו לחזור".
סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, אמר לסנאטורים רפובליקנים בפגישה סגורה כי טראמפ "אינו רוצה להציב כוחות אמריקאיים על הקרקע, ואינו רוצה להוציא אף דולר אמריקאי" על עזה, כך לפי דברי הסנאטור ג'וש הוולי ממיזורי.
ההצעה של טראמפ, שהועלתה ללא כל תכנון מוקדם או התייעצות עם גורמי הממשל, עוררה התנגדות נחרצת בעולם הערבי. ערב הסעודית הביעה "דחייה מוחלטת" של כל ניסיון לפנות פלסטינים, ומצרים וירדן דחו מיד את הרעיון להעביר לשטחן את תושבי עזה.
בכירים בממשל טראמפ, שדיברו בעילום שם, אמרו כי לא התקיימו פגישות עם משרד החוץ או הפנטגון כפי שמקובל לפני הכרזות מדיניות משמעותיות. לא היו קבוצות עבודה, ומשרד ההגנה לא הכין אומדנים למספר החיילים הנדרש או הערכות עלות.
![](https://nuhomecrm.s3.amazonaws.com/hebrewnews/ea18e0bc-1f2a-47ef-88c3-b8b2892af838.jpg)
סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, אמר לסנאטורים רפובליקנים בפגישה סגורה כי טראמפ "אינו רוצה להציב כוחות אמריקאיים על הקרקע, ואינו רוצה להוציא אף דולר אמריקאי" על עזה, כך לפי דברי הסנאטור ג'וש הוולי ממיזורי
מומחים למשפט בינלאומי הדגישו כי פינוי כפוי של אוכלוסייה אזרחית מהווה הפרה חמורה של החוק הבינלאומי והאמנות שארה"ב חתומה עליהן. דניאל ב. שפירו, שכיהן כשגריר ארה"ב בישראל בתקופת אובמה, אמר כי "זו אינה הצעה רצינית. השתלטות אמריקאית על עזה,
בעלות עצומה בדולרים וכוחות, היא בלתי סבירה כמו שמקסיקו תשלם על החומה".
בינתיים, ההצהרות הדרמטיות של טראמפ עלולות להשפיע על המשא ומתן העדין להארכת הפסקת האש בין ישראל לחמאס. ויטקוף אמור להיפגש עם ראש ממשלת קטר ביום חמישי בפלורידה להמשך השיחות על הפסקת אש קבועה, אך כעת לא ברור כיצד ישפיעו דברי הנשיא על המגעים הרגישים.
עם זאת, גורמים בממשל טראמפ העריכו כי רעיון ההשתלטות על עזה ידעך בשקט ככל שיתברר לנשיא שהוא בלתי ישים. נתניהו, שעמד לצד טראמפ בעת ההכרזה, נראה מרוצה מההצעה, אך נמנע מלהגיב ישירות על תוכנה.