יוזמה מבורכת ונדיבה הביאה 11 צעירים מישראל שאיבדו את היקרים להם באירועי הטרור של ה-7 באוקטובר לטיול חוויתי מיוחד בלוס אנג׳לס. הקבוצה בגילאי 19-24, חלקם השתחררו לא מזמן משירותם בצה״ל. הגיעו מהעיר אופקים.
המשלחת מאופקים עם גל גדות
מספרים לי שלעיתים נדמה כי העיר קצת נשכחה בערבי האזכרה והתהודה התקשורתית בישראל אל מול בארי, הישוביםוהקיבוצים בעוטף.
על ארגון הטיול וסבסוד חלק גדול ממנו אחראית אשת העסקים ליאת שלומוף, שבמשך שנים נחשבת לפעילה חברתית חשובה בקהילה הישראלית בלוס אנג׳לס. ליאת: ״הסיפורים של הילדים האלו שאיבדו את ההורים ומשפחה מאוד נגעו לליבי, ידעתי שאני חייבת לעשות משהו ובעיקר כששמעתי שהעיר אופקים קצת נפלה בין הכיסאות״.
העיר אופקים ממוקמת 24 ק״מ צפונית מערבית לבאר שבע. היא נוסדה באפריל 1955 כשהתושבים הראשונים שהגיעו אליה היו עולים ממרוקו ותוניסיה. התוכניות הגדולות לבנות שם מועצה אזורית, מרפאות, בתי ספר, מפעלים של תנובה ואפילו אמפיתיאטרון, לא התממשו, ובמקום זאת, היא הפכה לעיר מעברה.
מאז העיר התפתחה מאוד כמובן וכיום גרים בה כמעט 40 אלף תושבים, אך היא עדיין נחשבת לאחד מסמלי הפריפריה הנצחיים.
אירועי הטרור של ה-7 באקטובר השאירו בעיר פצע מדמם. אופקים, הממוקמת כ-26 קילומטרים מרצועת עזה, היא למעשה הישוב המרוחק ביותר אליהם הצליחו להגיע מחבלי חמאס הרצחניים. לעיתים זה לא נתפס עד כמה רחוק לעומק ישראל הם הצליחו לחדור. המחבלים שפלשו לעיר השתלטו על בתי האזור, לקחו בני ערובה ובמשך כמעט יממה עשו ככל העולה על רוחם. במהלך ההתקפה האכזרית הם רצחו כ-50 מתושבי העיר.
ליאת: ״שוחחתי עם לני, יו״ר עמותת ״קרנות״, שמתעסקת בכל נושא היתומים ונפגעי המלחמה בעיר, ויחד עם ראש העיר בחרנו 11 ילדים שיבואו לכאן לטיול חלומות חוויתי. הלוואי והייתי יכולה להביא את כולם, אבל זה לא היה ריאלי מבחינה כלכלית. אני מקווה שזה יקרה בהמשך. החלטתי לקחת על עצמי את הטיול הראשון. עשיתי ערב בבית ואספתי קצת תרומות מחברים קרובים ויצאנו לדרך״.
ליאת השיגה בית אייר בי אנד בי של שישה חדרים ליד בוורלי הילס, שנתרם על ידי שי גוזלן. הילדים שהגיעו מישראל עם 2 מלווים, שהו בבית והתכוננו לטיול שתוכנן במיוחד עבורם. ליאת: ״כל כך התרגשתי לפגוש את הילדים בבית, שבמהלך השיחה שלנו, תוך כדי שאני מסבירה להם על הלו״ז של הטיול, החלקתי ונפלתי לתוך הבריכה״.
בשדרה הכוכבים של הוליווד
ביום הראשון, ליאת, חמושה ברכב גדול דמוי מיניבוס, ובנה שנהג בטסלה, לקחו את קבוצת הילדים לטיול בהוליווד: תמונות מסורתיות ליד השלט המפורסם בעולם, שדרת הכוכבים וכל האטרקציות המוכרות. משם המשיכו לגרוב היפהפה, שוק האוכל שבו ושלל החנויות. בערב מיטל ופיני בן דוד הזמינו את הקבוצה לארוחות ערב במסעדת ״תל אביב גריל״ באנסינו.
ביום השני, ליאת ובנה לקחו את כל הילדים לביקור חלומות ביוניברסל סטודיוס, שם התלווה אליהם גם רבי דני לוליין מחב״ד בוורלי הילס, ששוחח עם הקבוצה, הכיר אותם, עודד ותמך.
באותו היום הקבוצה המשיכה לביקור בביתם של עינת ואורן יחונן, רוני בתם היא מדריכה רוחנית הוליסטית והיא העניקה לילדים סשן של נשימות, מדיטציה ואמבטית סאונד. ואז, כשכולם רגועים ושלווים, ההפתעה הגדולה הגיעה: השחקנית והוונדר וומן, גל גדות, נכנסה והעירה אותם ממדיטציה. הילדים היו בשוק ולא ידעו את נפשם מאושר. גדות ישבה עימם כשלוש שעות, האזינה לסיפורים שלהם, חיבקה, נישקה והצטלמה עם כולם. מדהימה אמיתית כמו שגדות יודעת להיות. בהמשך נערכה ארוחת ערב אליה הגיעה גם השחקנית יעל אלקנה (״מתים לרגע״, ״להיות איתה״) ושוחחה עם הילדים.
יום לאחר מכן, הקבוצה נסעה לחווה של לימור, ״כפר סבא״, שם אכלו ארוחת בוקר נפלאה, התחברו לטבע ועברו טיפול עם חיות ונרגעו מהנופים סביבם. משם הם המשיכו לוניס ביץ, ביקרו בטיילת המפורסמת עם שלל אמני הרחוב, החנויות והדוכנים וחוף הים היפהפה. בערב המשיכו לבוורלי הילס לברביקיו גדול בבית של ליאת, לשם הגיעו גם כל התורמים לטיול מהקהילה הישראלית.
באגם בסולבינג
יום שישי בבוקר היה חשוב במיוחד, כשהקבוצה הגיעה לדבר בבית הספר התיכון בבוורלי הילס ולהסביר את ישראל ומה שהתרחש באמת ב-7 באוקטובר. בין חברי הקבוצה פגשתי את שירה, שאיבדה את שני אחיה בהתקפה על העיר אופקים,כשהם זיהו את המחבלים ויצאו להגן על הבית ולא חזרו.
עוד פגשתי שלושה אחים ואחיות: אמיתי, יאיר ושירה, שאיבדו את אביהם ואת אח שלהם כשיצאו להילחם באומץ במחבלי הנוחבה שחדרו לעיר ונהרגו.
חברי הקבוצה ענו לשאלות התלמידים, הפריחו את כל השמועות והשקרים המופצים במדיה החברתית והיוו גשר חשוב של מידע לגבי מה שבאמת קרה באותה שבת שחורה ובהמשך במלחמה.
בערב הקבוצה הגיעה לארוחת קידוש ושבת בביתה של ליאת. בשבת, נפתלי והדס, השכנים של הקבוצה בבית בו שהו, הזמינו אותם לארוחת צהריים. ליאת סיפרה לי שהזוג היו שם עבור הקבוצה בכל דבר לו הם נזקקו ודאגו שלא יחסר להם כלום. במוצאי שבת הילדים הגיעו לארוחת ערב שנתרמה על ידי מיכל וטל קדמי ב״בסבוסה״ בעיר.
ביום ראשון בבוקר קבוצת הילדים נסעו לרוד טריפ קצרצר לסנטה ברברה, שם חיכתה להם קבוצה של 150 מתושבים העיר והסטודנטים של האוניברסיטה המקומית ששמעו על החוויות הקשות של הילדים ועל מה שנעשה בישראל בזמן הטבח והמלחמה.
הקבוצה מישראל סעדה ארוחת צהרים שאורגנה על ידי בית חב״ד בסנטה ברברה. משם המשיכו לעיירה הדנית הציורית סולבנג. ג׳וזף, יהודי מקומי טוב, תרם להם חדרים בבתי מלון שם והזמין אותם לחווה שלו. הקבוצה יצאה להייק מדהים ברחבי העיירה היפהפיה. למחרת הוא השכיר לילדים סירות פדלים ומנוע באגם בסולבנג.
בשעות אחר הצהרים הקבוצה המשיכה לשופינג באאוטלט של קמריו, ומשם לביתה של רקפת אהרון, שעשתה להם ערב כיפי עם משחקי בינגו ושאלות על הטיול, כמו גם ארוחת ערב גדולה, מוזיקה וכיף.
ליאת, שכאמור ליוותה את הקבוצה מאופקים לאורך כל הטיול סיפרה לי על שלל רגעים במהלך הנסיעה בהם העצב פשוט מתפרץ: ״אנחנו נוסעים ברכב ופתאום היה איזה שיר שקט של אייל גולן שהזכיר להם את האחים שלהם שנהרגו ואתה מוצא את עצמך חנוק מדמעות. אתה מבין שכולם כאן איבדו את היקרים להם ביותר. זה היה מאוד מרשים איך היו מוכנים לחלוק ולדבר על התקופה הקשה הזו והמאבקים היומיומיים שלהם בזכרונות״.
הטיול היה כמובן הצלחה מסחררת. אבל המשימה לא הושלמה. יש באופקים עוד 45 בני נוער וצעירים שאיבדו את הוריהם ומשפחתם הקרובה והקהילה הישראלית נחושה להביא את כולם לטיול דומה, שיעודד את רוחם ולו במעט. מגיע להם.
אז אנא פתחו את הלב ואת הכיס ובואו ביחד נארגן את הטיול הבא.