סין העניקה מענק לפרויקט קמבודי לפינוי מוקשים ופצצות שלא התפוצצו, ימים ספורים לאחר שהקפאת תשלומים מ-USAID לשותפיה אילצה את הפרויקט להשעות את פעילותו. המהלך מדגיש את המאבק המתמשך על השפעה באזור בין שתי המעצמות העולמיות.
הנג רטנה, המנהל הכללי של המרכז הקמבודי לפעולות נגד מוקשים (CMAC), הודיע בפוסט בפייסבוק ב-5 בפברואר כי מענק בסך 4.4 מיליון דולר מסין יתמוך בפרויקט לאיתור מוקשים בקמבודיה למשך שנה, החל מה-1 במרץ 2025. "זהו פרויקט ל-12 חודשים שיתמוך ביותר מ-400 מומחים טכניים של CMAC", כתב רטנה.
![](https://nuhomecrm.s3.amazonaws.com/hebrewnews/3e0c7a5a-0382-4123-a491-44351f7e2736.jpg)
צילום: Getty Images
קמבודיה, שכבר נחשבת לאחת מבעלות הברית הקרובות ביותר של סין, חוותה מערכת יחסים מתוחה בשנים האחרונות עם ארצות הברית, שביקרה אותה על הפרות זכויות אדם לכאורה והיעדר דמוקרטיה. המדינה הדרום-מזרח אסיאתית נחרבה במלחמה בשנות ה-70, הן כתוצאה מהפצצות אמריקאיות במסגרת מלחמת וייטנאם והן בשל השתלטות החמר רוז' הרצחני, שנתמך על ידי סין.
על פי ארגון Halo Trust, יותר מ-18,800 אנשים נהרגו ממוקשים מאז נפילת הקמר רוז' ב-1979, ועוד 45,000 נפצעו. שגרירות ארה"ב בקמבודיה הצהירה בשנה שעברה כי היא מתכננת להשקיע 12 מיליון דולר בפינוי מוקשים ותחמושת לא מפוצצת אחרת בקמבודיה ב-2025.
מבקרי החלטת ממשל טראמפ להשהות את הסיוע החוץ ל-90 ימים טוענים כי הדבר יפתח את הדרך להרחבת ההשפעה הסינית ברחבי העולם. סמנתה פאואר, מנהלת USAID לשעבר, כתבה במאמר דעה ב'ניו יורק טיימס' כי "דורות עתידיים יתפלאו שלא פעולותיה של סין הן שכרסמו במעמד ארה"ב ובביטחון העולמי, אלא שדווקא צעדים כאלה סללו את הדרך לבייג'ינג להפוך לשותפה המועדפת ברחבי העולם".
בעוד USAID מחליט אילו פרויקטים ימשיך לתמוך בהם, סביר להניח כי סין תראה הזדמנויות להיכנס למקומות בהם ארצות הברית קיצצה במימון, אם כי הדבר אינו שולל בהכרח חזרה אמריקאית מאוחרת יותר.