מחיריהם של מוצרים ושירותים רבים הנרכשים באופן שגרתי התייקרו בינואר, דוחפים את האינפלציה בכיוון הלא רצוי והלא צפוי ולרמתה הגבוהה ביותר מאז יוני אשתקד.
על פי נתוני מדד המחירים לצרכן שפורסמו ביום רביעי על ידי לשכת הסטטיסטיקה של העבודה, המחירים לצרכן עלו ב-0.5% לעומת דצמבר - הקצב המהיר ביותר מאז ספטמבר 2023 - מה שהביא לשיעור אינפלציה שנתי של 3% ב-12 החודשים שהסתיימו בינואר.
צילום: Getty Images
הכלכלנים ציפו שדו"ח יום רביעי יהיה שגרתי למדי, כמעט ללא שינוי מנתוני דצמבר. במקום זאת, דו"ח ינואר הגיע "חם" כמעט בכל התחומים - הפתעה לא רצויה בזמן שיוקר המחיה ממשיך להעיק על האמריקאים, הפדרל ריזרב מעוניין לראות האטה באינפלציה, וגוברת אי-הוודאות לגבי השפעת המכסים והמדיניות התקיפה של הנשיא טראמפ על המחירים.
מחירי המזון והאנרגיה המשיכו להכביד - במיוחד עבור ביצים, שמחיריהן זינקו בשל שפעת העופות המתפשטת. מחירי הביצים עלו ב-15.2% בין דצמבר לינואר, העלייה המהירה ביותר במדד זה מאז 2015, על פי הדו"ח. הם עלו ב-53% בהשוואה לשנה שעברה.
גם האינפלציה הבסיסית, שאינה כוללת מזון ואנרגיה, עלתה בינואר: היא זינקה ב-0.4% על בסיס חודשי, מה שהעלה את השיעור השנתי ל-3.3% מ-3.2%.
האינפלציה אמנם האטה משמעותית מאז שהגיעה לשיא של 40 שנה ב-2022, אך המחירים עדיין עולים מהר יותר ממה שהאמריקאים היו רגילים אליו בעשור שלפני המגפה, מה שמדגיש את האתגרים העומדים בפני טראמפ.
שוקי המניות הגיבו בירידות חדות לפרסום הדו"ח, כאשר המשקיעים מודאגים מכך שהאינפלציה הפכה את מגמת ההתקדמות האחרונה שלה ועלולה להוביל לריביות גבוהות יותר. החוזים העתידיים על מדדי הדאו ג'ונס, S&P והנאסד"ק ירדו כולם בכ-1%. תשואת אגרות החוב ל-10 שנים זינקה ל-4.6% בעקבות הנתונים החמים מהצפוי.