הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מהבטחת בום כלכלי למציאות מטלטלת: שוק המניות צולל בעקבות מדיניות המכסים של טראמפ
הבית הלבן מקטין את חשיבות ה"תנודות" הכלכליות בזמן שנשיא ארה"ב מסרב לשלול אפשרות של מיתון

הבטחות הבחירות של הנשיא דונלד טראמפ ל"בום כלכלי חסר תקדים" מתנגשות במציאות המורכבת של הממשל, כאשר שמונה שבועות לתוך כהונתו השנייה, שוק המניות האמריקאי חווה ירידות חדות. הדאו ג'ונס נפל ב-890 נקודות (2.1%) ביום שני, בעוד שמדד S&P 500 ירד ב-2.7% ומדד הנאסד"ק צנח ב-4%, בעקבות חששות גוברים ממלחמת הסחר המתרחבת של הנשיא.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


הדאו ג'ונס נפל ב-890 נקודות (2.1%) ביום שני, בעוד שמדד S&P 500 ירד ב-2.7% ומדד הנאסד"ק צנח ב-4%, בעקבות חששות גוברים ממלחמת הסחר המתרחבת של הנשיא

 

יועציו הבכירים של טראמפ ממעיטים בחשיבות התנודתיות הכלכלית ומביעים ביטחון שמדובר בקשיים זמניים בלבד. קווין האסט, מנהל המועצה הכלכלית הלאומית בבית הלבן, אמר לרשת CNBC: "יש הרבה סיבות להיות אופטימיים מאוד לגבי הכלכלה בהמשך. אך ללא ספק, ברבעון הזה יש כמה תנודות בנתונים." האסט הוסיף כי הרבעון הראשון יסיים בקושי בטריטוריה החיובית, ואז "הרבעון השני יזנק כאשר כולם יראו את המציאות של הפחתות המס".

אך דבריו לא שכנעו את המשקיעים, שנעשו חששניים יותר מהשפעת מדיניות המכסים של טראמפ. הנשיא החיל בשבוע שעבר מכסים של 25% על כל היבוא מקנדה ומקסיקו - שתי שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב - לפני שצמצם את התוכניות כך שלא ישפיעו על סחורות המיובאות במסגרת הסכם הסחר הצפון אמריקאי שהושג בתקופת כהונתו הראשונה. בנוסף, טראמפ הוסיף 10% למכסים על כל המוצרים הסיניים, מה שמביא את המס הכולל על חלק מהיבוא מסין ל-45%.

המכסים, למרות היקפם הרחב יותר מאלה שיושמו במהלך הכהונה הראשונה של טראמפ, עשויים להיות רק תחילת מהלכי הסחר שלו. הנשיא הצהיר שהוא מתכנן להטיל מכסים "הדדיים" נגד כל שותפות הסחר המטילות מכסים על סחורות אמריקאיות החל מה-2 באפריל, מהלך שעלול להשפיע על סחר שנתי בהיקף של טריליוני דולרים נוספים.

בראיון שפורסם ביום ראשון ברשת פוקס ניוז, טראמפ סירב לשלול מיתון כלכלי - שינוי מפתיע בטון ובמסר עבור אדם שרכב על גל של אי-שביעות רצון כלכלית רחבה לבית הלבן בהבטיחו "להפוך את אמריקה לזולה שוב".

"אני שונא לנבא דברים כאלה," אמר הנשיא כשנשאל על אפשרות למיתון. "יש תקופת מעבר, כי מה שאנחנו עושים הוא מאוד גדול. אנחנו מחזירים עושר לאמריקה. זה לוקח קצת זמן, אבל אני חושב שזה יהיה נהדר עבורנו."

 

המכסים, למרות היקפם הרחב יותר מאלה שיושמו במהלך הכהונה הראשונה של טראמפ, עשויים להיות רק תחילת מהלכי הסחר שלו. הנשיא הצהיר שהוא מתכנן להטיל מכסים "הדדיים" נגד כל שותפות הסחר המטילות מכסים על סחורות אמריקאיות החל מה-2 באפריל, מהלך שעלול להשפיע על סחר שנתי בהיקף של טריליוני דולרים נוספים

 

בנקי ההשקעות גולדמן זאקס וג'יי.פי. מורגן צ'ייס הורידו בשבוע שעבר את תחזיותיהם לצמיחה הכלכלית ברבעון הראשון, בציינם את המכסים ואת אי-הוודאות הרחבה יותר סביב מדיניותו הכלכלית של טראמפ. BNP פריבה אמר כי הוא צופה "נזק מתמשך לפעילות הכלכלית העולמית" גם אם המכסים שהוטלו לאחרונה יוסרו.

הדאגות בקרב אמריקאים שמצבם הכלכלי המשפחתי יתדרדר עלו באופן ניכר בפברואר לרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2023, על פי דו"ח של הבנק הפדרלי של ניו יורק שפורסם ביום שני.

במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, ממשלו נסוג שוב ושוב ממכסים חדשים כאשר הם הובילו לירידה בשוק המניות. אך הנשיא הבהיר בימים האחרונים שזה לא יהיה המקרה בתקופת כהונתו השנייה. הוא אמר ביום חמישי שהוא אינו מתבונן בשוק המניות.

אי-הוודאות בשוק התפשטה גם למגזר הטכנולוגיה, שם מניות מוטות צמיחה הקשורות לבינה מלאכותית ושבבים עלולות לחוות טלטלה כאשר ממשל טראמפ מטיל מכסים חדשים וחמורים על סין. חברת אפל סיימה בירידה של כמעט 4.9% ביום שני, בעוד שנווידיה איבדה 5.1%.

כתגובה לירידות, יועצי טראמפ ניסו להרגיע את השווקים והמנהיגים העסקיים. הווארד לוטניק, שר המסחר, אמר ביום ראשון שאין "שום סיכוי" למיתון. סקוט בסנט, שר האוצר, לא היה נחרץ כל כך, ואמר ביום שישי שיהיה "התאמה טבעית" כאשר הכלכלה עוברת "תקופת דטוקס" מהסתמכות על הוצאות ממשלתיות.

 

 

סטיבן מור, כלכלן בקרן הריטג' ויועץ כלכלי לשעבר לטראמפ, אמר שהבעיה עבור הנשיא היא העיתוי. לדבריו, טראמפ היה צריך לחכות עד שהקונגרס יעביר הפחתות מס לפני החלת מכסים. "קודם, בואו נגרום לכלכלה לפרוח שוב ואז נדבר על מכסים," אמר. "אני חושב שצריך להיות שינוי קל בסדרי העדיפויות."

השאלה המרחפת מעל וושינגטון היא עד כמה זמן טראמפ יוכל לסבול שוק מניות במגמת ירידה - ואת הסיקור התקשורתי השלילי הנלווה אליו.

"אני לא יודע," אמר מור. "זו שאלה טובה. אני בטוח שהנשיא מודאג מההפסדים בשוק המניות ב-10 הימים האחרונים. כולנו מודאגים."

0% לא
100% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE