סין הודיעה ביום שישי כי תטיל מכסים נוספים בשיעור 34% על סחורות אמריקאיות, בתגובה ישירה להעלאת המכסים שהכריז עליה הנשיא דונלד טראמפ מוקדם יותר השבוע, אותה כינתה בייג'ינג "מנוגדת לכללי הסחר הבינלאומיים".
ההתפתחות סימנה המשך של המגמה השלילית בוול סטריט, כאשר מדד הדאו ג'ונס צנח ביותר מ-2 אחוזים, כאלף נקודות, עם פתיחת המסחר. גם מדדי S&P 500 ונאסד"ק איבדו למעלה מ-2 אחוזים מערכם.
מועצת המדינה של סין, הקבינט של המדינה, הכריזה על השינוי, שייכנס לתוקף ביום חמישי, בהודעה בה גינתה את "הבריונות החד-צדדית" מצד ארצות הברית שגרמה "נזק חמור לזכויות ולאינטרסים הלגיטימיים של סין".
ההתפתחות סימנה המשך של המגמה השלילית בוול סטריט, כאשר מדד הדאו ג'ונס צנח ביותר מ-2 אחוזים, כאלף נקודות, עם פתיחת המסחר. גם מדדי S&P 500 ונאסד"ק איבדו למעלה מ-2 אחוזים מערכם
המכסים החדשים הגיעו יחד עם שורה של צעדים נוספים שאינם מכסיים ביום שישי, המשקפים את אסטרטגיית הלחץ של בייג'ינג המשתמשת במגוון נקודות לחץ המהוות לדעתה תגובה מידתית.
למרות שייבאה כמעט 144 מיליארד דולר בסחורות אמריקאיות בשנה שעברה, סין מייצאת הרבה יותר לארצות הברית מאשר היא מייבאת, מה שמותיר את בייג'ינג ללא יכולת להתאים למכסים של טראמפ דולר לדולר. עם זאת, סין הבהירה כי היא יכולה להשתמש בכלים אחרים כדי לפצות על הפער.
רשימה ארוכה של צעדים נוספים שהוכרזו על ידי הממשלה הסינית ביום שישי כללה:
בניגוד לתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, סין נקטה בגישה פרואקטיבית יותר בסבב הנוכחי של מתחים סחר שבו "כל פעולה אמריקאית גוררת תגובה מהירה ומהותית", אמר ג'ו מאזור, אנליסט בכיר ב-Trivium China, חברת ייעוץ.
הפעם, בייג'ינג מנסה "לא להכות ראשונה אך תמיד להכות בחזרה", אמר מאזור.
צעדי סין הגיעו בזמן ששוקי המניות באסיה ובאירופה ירדו בחדות ביום שישי, ממשיכים את הירידות התלולות שנרשמו בארצות הברית, בעקבות חששות ממלחמת סחר גלובלית מלאה ומיתון כלכלי שנגרם מבליץ המכסים של טראמפ.
תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים ירדה כאשר משקיעים נמלטו לאג"ח לביטחון. מחיר הנפט הגולמי צנח ב-7 אחוזים לכ-62 דולר לחבית כאשר שוקי הסחורות הגיבו לאפשרות של צמיחה כלכלית איטית יותר.
סין, אחת מהפגועות הקשות ביותר ממכסי השבוע, נשבעה לנקוט ב"אמצעי נגד נחושים" כתגמול. אנליסטים אמרו כי ההסלמה פוגעת בסיכויים למשא ומתן בין וושינגטון לבייג'ינג.
"שני הצדדים כנראה עוד לא סיימו להכות זה בזה", אמר סקוט קנדי, מומחה לסין במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים. "בהתחשב באיום של ארה"ב להעניש את מי שמתגמל, אנו יכולים לצפות שארה"ב עשויה להכפיל את המכסים שלה על סין (לרמה המלאה של 67 אחוזים), ובמקרה כזה גם סין תעשה זאת".
מומחים סיניים הזהירו כי בייג'ינג לא תיסוג. "אם סין רוצה להכות בחוזקה, היא תכה בחוזקה", אמר וואנג יוואי, מנהל המכון ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת רנמין בבייג'ינג, לפני שסין הכריזה על צעדי התגמול שלה.
"המדיניות של טראמפ היא להפחיד אנשים תחילה. אם אתה מפחד, תתחנן לרחמים... מנקודת המבט של סין, זו סחיטה, וסין שונה מבעלות בריתה של אמריקה. היא עצמאית יחסית ולא תתפתה על ידי אמריקה", הוסיף.
בעקבות אי-הוודאות המתמשכת, מניות באוסטרליה, יפן ודרום קוריאה נסחרו בירידות ביום שישי.
מניות יפניות היו בדרך לרשום את הירידה השבועית התלולה ביותר בחמש שנים, כאשר מדד הניקיי ירד ב-3.6 אחוזים במסחר המוקדם של אחר הצהריים. יצרניות רכב כולל טויוטה והונדה נפגעו במיוחד לאחר שטראמפ הטיל מכס של 25 אחוזים על כל המכוניות וחלקי רכב מתוצרת זרה.
המדד האוסטרלי ASX 200 נסגר בירידה של 2.3 אחוזים ביום שישי, ומדד ה-KOSPI של דרום קוריאה נסחר בירידה של 1.6 אחוזים, אם כי זה היה גם בשל מהומה סביב הדחת הנשיא מתפקידו.
ביום ד' השבוע, יום שכינה "יום השחרור", טראמפ הכריז על מכסים על יבוא מכמעט כל מדינה בעולם. אלה כללו מכס חדש של 34 אחוזים על סחורות סיניות, בנוסף למכס של 20 אחוזים שהוטל בפברואר כאשר טראמפ האשים את בייג'ינג בכך שאינה עושה מספיק כדי לעצור את זרימת הפנטניל ומבשריו לארצות הברית.
בהכרזת המכסים של השבוע, טראמפ גם הטיל מכסים של 24 ו-25 אחוזים על יפן ודרום קוריאה, בהתאמה — שתיהן בעלות ברית ביטחוניות מרכזיות של ארה"ב ושותפות סחר גדולות — ו-32 אחוזים על טאיוואן, אם כי הוא פטר את המוליכים למחצה המתקדמים שלה מהמכסים.
וטראמפ יעד גם רבות מהמדינות שנהנו ממאמצי החברות לגוון את שרשראות האספקה הרחק מסין: קמבודיה נפגעה ממכס של 49 אחוזים, וייטנאם עם 46 אחוזים, ותאילנד, 36 אחוזים.
למרות שדחה שוב ושוב משא ומתן, טראמפ אמר לעיתונאים לאחר שהשווקים האמריקאים נסגרו בירידה חדה ביום חמישי כי הוא יהיה פתוח לעריכת עסקאות עם מדינות בודדות.
"כל מדינה מתקשרת אלינו. זה היופי במה שאנחנו עושים", אמר טראמפ לעיתונאים באייר פורס וואן ביום חמישי בערב. "שמנו את עצמנו במושב הנהג. אם היינו מבקשים מהמדינות האלה לעשות לנו טובה, הן היו אומרות לא. עכשיו הן יעשו כל דבר בשבילנו".